Shop
Šest lakih načina da uštedite novac

Šest lakih načina da uštedite novac

Šest lakih načina da uštedite novac

18.01.2024.

Ušteđevina nam omogućava da platimo sve ono u životu što želimo – putovanja, novu odeću, izlaske u restorane, na primer.

Međutim, važno je i da imamo ušteđevinu za ono što nam treba. Ušteđevina nam pomaže da se snađemo u trenucima kada nam život priredi neplanirane troškove za kvar bojlera usred zime, neočekivanu popravku na kolima ili porez koji je veći nego što smo očekivali. Sve te neprijatnosti je mnogo lakše prevazići kada imate ušteđevinu na koju se možete osloniti.

Međutim, trenutna kriza i porast troškova života otežala je mnogima plan za štednju –  potrošačka korpa je u odnosu na prošlu godinu skuplja za 15,1%, što je najveći porast u poslednjih 14 godina. Računi nam rapidno rastu, ali naše plate nikako da se uhvate u korak sa njima, što znači da mnogi na kraju meseca mogu da budu srećni ako pokriju sve troškove.

Ali ima i dobrih vesti. Bez obzira na to za šta štedite i bez obzira na to koliko možete da izdvojite svakog meseca, štednja je i dalje moguća.

Kako uštedeti

Svako od nas ima različite prihode i različite troškove svakog meseca, tako da za štednju ne postoji jedinstveno rešenje koje će važiti za svakog. Međutim, ako se potrudimo da svaki dan pomalo uštedimo, videćemo da će se naša štednja uvećavati tokom nedelja, meseci i godina.

Ovaj vodič nije napravljen za velike životne finansijske prekretnice. Ako želite da budete sigurni u to da li imate pravu bankovnu karticu, račun, kredit ili penziono osiguranje, uvek je dobro da potražite stručnu pomoć nezavisnog finansijskog savetnika. Ovaj vodič namenjen je tome da vam pomogne u malim uštedama. Neke savete ćete moći brzo da primenite, neki pak traže od vas dugoročno planiranje i strpljenje, ali svaki od njih je jednostavan i efikasan bez obzira na to kolika su vaša primanja.

U nastavku je šest saveta koji treba da vam pomognu da uštedite novac bez obzira na to za šta vam novac treba. 

1. Pratite pravilo 50/30/20

Gotovo svi se slažu da je preporučljivo pratiti pravilo 50/30/20 kad je reč o štednji. Prema tom pravilu, treba da potrošite 50% prihoda na vaše ’potrebe’ (kirija ili rata za kredit, računi za komunalne usluge), 30% na ono što ’želite’ (odeća, izlasci, kablovski program), a 20% na štednju (ili na otplatu dugova). Ovaj plan vam pomaže da jasnije vidite kuda novac od zarade odlazi – i šta možete da uradite kako biste ga bolje preraspodelili.

2. Upustite se u izazov „1 dinar”

Prvog januara u teglu stavite 1 dinar. Drugog januara u nju stavite 2 dinara, a trećeg januara stavite 3 dinara. Nastavite tako i na kraju, 31. decembra, stavićete 365 dinara u svoju teglu za taj dan. Nakon toga u njoj će biti ukupno 66.975 dinara. Predlog za sledeću godinu – zašto u teglu da ne stavljate dvostruko veći iznos?

 1876626_GeneraliSerbiaMinigraphicsHowtosavenomatteryoursavinggoals_01_121123.jpg

3. Koristite aplikaciju za automatsku štednju

Aplikacije za štednju izračunavaju koliku svotu možete da sklonite sa strane na štedni račun. Druge ’zaokružuju’ ono što ste potrošili na najbliži okrugli iznos i štede tu razliku umesto vas (opcija koju takođe nude mnoge banke). Oba načina vam pomažu da uštedite bez mnogo razmišljanja o tome, a uvek možete da podesite aplikaciju tako da manje štedi ili da povučete novac koji ste uštedeli ako vam zatreba. 

 1876626_GeneraliSerbiaMinigraphicsHowtosavenomatteryoursavinggoals_02_121123.jpg

4. Pridržavajte se pravila „30 dana“

Podaci pokazuju da približno petinu mesečnog prihoda ljudi potroše u roku od 24 sata otkako im legne novac na račun. Da biste izbegli impulsivne kupovine, sledite pravilo od 30 dana: sačekajte 30 dana pre nego što kupite nešto što mislite da vam je potrebno.

5. Postavite sebi opipljiv cilj

Odredite precizno razlog za štednju – da biste kupili nov komad odeće, za putovanje, kaparu za kuću – i držite fotografiju toga što želite na frižideru ili na početnom ekranu telefona. Kada vam je krajnji cilj stalno pred očima, lakše štedite za njega.

6. Koristite kreditnu karticu sa povraćajem novca

Kreditna kartica sa povraćajem novca refundira mali procenat novca svaki put kada obavite kupovinu. Ako vam kartica nudi 1% na kupovinu za svakih 100 potrošenih dinara, jedan dinar će vam ostati. Procenat varira od kartice do kartice, ali promotivne kamatne stope mogu biti i do 5% (u ograničenom periodu, doduše). Važno je da redovno plaćate iznos koji ste potrošili na kartici da biste uvek imali uredne prilive od povraćaja.

Pročitajte i:

Bezbedna vožnja i priprema automobila za zimu

Isplanirajte savršen odmor za Dan zaljubljenih

Kako da isplanirate zabavno zimovanje

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna