Shop
Kako da štedite za penziju: penzijski fond, osiguranje i saveti za štednju

Kako da štedite za penziju: penzijski fond, osiguranje i saveti za štednju

Da biste bez brige otišli u penziju, potrebno je da na vreme počnete da štedite. Saznajte kako da napravite odličan plan štednje za svoj penzioni fond.

26.08.2022.

U današnje nesigurno vreme teško je predvideti šta nas čeka sledeće godine, a kamoli za pet-deset godina ili još duži period. Zbog toga je uvek dobro misliti na vreme i spremiti se za doba kada nećemo više biti u mogućnosti da zarađujemo novac, a kada će nam i dalje biti potrebna sigurna finansijska podrška. Zato treba početi sa štednjom za penziju što pre, a dobar način za to je, pored klasičnog načina štednje i redovne penzije koju ćete dobijati, i da štedite svoj novac u instituciji kao što je dobrovoljni penzioni fond.

Šta je penzioni fond

Dobrovoljni ili privatni penzioni fond je finansijska institucija isključivo namenjena za penzionu štednju kroz koju ćete osigurati isplatu privatne penzije i obezbediti sebi dodatna primanja u poznijim godinama. To je vrsta investicionog fonda koji prikuplja penzijske doprinose i dalje ih investira kako bi se njihova vrednost očuvala, odnosno uvećala. Dobijeni iznos se zatim koristi za isplatu privatne penzije. 

Ako vas brine da li će vaš ovako uložen novac biti siguran, znajte da se penzijska štednja ne ulaže u riskantne investicije, jer Narodna banka Srbije nadzire poslovanja ovakvih fondova.

Da li vam je potrebno privatno penzijsko osiguranje

Stanovništvo u Srbiji je sve starije i u ovom trenutku gotovo da jedan radnik radi za jednog penzionera, što je neodrživo. Zato država iz godine u godinu uplaćuje sve više novca u državni PIO fond za penzije kako bi se one redovno isplaćivale i podiže starosnu granicu za odlazak u penziju.

Kako sve duže radimo, a sve manju penziju primamo, važno je na vreme shvatiti da je privatno penzijsko osiguranje kao vid dugoročne štednje neophodnost, a ne luksuz, i da bez toga nije moguće ostvariti pristojne prihode u trećem dobu.

Kako da odaberete najbolje privatno penzijsko osiguranje 

Prilikom izbora dobrovoljnog penzijskog fonda potrebno je da se dobro raspitate o poslovanju i uslovima koje svaki fond nudi u smislu kolika mu je naknada, koliki su prinosi fonda, kolika je imovina fonda, koliko dugo posluju i slično.

Nakon što odaberete fond, dobro razmislite koliko novca možete da odvojite za njega i da li vam više odgovara da uplaćujete rate mesečno, na pola meseca ili na više meseci.  Ako vas kojim slučajem brine inflacija, znajte da postoje i fondovi koji vam garantuju očuvanje vrednosti imovine u evro protivvrednosti.

Saveti za štednju u penziji

Štednja za penziju podrazumeva i pravovremeno planiranje, a to znači da dobro promislite o trenutnom budžetu, otplatite dugovanja ako ih imate, uvedete nove životne navike kad je reč o troškovima i procenite koliko novca mesečno možete da uštedite. Evo saveta kako da to najbolje učinite.   

1. Definišite ciljeve štednje

Napravite okviran proračun koliki iznos primanja će vam biti potreban mesečno kada budete u penziji. Kada to budete radili, vodite računa o stopi inflacije cena (3–5% godišnje), plaćanju računa i drugih životnih potrepština. Ukoliko se odlučite da uplaćujete sredstva u privatni penzioni fond, jedna od prednosti ovih fondova je u tome što vi možete da odlučujete kojom dinamikom to možete da činite i koji mesečni iznos želite da dobijate u penziji.

2. Proverite postojeću štednju

Trebalo bi da imate u vidu inflaciju, kao i poreze i potencijalnu promenu u načinu života, ali i uslove korišćenja štednih računa. Razmotrite da li biste od trenutne štednje mogli da živite i u penziji ako nastavite sa istim životnim stilom. Naravno, ne možete očekivati stoprocentnu predvidivost i preciznost, pa stoga probajte da predvidite sva moguća iznenađenja i promene. Uvek je dobro da imate i dodatnu finansijsku sigurnost u slučaju nepredviđenih okolnosti i zdravstvenih problema, a za to je uvek najbolji izbor životno osiguranje.

shutterstock_388039486.jpg.png

3. Računajte na manjak

Osim ako niste veoma blizu penziji, postoji velika šansa da suma pomenuta u 2. koraku ne odgovara ciljnoj sumi iz 1. koraka, naročito ako tek počinjete da štedite. Ali nemojte se brinuti. To se često može desiti kada radite proračun prvi put. A može vas i podstaći da napravite plan o tome kako da taj manjak nadomestite.

4. Proverite penzioni račun

Uvek je dobro da s vremena na vreme proverite da li poslodavac za vas uplaćuje penziono i invalidsko osiguranje (PIO fond), jer je to prvi korak ka penziji.

5. Koliko do cilja

Ukoliko ste tek počeli da uplaćujete u privatni penzioni fond ili otpočeli sa drugim načinom štednje, kada odredite iznos koji želite da primate nakon što završite radni vek, trebalo bi da projektujete mesečnu štednju tako da odgovara vašim ciljevima. Ako je potrebno da se ona poveća, probajte da povećate i prihode.

6. Otplatite dugove

Ako želite da povećate doprinose za penziju, možda bi trebalo da promenite nešto u svom načinu života. Prva stvar je svakako otplata dugova. Ako ste zaduženi, znajte da što duže otplaćujete zaduženja, to ćete imati manje novca za penzioni fond. A u penziji sigurno ne želite da otplaćujete dugovanja od pre 30 godina.

7. Promenite navike

Ako i dalje ne možete da premostite ciljeve, možda ćete morati da promenite dosadašnje navike. Da biste uštedeli malo više, možete promeniti životni stil tako da vam ni u penziji neće biti potrebno puno prihoda. Ili, recimo, možete isplanirati da u penziji radite sa nepunim radnim vremenom kako biste dopunili kućni budžet.

8. Razgovarajte sa stručnjakom

Bilo da želite da se posavetujete o načinima štednje ili želite da čujete i drugo mišljenje o planovima koje ste skovali, savet stručnjaka uvek je dobrodošao.

shutterstock_2121374888.jpg.png

9. Trajni nalog i administrativna zabrana

Trajni nalog podrazumeva manje obaveza. Ako ste zaposleni, uplata preko administrativne zabrane će ići automatski svaki put kada dobijete mesečnu platu, a uz to imate i poresku olakšicu od 10% kao stimulaciju od države. Ali ako sami uplaćujete u privatni fond, najlakše će biti da napravite trajni nalog i tako ne preskočite nijednu uplatu.

10. Fond za nepredviđene okolnosti

Kao i svaka druga administrativna aktivnost, i isplata penzije može biti malo sporija. Zato sa strane probajte da odvojite tromesečnu zaradu kako biste nadomestili tu pauzu dok vam ne stigne prva uplata penzije.

11. Redovna revizija

Čak i kada ste sve lepo izračunali, uvek može doći do nepredviđenih okolnosti na koje ne možete da utičete. Tako se može desiti da se investicije poboljšaju ili pogoršaju, ili da vam se prihodi povećaju ili smanje. Zato je važno da redovno proveravate ciljeve i trenutno stanje i shodno okolnostima revidirate projekcije kako biste bez brige dočekali penziju.

shutterstock_1793463508.jpg.png

Briga o finasijskoj sigurnosti u trećem dobu je važna svakome od nas. Raspitajte se zato na vreme koje sve mogućnosti o privatnoj penziji postoje. Generali penzioni fond nudi potpunu fleksibilnost u pogledu visine i dinamike uplate sredstava, kao i siguran povrat uloženog novca. Više možete pročitati na sajtu Generali penzionog fonda ili nas pozvati na 0800 222 555.

Poslušajte savete stručnjaka za štednju i saznajte kako još možete unaprediti svoje finansijske planove:

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Osiguranje ili štednja - najbolje je zajedno

Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna