Shop
Četiri vrste osiguranja za aktivan život

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

Ako vodite aktivan život, informišite se o četiri vrste osiguranja koja će vam pružiti podršku u slučaju nezgode ili sprečenosti za rad.

18.05.2022.

Bez obzira na to da li vodite aktivan ili manje aktivan život, osećaćete se dobro ako se bavite svojim zdravljem. Ipak, i ako ste aktivni, ne znači da vam ne treba osiguranje. Premda postoje zdravstvene pogodnosti od bavljenja fizičkom aktivnosti, ona vas neće potpuno zaštititi od zdravstvenih problema. 

U zavisnosti od sporta kojim se bavite, menja se i stepen rizika od povreda, te je važno imati pokriće za sve situacije kako se ne biste izlagali prekomernim troškovima. Iako su prema zakonu svi građani obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem, u praksi to nije uvek tako. Važnost dobrovoljnog osiguranja posebno je vidljiva u slučaju hitnih pregleda, intervencija i nepredviđenih okolnosti.

Zdravlja smo naročito postali svesni u periodu pandemije jer je pristup državnom zdravstvenom osiguranju postao otežan, te je mnogima bilo lakše da se okrenu privatnoj praksi. Pogotovo u situacijama kada se nalazite na listi čekanja, postaje očigledno da je dobrovoljno osiguranje i lečenje u privatnim zdravstvenim institucijama prigodniji izbor.

Stoga ako niste sigurni kakvo vam osiguranje treba, izdvojili smo četiri tipa osiguranja u skladu s potrebama i životnim stilom.

1. Životno osiguranje

Životno osiguranje isplaćuje se u slučaju smrti osiguranika – tako da srodnici ili naslednici budu zbrinuti bez obzira na okolnosti. Ova vrsta osiguranja potrebna je svima, a naročito je važna ako se bavite rizičnim poslom ili sportom i u porodici imate izdržavana lica.

Vrsta i cena osiguranja zavise od brojnih faktora. Pre kupovine polise obavezno u obzir uzmite finansijske potrebe porodice i dužinu trajanja njihovog osamostaljivanja.

2. Zdravstveno osiguranje

U Srbiji postoji obavezno zdravstveno osiguranje za sve, čak i za ekonomski neaktivne osobe i članove porodice koji su izdržavana lica. To znači da čak i ako imate decu i supružnika koji nema posao, svi ste osigurani. Međutim, problemi državnog zdravstvenog sistema su takvi da u teoriji postoji mogućnost da svi dođu na red, ali to može znatno da potraje.

Zato se mnogi odluče za dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje je dobar izbor i obuhvata lečenje u privatnim klinikama i ordinacijama širokog spektra. Međutim, ako se bavite nekim ekstremnim sportom ili na radnom mestu imate povećan stepen rizika, obavezno proverite da li osiguranje može da obuhvati i te aktivnosti.

zdravstveno osiguranje

3. Putno osiguranje

Ako često putujete u inostranstvo, bilo poslovno ili turistički, i ako vam se tamo nešto desi, putno osiguranje pokriva troškove zdravstvene nege gde god da se nalazite, tako da vam preostaje samo da se usredsredite na oporavak. Ova vrsta osiguranja pokriva čak i troškove povratka kući i sve druge pridružene troškove usled povrede.

Zato ako ste skloni avanturama, poput skijanja ili alpinizma, putno osiguranje mora postati deo obaveznih stavki u putnom koferu. Ali i tu postoji ograničenje jer obične polise ne pokrivaju te aktivnosti, tako da je potrebno zasebno ih ugovoriti. 

putno osiguranje

4. Osiguranje zbog smanjenja prihoda

Ako aktivan život koji vodite dovede do težih povreda, možda nećete biti u stanju da radite neko vreme. Zato je u tom periodu dobro da imate osiguran prihod kako ne biste morali da razmišljate i o tom aspektu.

osiguranje prihoda

Postoje tri vrste osiguranja prihoda: 

  • trajno zdravstveno osiguranje koje isplaćuje procenat prihoda u slučaju bolesti ili povreda koje dovode do sprečenosti za rad, ako je potrebno i do penzije
  • pokriće u slučaju nezgode ili bolesti koje obuhvata plaćanje računa dok se ne vratite na posao, u trajanju do jedne ili dve godine
  • pokriće u slučaju nezaposlenosti (dostupno kod svih banaka partnera Generali Osiguranja Srbija koje nude ovaj tip proizvoda svojim klijentima)koje, nakon određenog perioda obuhvata isplatu neoporezivih naknada u slučaju gubitka posla, tako da dok ne pronađete novi možete da plaćate obaveze. 

Bez obzira na životne okolnosti, o nekim stvarima mora da se razmišlja na vreme, zato se blagovremeno informišite i obavezno pitajte agente osiguravajuće kuće u slučaju bilo kakvih nedoumica.

--

Pročitajte i:

Trčanje i u poznim godinama - samo na bezbedan način

Skijanje za početnike – šta vam je potrebno

Kako tehnologija može da pomogne u negovanju mentalnog zdravlja

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna