Shop
Od gubljenja prtljaga do neočekivanih povreda: da li ste porodično zaštićeni tokom godišnjeg odmora

Od gubljenja prtljaga do neočekivanih povreda: da li ste porodično zaštićeni tokom godišnjeg odmora

Ako putujete sa porodicom, morate se obezbediti od neželjenih događaja, kao što su gubitak prtljaga ili zdravstveni problemi u inostranstvu.

15.09.2023.

Prečesto se dešava jedno te isto: mesecima planirate porodično putovanje i kada konačno dođete na aerodrom – desi se štrajk radnika. Od izgubljenog prtljaga, preko otkazanih letova, pa sve do neželjene prehlade ili povrede – to znači da nećete putovati ili da ćete morati da odložite odmor. A to povlači dosta drugih nerešenih situacija, poput razočaranih članova porodice ili problematike oko dodatnih troškova povratka kući.

Ali ako se unapred organizujete i u tom pogledu i osigurate od neželjenih događaja, možete mirno da putujete. Bez obzira na vrstu problema koji se javi: od zamene prtljaga, preko hitnih zdravstvenih intervencija, pa sve do krađe novca ili ličnih stvari, organizovanja iznenadnog povratnog leta i 24-časovne podrške, putno osiguranje pruža dodatni vid zaštite u svakoj neželjenoj situaciji. Zato hajde da razmotrimo šta sve može da se desi i kako to da rešite dok ste u inostranstvu.

Ukraden ili izgubljen prtljag

izgubljen prtljag aerodrom

Planiranje porodičnog putovanja samo je po sebi dovoljno težak zadatak. Od višeslojne odeće, preko krema za sunčanje, pa sve do kupaćih kostima, bez obzira na to da li putujete na skijanje ili letovanje, koferi su vam sigurno puni neophodnih stvari za boravak u inostranstvu. A da ne pominjemo i vreme uloženo u organizaciju i usklađivanje svih članova porodice u isto vreme. Pored toga, ako nosite skupe stvari poput tableta ili laptopa, to sve može pridodati poseban nivo stresa.

Nažalost, i pored svih spiskova i mera predostrožnosti, uvek može da se desi da ostanete bez stvari. Naročito u poslednjih nekoliko meseci svedoci smo situacije da na aerodromima dolazi do zastoja i kašnjenja u preuzimanju prtljaga usled nepredviđenih okolnosti. Ne samo da je to nezgodno i da ne znate šta biste prvo uradili u toj situaciji ako niste u kabinu u ručnom prtljagu poneli najvažnije stvari, nego morate još i da razmišljate o dodatnim troškovima.

Srećom, putno osiguranje i dodatno ugovoreno osiguranje u slučaju otkaza putovanja, doneće vam besplatno osiguranje od gubitka/oštećenja prtljaga. Kada na aerodromu ili policiji prijavite izgubljen ili ukraden prtljag, osiguranje prtljaga nadoknađuje sve trenutne i najhitnije troškove kako biste pregurali tu iznenadnu nezgodnu situaciju u kojoj ste se našli. Na taj način nećete plaćati iz svog džepa već ćete moći da mirno uživate na odmoru.

Kašnjenja, otkazivanja i neočekivani prekidi

otkazan let ili kasnjenje leta povrat novca od turisticke agencije

Problemi sa koferima nisu jedini koji vas mogu poremetiti u odlasku na odredište. Šta ako se nenadano povredite pre putovanja ili pak neko od vaših najmilijih završi u bolnici, pa ne možete da otputujete? Takve situacije su dovoljno teške da vam još i gubitak novca za aranžman može samo doći kao šlag na tortu ako otkazivanjem ne dobijate novac nazad.

Svi navedeni razlozi ukazuju na to da je putno osiguranje i dodatno pokriće uvek uvek neophodno: Generali Osiguranje Srbija vam pokriva niz opravadnih razloga poput smrti, iznenadne bolesti, nezgode, hospitalizacije ili preloma kostiju osiguranika ili njegove bliske osobe. Tu su i specifične situacije poput: obaveze odazivanja na poziv državnim organima u vreme trajanja putovanja, štete na imovini osiguranika (za čije otklanjanje je neophodno prisustvo Osiguranika usled čega je onemogućen da putuje), i lekarski konstatovana komplikacija nastala do 28. nedelje trudnoće (osim ako je trudnoća rizična).

Šta zapravo osiguranje plaća? Plaća naknadu za otkaz putovanja u visini od 90% iznosa koji je osiguranik platio turističkoj agenciji do dana nastanka osiguranog slučaja. Važno je znati i ovo: gore navedena pokrića se odnose na otkaz putovanja u slučaju organizovanih putovanja preko turističkih agencija, u slučaju kupovine putnog osiguranja i dodatnog pokrića za otkaz putovanja (najkasnije 30 dana pred put).

Rešavanje zdravstvenih problema u inostranstvu

putno zdravstveno osiguranje u inostranstvu

S druge strane, ako stignete na odredište (zajedno sa prtljagom), šta se dešava ako hitno morate kod lekara? Povreda, prehlada, zubni problemi ili pak eris – novi soj virusa korona koji recimo upravo hara Grčkom, sve su to stvari koje mogu upropastiti odmor, ali i biti veliki izdatak u kućnom budžetu. Reklo bi se da ste na odmoru na planini skloniji povredama, naročito ako se bavite skijanjem ili planinarenjem, ali čak i naivni odlasci na plažu ili u srednjovekovni grad mogu dovesti do neželjenih povreda, poput uganuća skočnog zgloba, trovanja hranom, posekotine od školjke ili visoke temperature uzrokovane sunčanicom.

Putno osiguranje garantuje vam najkvalitetniju pomoć u tim situacijama, od pružanja saveta i pomoći u pronalaženju zdravstvene ustanove sa refundacijom zdravstvenih troškova. Znajte da ćete u svakoj hitnoj situaciji dobiti preko potrebnu pomoć. Nikad se ne zna kad može da vam zatreba, ali dobro je imati ga čak i u slučaju da se ništa ne desi.

 

Pročitajte i:

Kako da spakujete ručni prtljag za avion i izbegnete dodatne troškove

Kako da sprečite krađu ličnih stvari na putovanju

Putujete u Amsterdam - 5 besplatnih stvari koje morate videti

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna