Shop
Bezbedna vožnja i priprema automobila za zimu

Bezbedna vožnja i priprema automobila za zimu

Ako se spremate za duži put, a najavljeni su ekstremni zimski uslovi sa padavinama, pogledajte šta sve treba da ponesete sa sobom.

28.11.2023.

Zima je najteže doba godine za vožnju i stoga treba da budemo posebno oprezni na putevima. Da li ste znali da se tokom decembra u Srbiji desi najviše saobraćajnih nezgoda?

Sneg, magla, poledica – sve su to uslovi koji doprinose osećaju nebezbednosti i povećavaju opasnost, ali važno je znati da se uz oprez mogu izbeći. Da ne biste postali deo crne statistike, pred duže putovanje treba da se dobro opremite i spremite za put od tačke A do tačke B.

Pratite stanje na putevima

opasnost na putu rizik poledica sneg

Pre polaska u Auto-moto savezu Srbije obavezno proverite stanje na putevima i, ako je uz to najavljeno olujno vreme ili mećava, prvo i pre svega treba da se zapitate: da li zaista morate da krenete na put? Čak i ako je putovanje neodložno, nebezbedne puteve treba da izbegavate po svaku cenu dok se ne raščiste.

Prilagodite brzinu uslovima na putu, a ako ste nesigurni, slobodno usporite za 10 km/h. Krenite ranije na put da biste imali dovoljno vremena i držite bezbedno rastojanje od drugih vozila. Ako vas neko prestiže, slobodno ga propustite –ne žurite i stići ćete na odredište pa čak i ako zakasnite koji minut.

Pripremite automobil za putovanje

osiguranje vozila - priprema automobila za zimu

Obavezna zimska oprema za automobil

Pre nego što krenete, proverite tehničku ispravnost vozila, to jest da li je bezbedno za vožnju u zimskim uslovima. Na spisku obavezne zimske opreme, pored zimskih pneumatika, od 1. novembra do 1. aprila u slučajevima snežnih padavina nalaze se i lanci ili drugi uređaji za povećanje trakcije koje treba postaviti na najmanje dva pogonska točka.

Pre polaska dopunite tečnost za vetrobransko staklo (ali onom vrstom koja se ne zamrzava) i očistite sneg i led sa svih stakala (ne samo sa prednjeg). U slučaju da se staklo sa unutrašnje strane zamagli, uključite grejanje i klimu. Rezervoar za gorivo napunite do vrha i obavezno ponesite rezervno gorivo (kao i rezervnu gumu).

Komplet za preživljavanje u automobilu

U automobilu za svaki slučaj treba imati i komplet za preživljavanje. On treba da sadrži rezervnu odeću, reflektujući prsluk (koji je obavezan), termos sa čajem, baterijsku lampu, ašov i rezervni prenosivi punjač za mobilni telefon (napunjen). I ne zaboravite na osiguranje vozila koje može predstavljati spas u pravi čas.

Budite bezbedni gde god da ste uz pomoć na putu

pomoc na putu

I na kraju ne zaboravite da vozite bezbedno čak i ako su uslovi nezamislivi. Uključite svetla za maglu ako je vidljivost loša i držite bezbedno odstojanje kako biste na vreme mogli da zakočite u slučaju potrebe. Ako je put klizav, uzbrdo vozite u manjim stepenima prenosa, a nizbrdo ograničavajte brzinu kako ne biste morali previše da kočite. Kako biste bili još sigurniji u lošim uslovima za vožnju, tu je naša pomoć na putu u svakom trenutku.

 

Pročitajte i:

Kako tokom odmora izbeći provalu

Kako postupiti u slučaju poplave

Od gubljenja prtljaga do neočekivanih povreda: da li ste porodično zaštićeni tokom godišnjeg odmora

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna