Shop
Uštedite novac uz mesečni planer budžeta

Uštedite novac uz mesečni planer budžeta

Kako uštedeti? Jedno od kljucnih pitanja kada govorimo o ličnim finansijama. Hajde da vidimo na koje to načine možemo isplanirati naš mesečni budžet.

10.05.2024.

Znate li da pravilnom raspodelom novca u jednom mesecu možete da priuštite sebi više nego što mislite i to sa potpuno istim primanjima? Rešenje je vrlo jednostavno, a svodi se na vođenje evidencije troškova i pružanje uvida u sve one sitne troškove kojih niste ni svesni, a prave razliku. Upravo ta razlika se računa i ona je osnov vaše buduće štednje ili lep mali budžet za dodatne troškove na koji niste računali.

kako smanjiti troskove

Naravno, postoji još jedna vrlo važna stvar u celoj priči, a to je disciplina ili obećanje sebi da ćete se pridržavati onoga što ste zacrtali. To ne znači da treba da merite baš svaki dinar, ali se trudite da budete što bliži postavljenim ciljevima.

Da biste mesečni planer budžeta potpuno razumeli i što je još važnije, sproveli u delo, najpre evo nekoliko korisnih saveta koji će vas voditi kroz čitav postupak planiranja, korak po korak, pre nego počnete da upisujete mesečne troškove u planer koji smo vam spremili.

Kako da uštedite novac - Zapisujte svaki trošak

kako ustedeti novac kako smanjiti troskove

Počinjete tako što ćete zapisivati svaki trošak i taj proces zapisivanja treba da vam pređe u naviku. Na kraju dana treba da imate zapisano sve što ste potrošili, za šta i gde ste ostavili svoj novac. Naravno, ako se bojite da se nećete svega setiti, tu su računi, a i blokče može da posluži kao podsetnik. Beleženje svake stavke je odličan način da upoznate svoje potrošačke navike.

Analiza potrošenog novca

Posle nekoliko nedelja imaćete jasniju sliku o tome gde idu pare i znaćete da li imate i koliko prostora za uštedu. Videćete i na šta stvarno bacite novac, a da i ne osetite. I ne brinite ako odmah na početku ne uspete da vidite jasniju finansijsku sliku. Stručnjaci kažu da je potrebno minimum tri meseca da uvidite pravilnosti u potrošačkim navikama.

Odvajanje za potrebe, želje i štednju

kako ustedeti novac mesecno

Još jedan dobar trik je da mesečne troškove sagledate iz ugla potreba, štednje i želja, prema čuvenom pravilu 50/30/20 po kom 50% novca treba da ide na potrebe, 30% na želje i 20% na štednju i otplatu dugova/rata.

Postavite ciljeve za štednju

Da biste lakše nešto uštedeli, postavite sebi cilj za šta štedite. To mogu da budu npr. manje sume za kupovinu garderobe, bele tehnike, ili nešto više za putovanje, ili još više za depozit za kredit za auto ili stan.

Pa da počnemo!

Preuzmite planer za mesečni budžet s linka i isplanirajte svoj mesečni budžet

planer mesecnog budzeta za ustedu novca

Ovde možete pročitati još korisnih tekstova i saveta:

6 lakih načina da uštedite novac

Saveti za štednju, penzijski fond i osiguranje

Dodatni posao – na ove stvari obratite pažnju

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna