Shop
7 zdravstvenih trendova koji mogu da promene svet

7 zdravstvenih trendova koji mogu da promene svet

Budućnost zdravstva je sjajna i ona je tu za zaštitu vaše budućnosti

09.03.2023.

Ako nas je nečemu naučila ova pandemija koronavirusa to je da se ljudski rod može odlično prilagoditi, evoluirati i brzo napredovati. To pogotovo važi kada se susretnemo sa problemima koje naprosto moramo da rešimo. Neke od takvih promena možemo da vidimo u zdravstvu, a naročito mnogo ih je nastalo za vreme karantina.

Tako je započeo globalni bum poseta lekarima preko video-poziva, a na lokalnom nivou, Generali Osiguranje Srbija pruža video konsultacije sa lekarima putem našeg Medic Call Centar servisa, za korisnike privatnog zdravstvenog osiguranja. Dodatno umesto odlaska u teretane, počeli smo da i vežbamo preko ekrana. Ulagali smo u tehniku koja nam je pomagala da vežbamo kod kuće, a razne aplikacije za praćenje zdravlja i fizičke aktivnosti su se preuzimale u rekordnom brojevima, a taj se trend prilično i zadržao.

Dobra stvar u svemu tome je da se naše zdravlje tako čvrsto povezalo s računarima i naukom o podacima. Tehnologija može da obradi daleko više informacija nego što to može ljudski mozak, a to znači da može prepoznati uzorke i pomoći nam da naša tela reaguju na pozitivne promene u mnogo kraćem vremenskom periodu. A kao što svi znamo, brzina reagovanja je presudna kada se radi o zaštiti zdravlja.

Veštačka inteligencija i zdravlje

Naravno da će mnogi od nas biti skeptični u pogledu budućnosti zdravstvene zaštite ako ona mora biti tako usko povezana sa veštačkom inteligencijom, robotima ili SMS podsećanjima u zamenu za prijateljske telefonske pozive. Ali tehnologija zaštite zdravlja postoji upravo zato da nam naša svakodnevnica  bude uspešnija i bolja i da nam pomogne da živimo, jedemo, spavamo i vežbamo najbolje što možemo.

Tako, na primer, senzor pokreta možemo da nosimo u obući i da pomoću njega merimo brzinu, pređeni put i tempo kojim vežbamo, a trake za glavu mogu nam pomoći pri praćenju sna i meditacije.

Pametni satovi precizno prate zdravlje srca

Istraživanja su pokazala da neka pomagala koja nosimo na sebi, uključujući pametne satove, pomažu kod preciznog praćenja kardiovaskularnog zdravlja i sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti. U nekim se istraživanjima pokazalo da su pametni satovi i do 95% precizni kada je potrebno odrediti i identifikovati različite tipove srčanih udara.

Tehnologija zaštite zdravlja može čak i da pomogne u različitim fazama u našem životu, a za žene posebno naročito tokom porođaja. Umesto da im neko govori da se fokusiraju na disanje u trenucima navale intenzivnog bola, žene dobijaju mogućnost da se opuste u virtuelnoj stvarnosti. Biće im na raspolaganju čitava lepeza mogućnosti relaksacije kojima će se boriti protiv bolova tokom porođaja. To se neko stvarno dobro setio, zar ne?

Budućnost uz pametnu zdravstvenu zaštitu

Osim što nam može pomoći da nam svakodnevica bude lepša, pametna zdravstvena zaštita može predvideti i unaprediti našu zdravstvenu zaštitu u budućnosti. Danas postoji preventivno velnes i genetsko testiranje, uključujući i genetski otisak prsta koji se često koristi u sudskim slučajevima. Može predvideti bolesti kojima ste skloni i otkriti tajne vaše DNA koje ranije nisu bile na raspolaganju široj javnosti.

U ovoj praktičnoj infografici predstavili smo vam sedam aktuelnih najzanimljivijih inovativnih trendova u zdravstvu za koje mislimo da bi mogli uticati na budućnost nas i budućih generacija!

trendovi u zdravstvu koji mogu da poboljsaju zdravlje ljudi

 

Svakako je jako bitno da pazite na svoje zdravlje, a za sigurnost i pomoć u trenutku kada je ona najpotrebnija je tu naše zdravstveno osiguranje.

Ukoliko vam se ova tema dopala preporučujemo i:

10 zdravih navika za sprečavanje virusnih infekcija

7 mitova o zdravstvenom osiguranju

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna