Shop
Kako postupiti u slučaju poplave

Kako postupiti u slučaju poplave

Ukoliko je vaš dom izložen riziku od poplava, evo nekoliko saveta kako da ga najbolje zaštitite.

26.06.2020.

Zbog klimatskih promena u naredom periodu bićemo svedoci sve ekstremnijih vremenskih uslova. Stoga je važno znati kako da postupite u vreme poplave, ukoliko se vaš dom nalazi u oblasti visokog rizika. Na sreću, postoji čitav niz mera koje možete preduzeti unapred, kako biste svoju kuću zaštitili od dejstva vode, te kako biste smanjili rizik od oštećenja ukoliko ništa drugo ne možete da uradite. Pročitajte naših devet praktičnih saveta za zaštitu kuće od poplave.

1. Postavite vreće sa peskom

Iako je reč o staroj metodi, vreće sa peskom predstavljaju fleksibilnu zaštitu koja se lako postavlja. Ukoliko je vaš dom izložen riziku od poplave, postarajte se da uvek pri ruci imate dovoljnu količinu vreća za pesak i budite spremni da ih upotrebite strateški - posebno oko ulaznih vrata – ukoliko je vremenska prognoza nepovoljna.

poplava u kuci

2. Vredne stvari, važna dokumenta i predmete od sentimentalne vrednosti držite iznad linije poplave

Pokušajte da ove stvari držite na spratu ili na visokoj polici ukoliko je vam je kuća prizemna. Idealno bi bilo da sve takve predmete držite u istoj prostoriji, ili čak u istoj kutiji. Na taj način možete brzo da ih uzmete i prenesete ih na bezbedno, kod prijatelja ili porodice, ukoliko se očekuju poplave.

3. Sav nameštaj i elektronske uređaje prebacite na sprat

Ukoliko to nije praktično izvodljivo, pokušajte da sve elektronske uređaje postavite bar 1,5 m iznad poda i, koliko god je to izvodljivo, koristite nameštaj napravljen od vodootpornih materijala. Na primer, umesto ugradnih kuhinjskih elemenata od medijapana, koristite pokretne samostojeće elemente od metala, plastike ili lakiranog drveta.

4. Isključite priključke na komunalnu mrežu

Iz bezbednosnih razloga, isključite dovod gasa, vode i električne energije na glavnim prekidačima ukoliko postoji mogućnost poplave. Sve proverite dva puta.

5. Ne izlažite se bilo kakvim nepotrebnim rizicima

Osiguranje može da zameni vaše stvari, ali ne može da zameni vas. Ukoliko živite u oblasti visokog rizika, a vremenska prognoza je nepovoljna, u tom slučaju, ukoliko je to izvodljivo, neka vam prioritet bude sopstvena i zaštita članova vaše porodice u odnosu na zaštitu doma. Napustite ugroženo područje pre nego što dođe do nepogode.

6. Pri ruci držite komplet za hitne slučajeve

Ukoliko odlučite da ostanete u kući, ovo je neophodno. Treba da obezbedite sve što vam može zatrebati tokom poplave, poput pribora za prvu pomoć, sveća, baterijskih lampi, vodootporne odeće, ćebadi, mobilnog telefona (sa punom baterijom) vode i nekvarljivih, gotovih jela.

prva pomoc u slucaju poplave

7. Koristite pumpe za vodu

Ukoliko vam voda uđe u kuću, trebaće vam bar jedna pumpa za vodu pri ruci. Danas postoje uređaji savršeni za uklanjanje vode, koji mogu da ispumpavaju vodu dubine od svega 1 mm.

8. Fotografišite svu nastalu štetu

Fotografije će vam biti od koristi ukoliko je potrebno da podnesete odštetni zahtev. Poželjno je da napravite što je moguće više fotografija radi vaše evidencije.

9. Obratite se osiguravajućem društvu za savet

I, naravno, budite odgovorni i obezbedite pokriće šteta od poplave mnogo pre nego što kiše počnu.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna