Shop
Očuvajte zdravlje mozga uz par bitnih saveta

Očuvajte zdravlje mozga uz par bitnih saveta

13.10.2022.

Za zdravlje mozga važi isti princip kao i za fizičko zdravlje: često se zanemari i zabrinemo se obično tek kada krenu da se javljaju problemi. U svetu se povećava broj starih osoba koje žive sa dijagnozom Alchajmerove bolesti i demencije, a smatra se da će do 2050. godine dostići 131,5 miliona. Naučna istraživanja stoga ističu važnost mentalnog vežbanja, posebnu ishranu i promenu načina života kao primere dobre prakse koji mogu zaštititi mozak od postepenog propadanja. Predstavljamo vam neke od saveta koji vam mogu pomoći da održite neuronsko zdravlje.

Vežbe za mozak

Ne kaže se bez razloga da je mozak kao mišić – ako ga ne koristimo, propašće. Zato je podjednako potrebno vežbati ga kao i druge mišiće. Brojna naučna istraživanja ukazuju na to da praktikovanje određenih vežbi za mozak unapređuje kognitivne sposobnosti. Učesnici nedavnog istraživanja igrali su igre koje su im poboljšale pamćenje za čak 40%. Zato se predlaže svakodnevno čitanje knjiga, pričanje priča uz prepričavanje radnje koja se desila, pisanje dnevnika, rešavanje ukrštenica, slaganje slagalica, igranje sudokua, šaha i drugih igara za mentalno razgibavanje. Ako imate pametni telefon, možete probati i neku od aplikacija za vežbanje mozga, poput CogniFit ili Lumosity.

U zdravom telu – zdrav duh

Stručnjaci smatraju da je zdravlje mozga usko povezano sa zdravljem srca i krvnih sudova, te su faktori rizika od dobijanja kardiovaskularnih oboljenja isti kao i za demenciju. Naime, osoba koja je imala moždani udar, koja ima dijabetes ili srčana oboljenja, ima dvostruko veće šanse da oboli od demencije.

Zato je prvi stepen zaštite svođenje loših navika na minimum, a zatim i ukidanje istih. Ako ste pušač, odreknite se pušenja, prekomernog unosa alkohola i jake ili masne hrane što pre. Ako imate način da se kod kuće posvetite vežbanju i umerenim kardio-vežbama, poput vožnje sobnog bicikla ili lakog aerobika – slobodno se tome posvetite narednih dana.. Istraživanja su pokazala da takva vrsta vežbanja poboljšava pamćenje i pospešuje kognitivne sposobnosti.

Pored neposrednog unapređenja fizičkog zdravlja, takođe bi trebalo da obratite pažnju na to kakve hemijske reakcije vežbanje izaziva u organizmu. Vežbanje stimuliše proizvodnju hormona koji utiču ne samo na osećaj sreće i zadovoljstva, nego i na moždanu aktivnost, na rast i brojnost novih krvnih i drugih ćelija.

Hrana za mozak

Za zdrav mozak potrebno je obratiti pažnju i na ishranu. Na ishranu mozga i pravilno funkcionisanje troši se čak 20% energije, a samo 2% dehidratacije utiče na mozak, pamćenje i druge sposobnosti. Zato bi valjalo obratiti pažnju na pravilnu ishranu koja hrani mozak. Prema brojnim istraživanjima, mediteranska ishrana ublažava rizik od smanjenja moždanih sposobnosti za čak 48%.

Namirnice sa celim zrnom, poput tamnog pirinča i hleba sa zrnima, mogu vam pomoći da se lakše fokusirate prilikom obavljanja svakodnevnih radnji koje zahtevaju upotrebu memorije. Ako u ovom trenutku niste u mogućnosti da nabavite namirnice koje sadrže nezasićene masne kiseline, poput lososa, bundevinog semena ili zrnevlja soje, možete zapamtiti da se u njima nalaze sastojci koji su ključni za zdravlje i dobru funkciju mozga, pa ih nabaviti prvom sledećom prilikom. Pored toga, bobičasto voće, poput borovnica, kupina i drugog povrća tamnocrvene i ljubičaste boje, poput plavog patlidžana, takođe igraju važnu ulogu u poboljšanju kratkoročnog pamćenja.

Mozak voli kvalitetan san

Na kraju, još jedna važna stvar za ishranu moždanih ćelija jeste kvalitetan san dovoljne dužine. Brojna klinička istraživanja potvrdila su da se tokom sna obnavljaju neuroni i međuneuronske veze, te bi za pamćenje najbolje bilo da svako veče ležete u isto (ili približno isto) vreme, da se budite tek kada osetite da ste odmorni, kao i da svoj dnevni raspored organizujete tako da ostavite dovoljno vremena za odmor u toku dana. Ako smatrate da imate i previše energije koju ne uspevate da potrošite tokom dana, što dalje povlači poremećaj sna, možete probati da se posvetite i laganim vežbama kod kuće koje će, ne samo poboljšati fizičko zdravlje, nego i doprineti kvalitetu vašeg sna.

 

Meta title: Kako da očuvate zdravlje mozga

Meta description: Da biste održali mozak zdravim i izbegli rizik od gubljenja pamćenja u poznijem dobu, pratite naše savete za jako mentalno zdravlje.

Alt text: kako-sacuvati-zdravlje-mozga

Agent copy: Podjednako važno kao i fizičko, mentalno zdravlje je sve više u fokusu interesovanja. Saznajte kako da vežbate moždane vijuge i sačuvate zdrav mozak.

Facebook copy: Iako se i fizičko i mentalno zdravlje često mogu zanemariti, sada je briga o zdravlju važnija nego ikada. Zato vam pružamo ove vredne savete kako biste bili u odličnoj formi.

Twitter copy: Mentalno zdravlje jednako je bitno kao i fizičko. Poslušajte neke od naših saveta i vežbajte svoje sive ćelije!

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna