Shop
Kako supa, para i san mogu sprečiti prehladu

Kako supa, para i san mogu sprečiti prehladu

13.10.2022.

Odrasle osobe se tokom godine prehlade od dva do tri puta, dok se deca mogu razboleti i češće. Do momenta potpunog oporavka organizma može proći i do deset dana, ali se osećaj umora i iscrpljenosti često zadrži i duže. Ako se trenutno osećate dobro i želite da zaštitite svoje zdravlje, predstavljamo vam savete za sprečavanje prehlade.

Ne dirajte lice

Nakon izlaska iz gradskog prevoza ili rukovanja, obavezno prvom prilikom operite ruke ili ih dezinfikujte namenskim sredstvima. Dodir je jedan od najlakših načina za prenošenje bacila. Dovoljno je da rukom dodirnete nos ili usta kako bi bacili ušli u organizam. Pre sledećeg pranja ruku, trudite se da ne dodirujete lice. Higijena je oduvek bila važna, a imajući u vidu laku prenosivost korona virusa, preporučljivo je obratiti dodatnu pažnju.

serbiasleep.jpg

Vikend stvoren za opuštanje

Naučno je potvrđeno da nedostatak sna uzrokuje stres u imunom sistemu, što naš organizam čini podložnijim za napad virusa i razvoj prehlade. Takođe, kada hladan vazduh dođe do nozdrva, imunitet postaje ranjiviji, te je važno dobro se utopliti. Imajte u vidu ovo kada dođe vikend: to je još jedan razlog više da odmorite i ostanete duže u toplom krevetu.

Vodena para za zapušen nos

Muči vas zapušen nos? Vodena para vam može pomoći da ponovo prodišete, a pritom doprinosi i smanjenju upale sluzokože. Da biste naparili nos, dovoljno je da proključate vodu u posudi, dodate nekoliko kapi eukaliptusovog ulja ili nekog drugog esencijalnog ulja. Namestite se iznad isparenja i pokrijete glavu peškirom kako biste zadržali toplotu. Postoji još jedno rešenje, a to je da se naparite u toploj kupki ili tokom tuširanja. Kupanje će vam pomoći i da se opustite.

serbiasoup.jpg

Čaj, limun, đumbir i med kao lek za prehladu

Ukoliko se ne osećate baš najbolje, reagujte na vreme: napravite vruć čaj i dodajte ceđeni limun, đumbir i med. Ovi sastojci odlični su za sprečavanje prehlade i oslobađanje disajnih puteva. Osim toga, redukuju prve simptome bolesti kao što su upala grla i zapušen nos. Čaj po imenu ehinacea naročito je delotvoran u borbi protiv sprečavanja prehlade i jačanja imunog sistema.

Pileća supa ublažava simptome prehlade

Opšte je poznato da pileća supa može pomoći u borbi protiv prvih, ali i poznih znakova prehlade. Istraživanja su pokazala da supa može pomoći pri ublaženju zapaljenja, pruža prekopotrebnu hidrataciju, te olakšava varenje.

U zdravom telu, zdrav duh

Kombinacija zdrave ishrane i vežbanja doprinosi opštem blagostanju čoveka, te pomaže pri jačanju imuniteta. U jednom američkom istraživanju u kojem je učestvovalo oko 1000 odraslih, utvrđeno je da fizički aktivne osobe imaju manje šanse da se prehlade u toku zime. Čak i kada niste u mogućnosti da izađete napolje, možete raditi vežbe kod kuće i ostati u formi.

Tokom hladnih meseci, faktor koji najviše utiče na širenje prehlade jeste provođenje dosta vremena u zatvorenom prostoru. Trudite se da redovno provetravate prostorije u kojima provodite dosta vremena, ali i da dezinfikujete radne površine i predmete s kojima često dolazite u kontakt. Pratite savete i preporuke za prevenciju širenja korona virusa. Uz ove jednostavne savete i odgovorno ponašanje, možete lako zaštititi svoje zdravlje, kao i zdravlje svojih bližnjih. Za potpunu bezbrižnost pogledajte pakete za zdravstveno osiguranje koje vam nudi Generali Srbija.

Od meditacije do podnevne užine, pružamo savete za zdrav život kojima ćete transformisati svakodnevnu rutinu:

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Higijena ruku kod dece: kako stvoriti dobre navike

Super hrana - najbolji saveznik zdravlja

Facebook copy: Osećate se dobro i želite da to tako i ostane? Zaštitite svoje zdravlje uz dobre navike. Pročitajte naše savete za sprečavanje prehlade.

Twitter copy: Uz dobre i zdrave navike, možete sprečiti prehladu i ojačati svoj imunitet. Saznajte kako u tekstu.

Agent copy: Nakon preležane prehlade, često se osećaj umora i iscrpljenosti zadrži. Saznajte na koji način možete podići imunitet i sprečiti prehladu.

Alt tag: kako-spreciti-prehladu

Meta title: Kako supa, para i san mogu sprečiti prehladu

Meta description: Uz dobre navike, možete podići imunitet. Ukoliko se osećate dobro i želite da zaštitite svoje zdravlje, pročitajte naše savete za sprečavanje prehlade.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna