Shop
Budućnost hrane: Možemo li zaista da živimo od zamena za hranu

Budućnost hrane: Možemo li zaista da živimo od zamena za hranu

Čuli ste za protein, ali niste sigurni o čemu se radi? Donosimo sve što treba da znate o svetu zamena za hranu

18.04.2023.

Bez obzira na to da li ih znate kao zamene za obroke ili nekako drugačije, zamene za hranu su ono o čemu čitav svet bruji. Svi ih vide kao ultraprivlačan nov pristup zdravoj ishrani, a neki kažu da bi mogli da promene način na koji ćemo jesti u budućnosti – naročito zbog toga što su glavni brendovi takve hrane sve popularniji poslednjih nekoliko godina.

Ali, stvarno, možemo li da živimo od zamena za hranu? Hajde da istražimo šta treba da znamo o ovim intrigantnim proizvodima za zamenu tradicionalnih jela, uključujući i zašto su toliko popularni i da li su zaista zdravi kao što nam to prikazuju njihovi proizvođači.

Šta su zamene za hranu?

shutterstock_2185746223.jpg

Zamene za hranu su proizvodi za zamenu obroka za koje se tvrdi da sadrže sve kalorije, proteine, vitamine i hranljive materije potrebne ljudskom telu od jednog proizvoda. Obično su u obliku pića, praška ili pločice. Ideja o jednom proizvodu koji zamenjuje obrok postoji od 20-ih godina 20. veka, ali postaje popularna tek 90-ih godina 20. veka kad su počela da se prodaju prehrambena pića kao što je „Ensure“.

Sada postoje brojni startapovi koji nude nov, moderan pristup zameni hrane. Ključni igrači u ovoj priči, uključujući npr. „My Protein“, „Battery“ i „Biotech“ na našem tržištu, nude širok asortiman proizvoda koji koštaju od oko 220 dinara po obroku. Svaki proizvod obično sadrži 200–400 kalorija po porciji, sa smanjenim nivoom šećera i povećanim sadržajem vitamina i minerala.

Zašto su zamene za hranu sve popularnije?

Ne može se poreći da su zamene za hranu izuzetno praktične, posebno ako ste prezaposleni i zatrpani obavezama i jedva nađete vremena da odete u kupovinu. Čak i ako nađete vremena za kuvanje, pitanje je da li unosite sve neophodne vitamine, proteine i kalorije svaki dan, što vam zamene za hranu obezbeđuju, i to po pristupačnoj ceni.

Glavni svetski brendovi kao što je npr. „Huel“ takođe tvrde da su njihovi proizvodi veganski, da ne sadrže laktozu i soju i da se prave održivom proizvodnjom, te da pomažu u smanjenju otpada od hrane i ambalažnog otpada, što cene svi koji razmišljaju o životnoj sredini. Zamene za hranu su takođe korišćene kao sredstvo za kontrolisani gubitak težine, zbog njihove nutritivne ravnoteže i niskokalorične prirode.

shutterstock_301460216.jpg

Da li su zamene za hranu dobre po zdravlje?

Brendovi za zamenu hrane tvrde da njihovi proizvodi sadrže sve makronutrijente potrebne za zdravu ishranu. Međutim, naučnici nisu još sigurni u to, jer neki proizvodi za zamenu hrane, tvrde oni, sadrže nezdrave sastojke uključujući dodane šećere, visok nivo natrijuma, kukuruznog sirupa i hemijskih konzervanasa. Neki takođe tvrde da je ishrana koja se bazira na zamenama za prave obroke zapravo neodrživa.

shutterstock_1815725990.jpg

Prerano je znati koji će dugoročni efekti konzumiranja samo zamena za hranu biti jer je taj koncept relativno nov. Štaviše, važno je uzeti u obzir aspekte mentalnog zdravlja, jer je priprema obroka i jedenje u društvu mnogim ljudima neprocenjiv aspekt kvalitetnog socijalnog života i jedan od faktora za zdravlje i sreću.

Iako je možda prerano znati da li zamene za hranu zaista predstavljaju budućnost ishrane, one svakako nude inovativnu zamenu tradicionalnoj ishrani koja utire put drugim zanimljivim alternativama proizvodnji i potrošnji hrane, a postoje snažni argumenti da je ovakav način ishrane i održiv. Možda ćemo za koju deceniju videti da naučnofantastični obroci u pilulama postanu stvarnost!

 

 

Pročitajte i:

7 zdravstvenih trendova koji mogu da promene svet

7 mitova o zdravstvenom osiguranju

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna