Shop
Kako da sprečite krađu ličnih stvari na putovanju

Kako da sprečite krađu ličnih stvari na putovanju

Planirate da putujete? Ne zaboravite da lične stvari držite na sigurnom i da ih osigurate kako biste se bez problema vratili kući!

09.02.2023.

Sezona odmora uvek je popularno vreme za putovanja. Bilo da idete u posetu prijateljima ili članovima porodice ili ste se uputili na daleku destinaciju kako biste se konačno i zasluženo odmorili – ili pak idete na produženi vikend tokom zime – bezbednost uvek treba da vam bude prioritet.

Danas većina nas nosi dosta vrednih stvari sa sobom, kao što su telefon, kamera, laptop ili neki drugi uređaj. A da i ne pominjemo sentimentalne poklone za prijatelje ili članove porodice!

Nažalost, ako nosimo skupocenosti, postajemo privlačni kradljivcima. Da biste sprečili da postanete laka meta za džeparoše i iskusne lopove, pročitajte šta vam sve može pomoći da se zaštitite tokom putovanja. Ne zaboravite i na putno osiguranje, kako biste bili sigurni da vredne stvari čuvate u sigurnim rukama i da biste se kući vratili bez dodatnih troškova.

Pre putovanja

Dok ste u potrazi za turističkim atrakcijama, popularnim restoranima i manje poznatim ili neotkrivenim zanimljivostima na odredištu, obavezno istražite i da li postoje i informacije o poznatim prevarama turista. Da li su u pitanju naizgled besplatne narukvice koje će vam odvući pažnju dok džeparoš obavlja posao ili pak lažno obezbeđenje koje insistira na proveri pasoša – mogućnosti su razne. Tako ćete se pripremiti za to šta vas očekuje.

Pre putovanja obavezno kupite novčanik koji možete da prikačite za kaiš i sakrijete ispod odeće ili torbicu koja se nosi oko pojasa, tako da vredna dokumenta i novac uvek držite na sigurnom. Osim toga što ćete sačuvati vredne stvari, takođe ćete biti u trendu jer su takve torbice trenutno popularne. Ako imate putno osiguranje i pasoš, obavezno ih skenirajte i držite u koferu kako bi vam bili pri ruci ako se nešto desi. Ne zaboravite i da ih slikate i držite u telefonu ili u Google Cloudu kako biste uvek mogli lako da im pristupite.

najbolja zastita od lopova

Tokom putovanja

Ako ste rezervisali prenoćište u hostelu, obavezno zaključajte kofer katancem kako bi vam stvari uvek bile bezbedne. Zgodno je i da imate katanac sa kodom, za slučaj da negde zaturite ključ. Ako putujete preko okeana, bilo bi dobro da imate bravu po TSA standardima, koju mogu lako da otvore službenici na carini za slučaj da vam otvaraju prtljag radi bezbedonosne provere. Takođe, postoje i koferi koji imaju ugrađenu sigurnosnu šifru. Osim toga, kofer možete da čuvate u sigurnosnom ormariću. Zamolite osoblje i za informacije o sefu u koji možete da ostavite dokumenta i novac.

Gde god da se nalazite, uvek treba da mislite na to gde su vam stvari i da proveravate najvažnija dokumenta kada odlazite. Pokušajte da budete diskretni i da ne nosite skupu garderobu ili nakit, jer mogu biti signal kradljivcima da imate vredne stvari.

kako se odbraniti od dzeparosa

Gotovinu i kartice držite odvojeno, u različitim džepovima ili torbama, u slučaju da vam nešto od njih nestane. Dobra ideja je i da razmislite o debitnim karticama platformi kao što su Transferwise ili, kod nas trenutno aktuelne, Payoneer kako biste što manje imali potrebe da nosite keš. Osim toga, ovom računu možete da pristupite i preko aplikacije, kartica se lako otkazuje ili menja za slučaj da vam je ukradu.

Kada stignete na odredište

Da li ste osoba koja voli da istražuje tokom dana? Razmotrite kupovinu sigurnosnog ranca koji ima skrivene kopče i rajsferšlus tako da niko osim vas ne može da mu pristupi. Torbu takođe možete da nosite ispred sebe kako biste je uvek držali na oku. U turističkim mestima na kojima ima dosta prolaznika nemojte nositi ništa vredno u džepovima koji se lako mogu otvoriti. Ako je destinacija poznata po lopovima, možete im odvući pažnju praznim novčanikom dok pravi držite na bezbednom.

Dok sedite i obedujete u restoranu, torbu pričvrstite za stolicu kako je niko ne bi neprimetno odstranio. U javnom prevozu nemojte koristiti telefon, naročito ako stojite u prolazu ili kod vrata koja se često otvaraju, kako ga vešti lepljivi prsti ne bi zgrabili.

I na kraju, ako nosite skupu kameru jer želite da fotografišete zanimljiva mesta i ljude, sakrijte je kada je ne koristite ili je okačite oko vrata. Na taj način ćete sprečiti da neko vaše vredne uspomene zauvek odnese sa sobom.

zastita od lopova

Slede i neke lepe preporuke za putovanja:

Kako da isplanirate zabavno zimovanje

Isplanirajte savršen odmor za Dan zaljubljenih

Najbolja povoljna skijališta u celom svetu

--

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna