Ekološka lepota: kako koristiti održivu kozmetiku

Ekološka lepota: kako koristiti održivu kozmetiku

Ekološki proizvodi dobri su i za planetu i za kožu. Saznajte kako da koristite održivije preparate pogodne za životnu sredinu.

10.01.2023.

Od plastike do hrane koja se baca, održivost je postala važna tema. Često je ono što je dobro za planetu dobro i za nas same. To naročito važi u oblasti nege kože, jer kozmetički proizvodi i njihova ambalaža često sadrže sastojke koji dospevaju u vodotokove, mora i okeane, a samim tim mogu i da utiču prirodu.

I u Srbiji je u poslednjih nekoliko godina primetan trend korišćenja i promovisanja kozmetike koja je pogodna za životnu sredinu. Zato vam predstavljamo jednostavne savete za korišćenje prirodne kozmetike koje možete i sami da primenite u svakodnevnoj nezi kože i tela.

U čemu je problem s konvencionalnom kozmetikom?

Kozmetički preparati često se pakuju u plastičnu ambalažu koja se ne prerađuje i sadrže brojne štetne sastojke. Tako je 2018. godine otkriveno da gotovo milion tona plastike svake godine završi u okeanima, te je u Tihom okeanu nastalo tzv. Pacifičko ostrvo smeća. Kada sve to dospe u vodotokove i na kraju stigne i do okeana, nema povratka – šteta po životnu sredinu je trajna i neizbrisiva.

Proizvodi za negu sadrže oko 15–20 sastojaka, a prosečna žena dnevno koristi 9–15 preparata. To znači da svaki dan na kožu nanosimo 515 hemikalija, čiji ostaci ispiranjem dospevaju u reke i druge vodotokove. A voda, kao najčešće upotrebljavani sastojak u industriji, postaje sve ugroženija jer neprestano vidimo da je ima sve manje i manje.

stetni sastojci u kozmetici

Sastojci u kozmetičkim preparatima koje treba izbegavati

Neki od najčešćih sastojaka u kozmetičkim preparatima mogu biti štetni po ljudsko zdravlje, kao i po živi svet i prirodnu sredinu. Tako npr. palmino ulje i njegovi derivati mogu da uzrokuju ozbiljnu štetu po životnu sredinu usled seče šuma, a takođe iritiraju oči, kožu i pluća. Kako biste sprečili eventualnu alergisku reakciju ili iritaciju kože, stručnjaci preporučuju korišćenje preparata napravljenih na prirodnoj bazi. Ukoliko se ipak pojavi neka reakcija na koži obavezno se javite dermatologu. U sklopu paketa privatnog zdravstvenog osiguranja na raspolaganju su vam mreže klinika sa vrhunskim dermatolozima.

 

Drugi štetni sastojci kojih se treba kloniti su: 

  • Parabeni, prikriveni različitim nazivima na etiketi, obično kao korensku morfemu imaju reč ’-paraben’, poput npr. izoparabena. Obično se upotrebljavaju u svrhu konzerviranja u preparatima za čišćenje i pranje i losionima. Otkriveni su u tkivu morskih sisara i povezuju se s rakom dojke kod ljudi.
  • Sintetički mirisi nalaze se u većini proizvoda za negu, a mogu uzrokovati osip kože i respiratorne probleme, migrene i glavobolju.
  • Oksibenzon, to jest benzofenon-3, nalazi se u većini krema za sunčanje. Oštećuje koralne grebene i izaziva hormonske poremećaje kod ljudi.
  • Mikroplastika, to jest polietilen ili polipropilen, često se nalazi u pilinzima za kožu i kremama za eksfolijaciju. Ove sitne čestice ulaze u kanalizaciju, a samim tim i prirodne vodotokove, gde ih živi organizmi progutaju. Zabranjeni su kao hemikalije koje se ispiraju u SAD i Velikoj Britaniji, ali su dozvoljeni u brojnim drugim zemljama – a zabrana ne obuhvata kozmetičke proizvode koji se ne ispiraju, poput šminke i sjaja za usne. 

 

Dobro za planetu = dobro za vas

Da biste napravili promenu, što u svojoj svakodnevnoj rutini za negu kože, što na planeti, potrebno je da se pre svega edukujete u pogledu sastojaka. Kada kupujete preparate, obavezno pročitajte šta piše na etiketi. Države i međunarodne organizacije propisale su pravila za bezbednu upotrebu, a kod nas postoji i Pravilnik o kozmetičkim proizvodima u kome se navodi da proizvodi moraju da sadrže spisak odobrenih sastojaka.

Birajte proizvode čije se pakovanje može reciklirati, ili čak proizvode koji nemaju dodatnu ambalažu, što sve češće počinjemo da srećemo u prodaji. Neki proizvođači čak nude i besplatnu reciklažu.

Osim toga, na pakovanjima potražite oznake i sertifikate koji podržavaju održivu proizvodnju, poput RSPO za održivo palmino ulje.

Naredni korak je da smanjite potrošnju vode u domaćinstvu. Na primer, dok perete zube, zavrnite slavinu kako voda ne bi nepotrebno oticala u kanalizaciju. Ako se brijete zasebno, razmislite o tome da taj postupak obavite tokom tuširanja jer ćete tako uštedeti dosta vode.

Aplikacije vam dosta mogu pomoći pri odabiru proizvoda pogodnih za životnu sredinu. Ako govorite nemački jezik, aplikacija ToxFox daće vam odgovore na pitanja koji su sastojci u proizvodima koji se prodaju u Nemačkoj (ali i na našem tržištu) odobreni, a koji su zabranjeni, a Think Dirty i INCI Beauty idealne su za brzu pretragu proizvoda (na engleskom jeziku) i njihovih sastojaka. Tako ćete lakše znati šta treba da izbegavate.

prirodna kozmetika

Inovacije u kozmetičkim proizvodima

Ukorak s vremenom idu i inovacije. Tako postoji sve više proizvođača koji koriste prirodne sastojke za negu kože i biorazgradiva pakovanja koja su pogodna za životnu sredinu. Tako npr. imamo pečurke kao jedan od vodećih sastojaka koji se trenutno koriste u banjskim i kozmetičkim tretmanima.

Iako je izbor održivih proizvoda veliki, na vama je da napravite taj mali prvi korak koji će vas dovesti do narednog: a to je širenje svesti o prirodnoj kozmetici. A ko zna, možda ćete početi i sami da pravite kućne preparate od održivih i prirodnih materijala i tako dodatno uštedeti. A čak i da vam ne odgovaraju, znaćete da će se prirodno razgraditi u životnoj sredini, bez uzrokovanja štete po živi svet.  

prirodna sminka

Briga o koži je zapravo i briga o vašem zdravlju. Kako biste bili u potpunosti zaštićeni i preduzeli sve preventivne mere, savetujemo vam ugovaranje Life Concept životnog osiguranja u sklopu kojeg imate na raspolaganju uslugu Nutrigenetičke (DNK) analize NutriFit koja vam pomaže da poboljšate način ishrane i života u skladu sa svojim genetskim predispozicijama, a na raspolaganju imate i sistematski pregled jednom godišnje.

Zanimaju vas teme o zdravom načinu života? Pročitajte i sledeće:

--

Ukoliko volite ekologiju verujemo da će vam i ove teme biti zanimljive:

Sve što treba da znate o prirodnoj nezi kože Da li ste čuli za ''mindfulness''?

10 zdravih navika za zaštitu od virusa i infekcija

Očuvajte zdravlje mozga uz par bitnih saveta

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna