Shop
6 saveta za pravilno održavanje automobila

6 saveta za pravilno održavanje automobila

Rutinsko i redovno održavanje automobila smanjuje rizik od kvarova i osigurava bezbednost u vožnji. Brinite o vašem četvorotoškašu na vreme.

24.06.2020.

Svaki dobar vozač zna da je redovno održavanje vozila od suštinskog značaja za bezbednu i bezbrižnu vožnju. Vaš automobil je mašina koja zahteva kontinuiranu brigu i održavanje, a redovno servisiranje i temeljni tehnički pregledi su jedini način da svom automobilu produžite životni vek, smanjite rizik od kvarova i osigurate optimalan kvalitet vožnje. 

Pročitajte naše savete za održavanje automobila kako biste se vozili bezbedno, ali i sprečili neprijatnosti poput iznenadnih troškova opravki.

Najlakši način za proveru ispravnosti vozila jeste da napravite listu za proveru kroz koju ćete prolaziti svakog meseca. Kada se motor ohladi, potrebno je uraditi sledeće:

1. Proverite nivo goriva u rezervoaru

2. Proverite svetla i signalizaciju

3. Proverite nivo motornog ulja i rashladne tečnosti i dopunite rezervoar tečnosti za pranje stakla

4. Uverite se u ispravnost električnih sistema i akumlatora

5. Proverite pritisak vazduha u pneumaticima

6. Proverite da li su šare na gumama dovoljno duboke i u skladu sa zakonskim minimumom

provera motora u automobilu

U priručniku za automobil možete pronaći i druge savete i uputstva u vezi sa stvarima na koje bi trebalo da obratite pažnju, a pritom se možete upoznati i sa svim mogućnostima i funkcionalnostima svog modela. Ukoliko ste svoj priručnik igrom slučaja izgubili, možete ga pronaći onlajn u digitalnoj formi, putem veb pretrage.

Zamolite člana porodice ili prijatelja da vam skrenu pažnju ukoliko su vam neke stvari promakle ili da vam pomognu kada situacija to nalaže. Na primer, neko može da nadgleda funkcionalnost farova dok ih uključujete i isključujete ili da proveri da li na mestu gde je vozilo bilo parkirano postoje tragovi ulja.

Dodatni par očiju koji nadzire da li je sve u redu može značiti mnogo, kako za vašu bezbednost na putu, tako i za vaš novčanik. Kada ste u ulozi vozača, vaša pažnja je okupirana drugim stvarima, pa se često desi da ne uočavate ključne signale koji vam govore da je vašem autu portebno menjanje ulja i uljnih filtera, servis turbine ili neka vrsta intervencije na samom motoru.

Način na koji održavate svoj automobil utiče i na bezbednost drugih vozača u saobraćaju. Na primer, zbog smanjene vidljivost na putu u uslovima magle ili lošeg vremena smanjena, zaštitno staklo na farovima mora uvek biti čisto. Ventilacioni sistem je takođe bitno da dobro radi kako bi se u slučaju potrebe vetrobransko ili zadnje staklo lako odmaglilo. Od suštinske važnosti je i priprema na pucanje stakla. Takođe, preporučljivo je da imate rezervni pneumatik u dobrom stanju i drugu neophodnu opremu, kao i da znate kako da promenite gumu.

Pomoć na putu za još više sigurnosti

Na kraju, važno je misliti unapred i biti odgovoran učesnik u saobraćaju, bilo da ste za volanom ili da ste u ulozi saputnika. Ukoliko se nepredviđene okolnosti ipak dogode i zadesi vas kvar na putu, nema razloga za paniku: pomoć na putu vam obezbeđuje brzu i efikasnu asistenciju. Zbog toga je važno misliti unapred i biti spreman na nepredvidive okolnosti.

Imajte na umu ovih šest jednostavnih koraka za bezbedno i bezbrižno putovanje pre nego što sledeći put sednete za volan:

provera ispravnosti automobila

Mali ili veliki, hibridni ili električni? Ako tražite održivi automobil, evo nekoliko saveta za bezbednost na putu:

Nove tehnologije za sigurnost automobila

Neko vam je izgrebao automobil - evo kako uvek da budete korak ispred

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna