5 saveta za ekološki svesnu vožnju

5 saveta za ekološki svesnu vožnju

Ne mogu svi da priušte električna i hibridna vozila. Ipak, postoje korisni načini da vozite ekonomičnije i ekološki prihvatljivije, bez obzira na vrstu automobila.

15.07.2020.

Svi znamo da vožnja automobila ima nepovoljno dejstvo na životnu sredinu. Automobili i kamioni sa benzinskim ili dizel motorima zaslužni su za oko 16% globalnih emisija ugljen-dioksida. Mada su električna i hibridna vozila sjajna alternativa, ona jednostavno nisu pristupačna svima. Ako nameravate da nastavite da vozite automobil sa benzinskim ili dizel motorom, ali želite da umanjite negativno dejstvo po životnu sredinu, predlažemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vozite na ekološki prihvatljiviji, ali i ekonomičniji način.

Uklonite nepotrebno opterećenje iz vozila

Smanjite otpor vazduha i uštedite gorivo tako što ćete iz automobila ukloniti one stvari koje vam nisu svakodnevno potrebne. Na primer, to su nosači za krov automobila, nosači za bicikl ili bilo šta suvišno u prtljažniku.

voznja automobilom

Pažljivo koristite klima-uređaj

Korišćenje klima-uređaja može da poveća potrošnju goriva i do 5 litara na 100 kilometara. Često potpuno smetnemo sa uma da nam je klima-uređaj uključen. Ako se vozite po gradu, bolje otvorite prozore da biste se rashladili. Jedini je izuzetak ako vozite brzinom većom od 70 km/h, jer je tada prijatnije da zatvorite prozore da biste smanjili udar vetra i buku u vozilu.

Ekonomičan način vožnje

Jednostavne mere poput blagog ubrzanja, održavanja ujednačene brzine, postepenog kočenja i isključivanja motora na semaforu mogu u velikoj meri da doprinose uštedi goriva. Vožnja je obično najekonomičnija u opsegu od 65 i 95 km/h. Bržom vožnjom se troši više goriva.

Dovoljno naduvane gume

Blago ispumpane gume mogu da povećaju potrošnju goriva i za više od 3%. Ispumpane gume ujedno mogu da imaju kraći radni vek. Vodite računa o tome koliko su gume naduvane, kao i o pritisku u gumama.

pumpanje guma

Deljenje vozila sa više ljudi

Ukoliko se trenutna situacija sa virusom smiri, preporuka je svakako da uvek razmotrite da gde god da putujete, delite vozilo sa drugim osobama. Pored zaštite životne sredine, to će uticati i na uštedu u vašem budžetu. Zašto ne biste dogovorili sa kolegama ili prijateljima tako da se više vas vozi jednim automobilom na istu lokaciju, bilo da je u pitanju odlazak na posao, u izlazak ili na putovanje? 

Na kraju, zapitajte se koliko vam je često zaista neophodno da idete kolima. Ponekad je potrebno samo da se organizujete malo bolje ili da krenete biciklom ili pešice. Na taj način ujedno dobijate i preko potrebnu fizičku aktivnost koju ne biste imali za volanom.

Ipak, ukoliko ipak idete na duže destinacije ili ne možete bez svog četvorotočkaša, pored toga što je važno da se pridržavate saveta o zaštiti životne sredine, preporuka je da uvek mislite unapred, i da u slučaju da vam se nešto desi, uvek možete da računate na pomoć na putu. 

Takođe, delimo sa vama još nekoliko saveta za bezbednost na putu:

Nove tehnologije za sigurnost automobila

Neko vam je izgrebao automobil - evo kako uvek da budete korak ispred

6 saveta za pravilno održavanje automobila

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna