Shop
Sve što treba da znate o prirodnoj nezi kože

Sve što treba da znate o prirodnoj nezi kože

Proizvodi za negu kože često sadrže mnogo hemikalija koje iritiraju kožu. Pogledajte kako da se prebacite na prirodnu kozmetiku.

14.04.2021.

Nega kože zahteva vreme i posvećenost. Mnogim ženama je potrebno dosta isprobavanja dok ne pronađu pravi proizvod koji odgovara njihovom tipu. Međutim, kako živimo u stresnim vremenima, ubrzani ritam života može da se odrazi i na spoljašnji izgled.

Isto tako promena sredstva za čišćenje ili čak ujednačeno korišćenje istog može da dovede do neželjenih promena. Da li ste znali da prema istraživanju lista Huffington Post prosečna žena dnevno na telo nanese 515 različitih hemikalija?

Prelazni periodi, poput proleća ili jeseni, takođe mogu da utiču na to kakva će koža biti, a baš tada kada je uticaj spoljašnjih faktora najjači možda treba razmisliti o prelasku na preparate za negu prirodnog porekla.

Šta je prirodna nega kože?

Činjenica je da ne postoji konsenzus oko toga šta tačno prirodna nega kože podrazumeva, pošto se taj pojam tumači na različite načine.

Obično se odnosi na korišćenje proizvoda čiji se sastojci mogu pronaći u prirodi. Recimo, prirodna ulja poput bademovog, avokadovog ili kajsijinog mogu da se koriste u pripremi preparata.

Nasuprot tome, sintetički preparati za negu kože podrazumevaju proizvode koje je napravio čovek ili upotrebu veštačkih sastojaka.

skincare1.jpg

Prednosti

Koža svakog pojedinca je jedinstvena i važno je upamtiti da može da različito reaguje na različite proizvode. Pa ipak postoje neke sintetičke hemikalije, kao što su veštački mirisi, koje obično uzrokuju iritaciju.

Evo nekih od prednosti prirodnih sastojaka za negu:

  • Koža će biti izložena manjem broju veštačkih supstanci, koje mogu da dovedu do iritacije kože, očiju i pluća, pa čak i do hormonskog disbalansa.
  • Ako imate problema sa bubuljicama ili aknama, prirodna kozmetika može da potpomogne saniranje i rešavanje problema sa crvenilom i upaljenom kožom.
  • Koža će dobiti više hranljivih sastojaka iz prirodnih izvora, kao što su voće, koštunjavo voće i botanička ulja.
  • Doprinećete očuvanju životne sredine pošto sintetičke hemikalije često završe u vodotocima i tako prouzrokuju štetu po ekosistem i floru i faunu.
  • Dobićete odličan podsticaj za unapređenje drugih aspekata života. Uskladićete sopstveno zdravlje sa zdravljem čitave planete..

skincare12.jpg

Kako se prebaciti na prirodnu negu

Promena svakodnevne rutine možda će vam se učiniti zastrašujućom, ali ne brinite. Probajte male stvari, pa kako se situacija bude razvijala možete da polako uvodite sve više prirodnih proizvoda. Evo od čega možete da počnete.

1.    Krenite od malih stvari

Napravite analizu preparata koje trenutno koristite. Razmislite gde možete da unesete manje i jednostavnije promene. Recimo, hidrirajuću kremu možete da zamenite botaničkim uljem ili čistom aloja verom.

2.    Eksperimentišite sa sastojcima

Niko se nije naučen rodio. Dok ne otkrijete koji vam sastojci prijaju može da prođe dosta vremena, ali zato je važno isprobavati. Dodajte nekoliko kapi različitih prirodnih ulja u dnevnu kremu i obratite pažnju na promene na koži. Ili možete da probate da napravite, recimo, masku za lice od avokada bogatu hranljivim sastojcima.

skincare31.jpg

3.    Pravite sopstvene proizvode

Kako postepeno budete otkrivali na koje sastojke koža dobro reaguje a na koje ne, možete da pokušate i da napravite sopstvene preparate. U nastavku smo naveli spisak prirodnih sastojaka i njihovu upotrebu.

  • Hidratacija: kokosovo ulje, ši buter, krastavac, avokado i suncokret.
  • Opekotine od sunca: zeleni čaj.
  • Opekotine: kokosovo ulje, lavanda, aloja vera i asimina.
  • Protiv starenja: agrumi i arganovo ulje.
  • Čišćenje: glina i jabukovo sirće.
  • Upaljena i suva koža: aloja vera, kamilica, krastavac i ovsene pahuljice.
  • Bubuljice: ulje čajevca, majčina dušica, grožđano ulje, ružina vodica, lavanda i jabukovo sirće.
  • Smanjenje mašćenja i izbeljivanje: limunov sok.

Iako vam se možda čini komplikovano, pronalaženje odgovarajućeg preparata za kožu nije tako strašno kada poznajete materiju. Ako ipak niste za pravljenje sopstvenih proizvoda u domaćoj radinosti, možete da isprobate neke koji su već na tržištu. Ali obavezno dobro proučite deklaraciju i sastojke pre kupovine.

Briga o koži je zapravo i briga o vašem zdravlju. Kako biste bili u potpunosti zaštićeni i preduzeli sve preventivne mere, savetujemo vam ugovaranje Life Concept životnog osiguranja u sklopu kojeg imate na raspolaganju uslugu Nutrigenetičke (DNK) analize NutriFit koja vam pomaže da poboljšate način ishrane i života u skladu sa svojim genetskim predispozicijama, a na raspolaganju imate i sistematski pregled jednom godišnje.

Zanimaju vas teme o zdravom načinu života? Pročitajte i sledeće:

Kako dugotrajno sedenje utiče na zdravlje

Briga o sebi je važna bez obzira na godine

Kako pravilno brinuti o zdravlju zuba

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna