Shop
7 mitova o zdravstvenom osiguranju

7 mitova o zdravstvenom osiguranju

Da li ste već čuli neke mitove o zdravstvenom osiguranju, a da su vam bili sumnjivi? U ovom tekstu razbijamo sedam najčešćih.

18.05.2022.

U Srbiji su prema zakonu svi državljani obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem, ali u praksi nije uvek sve jednostavno. Zbog dugih listi čekanja i otežanog pristupa nekim zdravstvenim uslugama mnogi se sve više okreću privatnom zdravstvu koje je pouzdanije, brže i dostupnije. Ono nam je naročito važno kad dođemo u fazu života u kom imamo izdržavana lica kojima je pristup zdravstvu hitno potreban – ali i otežan usled pandemije i sličnih okolnosti.

A kada govorimo o privatnom ili dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, sigurno ste se dosad već susreli sa nekim mitovima oko njega. Stoga smo rešili da u ovom tekstu razbijemo sedam najčešćih sa kojima se susrećemo: 

  • Nikome nije potrebno.

Možete li da tvrdite da se nikada nećete razboleti, saplesti ili na neki drugi način povrediti? Da vam nikad neće biti potrebna operacija ili tretman u slučaju ozbiljnije bolesti? Svako se u nekom trenutku prehladi ili povredi, a lečenje često može biti nedostupno, iz brojnih razloga. Tako da ako brinete o zdravlju i u budućnosti, zdravstveno osiguranje vam je zasigurno potrebno

zdravstveno osiguranje

  • Skupo je.

Postoje različite vrste pokrića. U zavisnosti od plana, osigurana suma se može menjati, a možete kupiti i sveobuhvatnu polisu sa svim osnovnim pokrićima. Iako ta opcija može biti malo skuplja, na taj način ćete biti pokriveni u svakoj situaciji. Naravno, možete se odlučiti i za osnovnu premiju koja pokriva usluge koje su vam potrebne. 

  • Obavezno državno osiguranje je dovoljno.

Svaki zaposleni u Srbiji ima obavezno zdravstveno osiguranje koje ide na teret poslodavca (i izraženo je u bruto iznosu plate). Članovi porodice osiguranog lica koji su ekonomski neaktivni ili maloletni takođe su osigurani po istom osnovu, tako da je u teoriji državno zdravstveno dostupno svima.

Ali problemi nastaju u praksi kada se ne može dopreti do lekara opšte prakse ili specijaliste zbog gužvi, predugog čekanja na listama ili nedostupnosti lekara usled pandemijskih okolnosti. Zato je važno na vreme sanirati sve zdravstvene probleme uz privatno zdravstveno osiguranje, koje je dostupnije i brže. 

obavezno drzavno zdravstveno osiguranje

  • Isplaćuju se male sume novca.

To nije tačno, naročito ako ste se odlučili za plan sa povećim osiguranim iznosom. Vi kontrolišete ono što kupujete: osigurano lice određuje iznos premije i osiguranog iznosa. Da biste pronašli opciju koja vam najviše odgovara, istražite sve dostupne opcije onlajn ili u razgovoru sa agentom. 

  • Premija se povećava svake godine.

Ni ovo nije tačno! Godišnja premija se obično vezuje za stranu valutu koja ostaje ista ukoliko se odlučite za produženje plana. Međutim, ako se nakon nekoliko godina odlučite za povećanje premije, u tom slučaju se i neoporezivi iznos u domaćoj valuti menja. 

  • Zahtevi za odštetu se mesecima ne obrađuju.

Ako ispravno popunite prijavu štete, dostavite svu potrebnu dokumentaciju i račune o medicinskom tretmanu, dijagnostici i sl., osiguravač nema razlog da odlaže obradu vašeg zahteva za odštetu. Generali Srbija sve zahteve obrađuje u roku od 7 do 10 dana od datuma prijema. 

generali zdravstveno osiguranje

  • Porodični plan je bolja opcija.

Ako u porodici nemate veliki broj izdržavanih lica koja finansijski zavise od vas, bolje je da se odlučite za individualno zdravstveno osiguranje svakog člana ponaosob. Dakle, ako pored supružnika imate recimo jedno dete, možete kupiti polisu za svakoga. Porodični planovi isplativiji su u slučaju da imate više od dva izdržavana lica u porodici.  

--

Pročitajte i:

Tajna zdravijeg starenja leži u kostima

Trčanje i u poznim godinama - samo na bezbedan način

Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna