Shop
Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Vitamini i minerali neophodni za jak imunitet

Jačanje imuniteta važno je u borbi protiv virusa i bolesti. Pročitajte koji vitamini i minerali vam mogu pomoći u tome.

01.07.2020.

Jačanje imuniteta je, pored primenjivanja mera prevencije, veoma važna stvar kada je u pitanju borba sa virusima i drugim bolestima. 

U ovom tekstu dajemo kratak pregled najvažnijih vitamina i minerala koji su vam potrebni da biste sačuvali zdravlje, kao i savete kako da ih lako uključite u ishranu.

Vitamini i minerali za zdrav život

Za početak, proverite kako se uzimaju različiti suplementi. Na primer, gvožđe treba uzimati na prazan stomak u kombinaciji sa izvorom vitamina C (npr. sok od pomorandže).

Vitamin D

Poboljšava apsorpciju kalcijuma za jačanje kostiju i obezbeđuje podršku vašem imunom sistemu, te potencijalno pomaže u prevenciji depresije i visokog krvnog pritiska. Odličan izvor vitamina D su sunčeva svetlost, zeleno lisnato povrće (npr. spanać), masna riba i namirnice obogaćene vitaminima.

zdravi vitamini

Magnezijum

Osnovni mineral za jačanje kostiju i mišića, pomaže u proizvodnji antioksidanasa i poboljšava varenje. Naći ćete ga u avokadu, orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

Vitamin C

Zahvaljujući svojim antioksidativnim sredstvima, važan je u borbi protiv infekcija. Sadrže ga citrusi, ali i paprika, kupus i paradajz.

Cink

Postoje brojne dobrobiti cinka za naš organizam, a neke od njih su da pomaže pri brzom zarastanju rana, utiče na bolje raspoloženje, ali i jača naš imuni sistem. Neke od namirnica bogate cinkom su meso, jaja (žumance), ostrige i žitarice.

vitamin c

Vitamini B kompleksa

Važan za dobro funkcionisanje nervnog sistema. Ima ih u jajima, integralnim žitaricama i citrusnom voću, a mogu se uzimati i kao suplementi.

Gvožđe

Žene tokom mesečnog ciklusa naročito pate od manjka gvožđa, što može da izazove umor i glavobolje. Nalazi se u školjkama, crvenom mesu i brokoliju.

Probiotici

Dodajte ih ishrani da biste imali zdrav želudac, dobru probavu i jači imunitet. Naći ćete ih u jogurtu i fermentisanim proizvodima kao što su kimči, miso i kombuha.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna