Shop
9 stvari koje svi vozači početnici treba da znaju

9 stvari koje svi vozači početnici treba da znaju

Iako ste napravili još jedan korak ka samostalnosti i položili vozački ispit, imajte u vidu da je prema statistikama prvih šest meseci opasan period za vozače početnike. Ipak, dokle god se pridržavate ovih osnovnih mera predostrožnosti, možete imati savršeno čist vozački dosije.

26.09.2019.

Nakon nekoliko meseci obuke, upornosti i strpljenja, konačno je došao i taj momenat – položili ste vozački ispit. Iako ste napravili još jedan korak ka samostalnosti, imajte u vidu da je prvih šest meseci  opasan period i da istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da će početnici učestvovati u saobraćajnoj nezgodi. Ipak, dokle god se pridržavate osnovnih mera predostrožnosti, možete imati savršeno čist vozački dosije.

1. Proveravajte mrtvi ugao

Mrtvi ugao je ugao koji nije pokriven retrovizorima. Kod svakog vozila je drugačiji i predstavlja problem i iskusnim vozačima. Zato se obavezno osvrnite preko ramena pre svakog skretanja, prelaska u drugu traku ili uključivanja na put.

2. Pametno se krećite u trakama

Kada se uključite na put, prilagodite brzinu vozilima koja se kreću oko vas – osim, naravno, onima koja prekoračuju ograničenje. Vozite uvek u traci koja odgovara brzini kojom se krećete i koja je vama prijatna. Ne zaboravite da uvek date znak kada želite da pređete u drugu traku.

3. Redovno proveravajte ispravnost svog vozila

Svaki auto ide na tehnički pregled najmanje jednom godišnje da bi dobio potvrdu da je bezbedan za vožnju. Napravite podsetnik u svom kalendaru, a ukoliko primetite da auto ne funkcioniše uobičajeno, obavezno ga odvezite u servis na proveru.

4. Izbegavajte kasne noćne vožnje

Slaba vidljivost i premor glavni su razlozi zbog kojih je vožnja tokom noći loša ideja. Bolje uzmite taksi ili idite autobusom.

5. Ne vozite mnogo putnika u svom automobilu

Želite da učinite prijateljima uslugu i odbacite ih do kuće, ali veća je verovatnoća da će se nezgoda dogoditi kada vam na zadnjem sedištu sede putnici koji vas ometaju u vožnji. Držite se propisa i nemojte voziti više od dozvoljenog broja putnika u automobilu. Podsećamo vas da je sada obavezan pojas i za putnike koji sede na zadnjem sedištu.

6. Držite se poznatih ruta i kratkih distanci

Vožnju ograničite na područje u blizini svoje kuće, vozite kratke rute i za sada ne krećite na duga putovanja.

7. Utišajte ili isključite telefon

Korišćenje telefona remeti pažnju, zato ga držite podalje od sebe tokom vožnje. Većina pametnih telefona sada ima opciju „Ne uznemiravaj”. Ako je uključite dok vozite, telefon neće zazvoniti ili vibrirati.

 8. Ne dozvolite da vas išta ometa

Biranje stanica na radiju i nameštanje frizure uvek su loše ideje tokom vožnje. Zbog glasne muzike ili radio-emisije možete propustiti trubljenje automobila ili dovikivanje pešaka da stanete. Tokom vožnje potrebno vam je i čulo vida i čulo sluha, zato držite pogled na putu, a glasnu muziku slušajte kod kuće.

 9. Pomoć na putu za vožnju bez stresa

Uprkos svim merama predostrožnosti, uvek postoji mogućnost da se nađete u okolnostima koje su izvan vaše kontrole. Zato je uvek dobro u hitnim situacijama imati pri ruci partnera od poverenja.
Pomoć na putu Generali Osiguranja Srbija poštedeće vas neminovnog stresa i omogućiće vam da što pre nastavite putovanje.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna