Shop
Kako sačuvati prisebnost u doba pandemije korona virusa

Kako sačuvati prisebnost u doba pandemije korona virusa

Saznajte kako da postupate odgovorno i zaštitite sebe i druge od virusa Covid-19.

27.03.2020.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom januara 2020. godine u Kini otkrila novu vrstu korona virusa, COVID 19. Već krajem januara, zabeleženo je oko 300 zaraženih ljudi u gradu Vuhan u Kini. Postepeno su i druge zemlje kao što su Singapur, Južna Koreja, Tajland i Hongkong, počele da prijavljuju slične slučajeve. 

Najpre se smatralo da je korona virus zoonozni, što znači da se prenosi sa bolesne životinje na čoveka. Korona virusi su posebna porodica virusa koji izazivaju infekcije na nosnoj sluznici, u sinusima i grlu. Većina vrsta korona virusa je bezopasna, ali neki od njih mogu izazvati ozbiljne infekcije. Primeri virusa iz ove porodice virusa su SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (bliskoistočni akutni respiratorni sindrom).

korona virus

Ubrzo je došlo do porasta broja identifikovanih slučajeva, a kineska vlada je potvrdila da se korona virus prenosi sa čoveka na čoveka, te da se širi kapljično (tj. kašljanjem i kijanjem), odnosno kontaktom sa zaraženim osobama.

Simptomi koji ukazuju na zaraženost virusom uključuju povišenu temperaturu, kašalj i otežano disanje. Opasnost od posledica korona virusa preti naročito starijim osobama, osobama sa hroničnim oboljenjima, kao i osobama sa oslabljenim imunim sistemom.

Korona virus se do sada proširio na sve strane sveta. Vakcina još uvek nije otkrivena. Zbog toga je izuzetno važno sačuvati prisebnost i poštovati sve mere prevencije, te biti odgovoran prema sebi i drugima.

Koraci za zaštitu od korona virusa

  • Temeljno perite ruke, naročito ukoliko ste bili u javnosti; izbegavajte da dodirujete usta, nos i oči;
  • Ruke perite toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi; nakon pranja, ruke prosušite čistim peškirom ili papirnim ubrusom koji ćete posle toga baciti;
  • Ukoliko niste u mogućnosti da operete ruke, koristite dezinfekciono sredstvo za pranje ruku koje sadrži 70-80% alkohola;
  • Prilikom kijanja ili kašljanja, pokrijte usta i nos papirnom maramicom koju ćete potom odmah baciti;
  • Ako vam se zdravstveno stanje pogorša, obavezno se javite nadležnim zdravstvenim službama koje su zadužene za kontrolu pandemije korona virusa.

kako se zastititi od virusa covid 19

Preporuka je da tokom vanrednog stanja, ostanete kod kuće, ali ukoliko morate da izađete napolje, obavezno poštujte sledeće:

  • Držite distancu od 2 metra između vas i drugih ljudi;
  • Pokrijte usta i nos zaštitnom maskom kako biste izbegli da se zarazite od drugih;
  • Obratite se nadležnim zdravstvenim službama ukoliko primetite da imate sledeće simptome: povišenu temperaturu, suvi kašalj ili kijanje.

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna