Shop
Putujete u Amsterdam - 5 besplatnih stvari koje morate videti

Putujete u Amsterdam - 5 besplatnih stvari koje morate videti

Planirate putovanje u Amsterdam? Prošetajte se tajnim trgom, mostovima i radite brojne druge besplatne stvari.

15.09.2022.

Kanali,  bicikli. barovi, Amsterdam je mnogo više od toga, ali svakako nije jedan od najjeftinijih gradova koje možete posetiti. Najveći grad u Holandiji često je na spisku najskupljih za život u Evropi, ali ako planirate da ga posetite kao turista, ne morate potrošiti ceo budžet za putovanje.

U severnoj Veneciji, kako ga još zovu, postoje brojne zanimljivosti koje možete da radite i razne poznate lokacije koje treba da posetite kada se obrete u tom delu sveta. Zato vam predstavljamo pet najzanimljivijih lokacija koje možete besplatno da posetite ili vidite u Amsterdamu.

putovanje u Amsterdam - sta videti u Amsterdamu

1. Idite u obilazak fabrike dijamanata Gasan

Pre više od 400 godina sefardski Jevreji, bežeći od progona, stigli su u Amsterdam i doneli sa sobom jednu od najvrednijih veština – brušenje dijamanata. Grad je od tada ostao poznat kao grad dijamanata.

Fabrika dijamanata Gasan jedna je od oko 12 fabrika dijamanata u današnjem glavnom gradu Holandije i u svojoj ponudi ima besplatne turističke obilaske prilikom kojih možete da saznate nešto više o istoriji dijamanata, zatim da posmatrate majstore kako bruše i seku dijamante, kao i da pregledate izložbeni salon. Ne zaboravite da suveniri nisu besplatni.

2. Krenite u najbolji pešački obilazak Amsterdama

Ako želite da krenete u pešački obilazak grada, znajte da je jedan od najboljih upravo Sandemanov besplatni obilazak koji traje oko tri sata. Vodič će vas povesti u nezaboravan i jedinstveni obilazak najznačajnijih turističkih lokacija, poput Kuće Ane Frank, Jevrejske četvrti i Holandske istočnoindijske kompanije, i usput vas zabavnim pričama voditi kroz istoriju svake od tih značajnih lokacija.

Obilazak jeste besplatan, ali vodiču na kraju možete ostaviti bakšiš. Kreće se od Nacionalnog spomenika na trgu Dam nekoliko puta dnevno.

3. Otkrijte tajno dvorište Behajnhof

Bašta Behajnhof je pravi mali dragulj Amsterdama. Skrivena iza drvene kapije na severnoj strani trga Spau u centru grada, slučajnom prolazniku ni u naznakama ne otkriva šta se nalazi iza. A tamo se kriju starinske kuće iz 14. veka – uključujući i najstariju u gradu – kao i crkve rasute oko centralnog vrta.

Tokom čitave svoje istorije, Behajnhof je bio dom katoličkih časnih sestara, sve dok sestrinstvo nije ugašeno 1971. godine. Danas je to jedna od najlepših i najmirnijih lokacija u gradu.

4. Posetite Arhiv grada

Ako volite istoriju, jedan od najboljih načina da saznate nešto više o glavnom gradu Holandije jeste da posetiti njegov Gradski arhiv.

Trajna postavka Gradskog trezora je besplatna i na njoj možete videti kolekcije fantastičnih istorijskih pisama, dokumenata, fotografija i video-snimaka koji predstavljaju prozor u prošlost grada i jednu od najvrednijih besplatnih zanimljivosti u gradu.

5. Prošetajte se jednim od 15 mostova

Ako pređete kanal Regulirsgraht, naći ćete se na jednom od 15 najimpozantnijih mostova u gradu – karakterističnom po tome što se odatle može istovremeno videti ostalih 14 mostova. Stojeći na središnjem mostu, okrenuti ka Torbekeplajnu, videćete šest mostova u nizu, s leve strane još šest i još dva sa desne. Uključujući i most na kom stojite, vidi se ukupno 15 mostova.

Ova pojava posebno je privlačna noću, kada svetla grada na reci Amstel svetlucaju po površini vode kanala. Ako ste u obilazak krenuli čamcem, možda ćete ovo propustiti ako vam vodič ne kaže na šta da obratite pažnju, pa ga sami pitajte.

Dakle, Amsterdam je odlična destinacija za jesenje kratko putovanje. Kako biste se osećali sigurnije, pre odlaska možete obezbediti putno osiguranje preko našeg sajta. Želimo vam srećan put i dobar provod!

Prčitajte i:

Saveti za udobno duže putovanje automobilom

Spakujte se za put kao profesionalac

Planinarenje za početnike - 10 saveta za pravljenje prvih koraka

--

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna