Site name
Site name

Tajna zdravijeg starenja leži u kostima


vitamin za kosti

Želiš da među prvima dobijaš
informacije o popustima i korisne savete?

09.02.2022.

Kosti su tu celog života – pružaju potporu mišićnom sistemu i važno je kako se ophodimo prema njima. U njima se nalazi skoro sav kalcijum u organizmu, povezuju mišiće i pomažu nam da ostanemo aktivni.

Međutim, dok starimo, one slabe i čine nas podložnim osteoporozi i lomovima u slučaju okliznuća ili pada. Zato je zdrava ishrana važna za kosti, ali naravno u kombinaciji sa vežbanjem i odgovarajućim vitaminima i mineralima.

Pogledajte kako da kosti ostanu jače bez obzira na godine.

Tajna kalcijuma

Dnevni unos kalcijuma menja se od faze do faze života. Deca tako piju dosta mleka kako bi im kosti ojačale. Međutim, starijima se preporučuju mlečni proizvodi, poput sireva i jogurta, koji su pogodniji za zdravlje kostiju. A ako imate problem sa varenjem mlečnih proizvoda, probajte zamenu – sojino mleko ili pak proizvode od soje.

U ishranu takođe uvedite orašaste plodove, kao i zeleno povrće, poput brokolija, kupusa i prokelja. Proteini su podjednako važni, zato jedite sardine i sardele koje sadrže dosta kalcijuma.

lek za kosti i zglobove

Raznovrsna ishrana

Raznovrsna ishrana uzima se za ozbiljno tek kada zdravlje počne da bledi. Zato je uvedite na vreme: balansirana ishrana podrazumeva unos minerala, vlakana i vitamina koji su dobri za kosti. Mleko treba da sadrži manji procenat masti, voćni jogurt treba da bude bez šećera a žitarice sa celim zrnom. Smanjite i unos obrađenog mesa, punomasnog mesa, soli i slatkiša sa velikim količinama šećera.

Vitamini za zdrave kosti

Vitamini koje unosimo kroz ishranu obično su dovoljni za zdrave kosti. Ali nekih nikad nije dosta, poput vitamina D, koji je na vrhu liste jer potpomaže apsorpciju kalcijuma. U letnjim mesecima dobijamo ga iz sunčeve svetlosti, ali ga zimi unosimo kroz ishranu: iz punomasne ribe,crvenog mesa i žumanaca.

vitamini za kosti

Zeleno povrće sadrži vitamine K i A, ali pazite kako ga unosite ipak – previše vitamina A povećava rizik od osteoporoze. Preporučeni unos je oko 3000 mikrograma dnevno za odrasle, a u deklaraciji proizvoda možete proveriti koliko minerala sadrže kako biste bili obazrivi.

Vežbe za kosti

Vežbanje ne podrazumeva samo dizanje tegova za jačanje kostiju. I stajanje je za njih dovoljno, tako da kombinacija šetanja, trčanja ili plesa može biti dovoljna aktivnost za zdraviji skeletni sistem.

I naravno, nemojte se iznurivati – dovoljno je da džogirate ili brzo hodate i po 20 minuta triput sedmično.

vezbe za kosti

Samo jedno piće

Iznenadili biste se koliko pušenje, alkohol ili previše kofeina mogu da ponište sve dobre efekte vežbanja. Zato, ako ste ozbiljni u nameri da živite zdravo, smanjite unos ili izbacite u potpunosti kafu i alkoholne napitke iz ishrane.

A kako biste bili sigurni u svakom trenutku, potrebno vam je dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Tako ćete, čak i ako do povrede dođe, uz sebe imati čitav tim ljudi posvećenih vašem oporavku i dobrom zdravlju.

Pročitajte i:

3 važna saveta za sprečavanje bolova u zglobovima

Kako da odaberem najbolje dobrovoljno zdravstveno osiguranje

Trčanje i u poznim godinama - samo na bezbedan način

Prijavi se
Budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna