Shop
Razmišljate o dodatnom poslu: Evo na šta da obratite pažnju

Razmišljate o dodatnom poslu: Evo na šta da obratite pažnju

Ako želite dodatni izvor prihoda ili da radite ono što volite – evo šta sve treba da uzmete u obzir kad se odlučite na potragu za dodatnim poslom.

17.10.2023.

Od obezbeđivanja dodatnog izvora primanja do bavljenja hobijem koji donosi zaradu – evo šta sve treba da znate ako razmišljate o pronalaženju dodatnog posla.

Pandemija ubrzala trend rada od kuće

Radno okruženje se neprekidno menja, a pandemija kovida-19, sa svojim zahtevima za rad od kuće, samo je ubrzala postojeće trendove. Kao rezultat toga zaposleni širom sveta usvojili su rad na daljinu ili hibridne radne modele, ili pak rade prema fleksibilnom radnom vremenu. To je mnogima omogućilo da razmišljaju o pronalaženju dodatnog posla ili pokrenu sopstveni.

Dodatni posao - sticanje finansijske sigurnosti

Za mnoge je reč o pukom sticanju finansijske sigurnosti u vreme povećane ekonomske nesigurnosti i neizvesnosti ostanka na radnom mestu. U Srbiji je u 2. kvartalu 2023. godine 12,3% zaposlenih već radilo dva posla, a 317 hiljada njih razmišljalo o još jednom poslu.

Zaključenje ugovora o dopunskom poslu

Međutim, iako mnogi imaju dodatni posao, bilo privremeni, bilo na ugovor o delu ili pak preduzetnički, prema članu 56. Zakona o radu, zaposleni sa punim radnim vremenom može da zaključi ugovor o dopunskom poslu sa drugim poslodavcem samo za trećinu radnog vremena. To znači da na drugom poslu ne sme da radi duže od 13 sati i 20 minuta nedeljno.

Ali i tu ima izuzetaka. Npr. zaposleni ne sme da ima drugi posao ako poslodavac predstavlja direktnu konkurenciju prvom ili ako drugi posao može da ugrozi poslovnu tajnu poslodavca. Radnici su stoga u obavezi da obaveste poslodavca o ugovoru o dopunskom poslu. Poslodavac može i da zabrani zaposlenom da obavlja dodatni posao ako ima valjan razlog za to, kao što je sukob interesa. S druge strane, zaposleni pored redovnog zaposlenja može da ima i preduzetničku radnju i da za nju plaća porez i doprinose, samo se umanjuje iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje u radnji.

Zato, da biste sve radili u skladu sa propisima, pogledajte našu infografiku i izvagajte prednosti i mane i sve faktore koje treba uzeti u obzir pre nego što se upustite u novu poslovnu ili preduzetničku avanturu.

 

dodatni posao prednosti i mane

Ako ste i dalje zainteresovani za dopunski ili dodatni posao, proverite sa trenutnim poslodavcem da li postoji neka odredba u vašem ugovoru o radu kojim se zabranjuje traženje dodatnog zaposlenja – naročito ako to predstavlja sukob interesa.

Otvaranje preduzetničke radnje

Takođe morate proveriti sve poreske obaveze ako, recimo, otvarate preduzetničku radnju, a to možete videti na sajtu Agencije za privredne registre. Ne zaboravite da označite adekvatna polja prilikom registracije jer su registri CROSO i APR povezani, da ne biste morali da plaćate dodatno zdravstveno osiguranje (ono kod prvog poslodavca po ugovoru o radu je osnovno).

Frilenseri

Ako ste to sve obavili, spremni ste za naredni korak. Proverite koje su mogućnosti frilensovanja – odnedavno je dostupan i portal Frilenseri, na kom su pružene sve informacije o poreskim prijavama i oporezivanju dodatnih prihoda.

Koliko dodatnih sati možete da radite?

Procenite koliko vremena dnevno imate – koje vam je radno vreme i koliko vremena vam odnose lične obaveze (porodica, deca, prijatelji) – i razmotrite možete li da radite uveče ili vikendom.

Koje su vam prilike za dodatni posao dostupne?

Razgovarajte sa potencijalnim poslodavcima, povežite se sa kolegama i prisustvujte događajima kako biste imali dodatne prilike za zapošljavanje.

Šta želite da postignete dodatnim poslom?

Razmislite o tome šta dobijate dopunskim poslom – koje veštine želite da steknete i šta imate od tog iskustva – i razmotrite da li hobi kojim se bavite u slobodno vreme može da vam postane glavni ili pomoćni izvor primanja.

 

Pročitajte i:

Kako da prednosti Instagrama iskoristite za poslovanje

Top 10 saveta za bezbedno poslovno putovanje

Kako da zaposleni postanu ambasadori vašeg brenda

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna