Site name
Site name

Saveti za udobno duže putovanje automobilom


Saveti za udobno dugo putovanje

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

18.05.2022.

Ako redovno putujete na udaljene destinacije, bilo na godišnji odmor, posao ili poslovni put, onda znate kako se to može odraziti na telo. Umor, dosada i stalno truckanje mogu naročito negativno uticati na vozače, tako da je dovoljan i najmanji trenutak nepažnje koji može da dovede do neželjenih posledica.

Zato, idući put kad se budete spremali na duže putovanje automobilom, obratite pažnju na ovaj spisak kako biste bezbedno i udobno stigli na željeno odredište.

Osveženje za telo i duh

Napunjenost rezervoara podjednako je važna kao i pun stomak. Zato pre putovanja obedujte nešto laganije i obavezno ponesite dovoljno tečnosti i grickalica koje će vas brzo okrepiti. Ne zaboravite i na putnike – svakom putniku potrebno je oko pola litre tečnosti na sat vremena dok je za ljubimce situacija malo drugačija.

hidriranje u toku voznje

Udobna garderoba u toku vožnje

Na ovo se često zaboravlja, ali je veoma važno. Ako duže periode provodite u automobilu, bilo u gužvi u saobraćaju ili na auto-putu, sigurno će vam biti prijatnije ako nosite udobnu odeću. Zato zaboravite na uske farmerke i obucite trenerku ili helanke i obujte patike koje su pogodne za vožnju. A kad stignete na odredište, uvek možete da se presvučete ako ponesete poslovnu garderobu u prtljažniku.

udobna odeca za putovanje

Svež vazduh

Svež vazduh čuda čini. Čim izađete iz grada, otvorite prozor i uživajte u svežem vazduhu bez zagađenja. Tako ćete se osvežiti i održati budnost na visokom nivou, a i osećaćete se mnogo bolje. Ako slučajno osetite da ste pospani, možete se zaustaviti pored puta i dremnuti kako biste svežiji nastavili putovanje.

Omiljena muzika ili podkast

Vožnja je odlična prilika da ostanete sami sa sobom i udaljite se od konstantnih obaveštenja sa mobilnog telefona ili mejla. Da biste uživali u tom vremenu, posvetite se sebi, uključite radio ili omiljenu muziku na telefonu ili pak dugometražne podkaste. Ne samo da ćete se razonoditi, nego možete i da naučite nešto novo.

muzika u automobilu

Osnovne stvari za putovanje

Kad krećete na put, treba da znate šta vam je sve potrebno u automobilu u svakom trenutku. Pored hidriranja i zabave, treba da imate i komplet za prvu pomoć, sigurnosni prsluk i trougao (koji su obavezni po zakonu), zatim protivpožarni aparat, baterijsku lampu, kablove za akumulator (krokodilke), sveću i šibicu ili upaljač, ćebe i presvlaku, vodootpornu jaknu i cipele, polisu kasko osiguranja, rezervnu gumu i alat za zamenu, auto-kartu i alatku za uklanjanje leda. Ne zaboravite i brojeve hitnih službi: 192 za policiju, 193 za vatrogasce, 194 za hitnu pomoć, a Auto-moto savez Srbije pruža pomoć na putu pozivom na brojeve 1987 iz Srbije ili +381 11 3331200 iz inostranstva (operativni centar radi non-stop).

A ako prvi put idete nekim putem, GPS ili telefonska navigacija mogu vam skratiti putovanje i bespotrebno lutanje. Obavezno pravite i pauze kako se ne biste umorili, ali i da biste uživali u neviđenim prirodnim lepotama.

--

Pročitajte i:

Spakujte se za put kao profesionalac

Saveti za bezbednu vožnju sa bebom

Sve što treba da imate u automobilu

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna