Shop
Kako da prednosti Instagrama iskoristite za poslovanje

Kako da prednosti Instagrama iskoristite za poslovanje

Korišćenje društvenih mreža u poslovne svrhe podrazumeva pravljenje strategije, definisanje ciljeva i aktivno objavljivanje.

15.09.2022.

Instagram je pored Tik-Toka jedna od najpopularnijih društvenih mreža sa više od milijardu korisnika širom sveta, a od ukupno 4,85 miliona korisnika u Srbiji, među prvih 10 je najposećenijih – na visokoj osmoj poziciji. Prošle godine je na toj društvenoj mreži bilo čak 75% korisnika društvenih mreža. Stoga se može reći da je plodno tle za razvijanje posla, jer dosta korisnika prati poslovne profile koji se, zauzvrat, tu oglašavaju po najnižoj ceni na tržištu.

Kažu da slika govori hiljadu reči, a mi ćemo u narednim redovima pokušati da vam dočaramo na koji način možete da najbolje iskoristite prednosti Instagrama i moći fotografije za razvoj ličnog brenda i poslovanja.

Definišite tržište

Za početak treba da upoznate svoje potencijalne korisnike. Za kreiranje sadržaja koji donosi klikove i ponude potrebno je da se povežete na ljudskom nivou – u suprotnom, bacate vreme i novac u bunar. Najbolje je da krenete od definisanja idealnog korisnika da biste shvatili koje vrste sadržaja treba da plasirate i povećali verovatnoću da se komunikacija sa njima i ostvari.

Odvojte potencijalne korisnike od postojećih u grupe i definišite njihov uzrast, pol, interesovanja, lokaciju i radno mesto i obavezno ustanovite kako će im vaši proizvodi ili usluge koristiti.

Ako već imate sajt, koristite moćnu analitiku poput Google Analytics da biste prikupili demografske podatke o dolaznom saobraćaju. Ukoliko već imate stranicu na društvenim mrežama, pogledajte uvide u Facebook, Twitter ili Instagram kako biste bolje razumeli ko su vaši pratioci.

zarada na instagramu

Koristiće vam da pratite i šta konkurenti rade i analizirate njihovu ciljnu publiku. Ako se njihov pristup bitno ne razlikuje od vašeg, možda treba da razmislite u čemu grešite i šta treba da promenite.

Postavite ciljeve nastupa na Instagramu

Naredni korak je postavljanje jasnih ciljeva kako biste došli do formiranja strategije koja ima smisla. Ciljevi će vam pomoći da ostanete na pravom putu i da se fokusirate na ishode.

Ali imajte u vidu to da moraju biti pametni i u skladu sa glavnim fazama korisničkog putovanja, odnosno sa svesnošću, angažovanjem, kupovinom i iskustvom nakon kupovine. Tako ćete lako moći da pratite napredak i izmerite rezultate, što će vam omogućiti da prilagođavate i kontinuirano optimizujete pristup.

Za tzv. pametne ciljeve može se koristiti engleski akronim SMART, odnosno oni treba da budu specific (specifični), measurable (merljivi), attainable (dostižni), relevant (relevantni) i timely (blagovremeni). Ako ispunjavaju sve ove zahteve – čestitamo, zadali ste sebi pametne ciljeve!

Na primer, ako vam je cilj da do kraja godine povećate broj pratilaca na Instagramu za 10% – to je pametan cilj. Pored toga, možete sebi zadati i da povećate dolazni saobraćaj ka sajtu sa Instagrama za 20% ili da pospešite prodaju određenog proizvoda putem iste društvene mreže za 50%.

Napravite raspored Instagram objava

Kad imate definisanu publiku i ciljeve, prelazite na pravljenje rasporeda objava. Da biste otkrili koje je idealno vreme za objavljivanje sadržaja, recept je jednostavan: naučićete to iz iskustva jer ne postoji jednostavna formula. Definišite koliko fotografija, video-snimaka i priča želite da objavljujete (i možete da postignete da ih snimite) i zapamtite da je važno da to radite redovno.

kako zaraditi na instagramu

Neke preporuke kažu da su najbolji periodi za objavljivanje sledeći: 7–9 ujutro (kad se publika najčešće budi), zatim 10–12 (u vreme pauze), 15–18 (po podne, u povratku s posla) i 23–1 u vreme odlaska na spavanje. Drugi izvori navode da je najbolje vreme za objavljivanje utorkom od 21 čas, ali upamtite da nema magične formule, već treba da pratite svoju publiku i prilagodite se njenim potrebama kako biste postigli optimalnu ravnotežu.

Razmislite o sadržaju na ovoj društvenoj mreži

Poslovni profili na Instagramu zahtevaju da uložite dosta kreativnosti i konstantan rad. Ako već nemate profil, najbolje je da počnete sa predstavljanjem svoje firme i njenih vrednosti. Zato će sadržaj koji se na to nadovezuje uvek biti relevantan i vredan krajnjim korisnicima. Imajući u vidu potrebe budućih ili postojećih klijenata, kreirajte sadržaj na teme koje interesuju njih, a prožimaju vrednosti vaše kompanije.

Zato napravite strategiju i u nju ugradite niti tih ideja – i imaćete dovoljno sadržaja za nekoliko meseci. Istražite i koristite popularne heš-oznake (eng. hashtag) i pokrenite i sopstvene u skladu sa brendom ili kampanjom koju pokrećete.

A da biste kreirali grafike koje će svakome zapasti za oko, nije vam potrebno znanje rada u profesionalnim programima kao što su Photoshop, Illustrator ili neki drugi – jednostavno koristite platforme Canva ili Easil koje pružaju fantastične predloške za razne vrste sadržaja. Na Instagramu se sve vrti oko vizualizacije, te je zato važno znati šta je estetski aktuelno i uvek biti u trendu.

kako se reklamirati na instagramu

Podstaknite korisnike na akciju

Poziv na akciju (eng. call to action, CTA) ključna je stvar u svakoj objavi. Da bi korisnici aktivno učestvovali u vašim objavama, postavljajte pitanja, delite nagrade i popuste – bilo putem posećivanja sajta, naručivanja ili jednostavne zagonetke koja je u vezi sa vašim brendom. Aktivno učestvovanje pospešiće zajednicu i povećati broj pratilaca jer će algoritam prepoznati vaše napore i nagraditi vas većom vidljivošću. Ne plašite se da budete kreativni i pustite mašti na volju!

I na kraju, prisustvo na društvenim mrežama ne treba da bude cilj za sebe, već način da se približite široj publici. Možda nije uvek neophodno da imate direktnu korist od povećane prodaje, već da vas publika upozna i upamti kako biste, kada dođe vreme za kupovinu, bili prvi na spisku kome će se obratiti. Podstičite razgovore i zapamtite da je Instagram odličan kanal za unapređenje poslovanja ako umete da ga koristite. Pored ulaganja u prodajne kanale i marketing, preporuka je da kreirate strategiju koja će vas osigurati od određenih rizika. U tome, vaš partner može biti Generali osiguranje za mali biznis. Minimalno ulaganje u osiguranje može značiti ogromnu razliku i osloboditi vas stalne brige.

--

Pročitajet i:

Poslovi budućnosti: šta nam donosi automatizacija

Kako tehnologija može da pomogne u negovanju mentalnog zdravlja

Kako da zaštitite telefon od hakera

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna