Shop
Kako da postanete zeleni potrošač

Kako da postanete zeleni potrošač

Svaki put kada kupujete, konzumirate hranu ili putujete – ostavljate trag na planeti. Evo kako da to radite na zeleniji način.

12.04.2021.

Potrošači imaju veliku moć, ali to često zaboravljaju. Svakom odlukom o kupovini utičemo na kvalitet života drugih ljudi i naše okoline. To znači da ako donosimo održive odluke, time glasamo za planetu svaki put kada izvadimo novčanik iz džepa. Evo kako možete da zaštitite životnu sredinu dok svakodnevno pazarite.

Hrana i piće

 

Ponedeljak bez mesa

Od obrade mesa i mlečnih proizvoda globalno se emituje 14,5% gasova sa efektom staklene bašte. To znači da ćete ako smanjite unos mesa i mlečnih proizvoda učiniti najbolju stvar za planetu. Ako vam ovaj iznenadan prekid zvuči prestrašno, možete da počnete sa malim koracima: probajte da meso ne konzumirate ponedeljkom.

„Prelazak na veganstvo ili smanjenje unosa mesa jeste ogromna promena koju svako od nas može da učini, a da ostavi veliki trag”, kaže Tim Hant, ko-urednik časopisa Etikal konsjumer.

green1.jpg

Alternativni izvori proteina

Belančevine iz mesa možete da pronađete i u alternativnim izvorima. U prodavnici potražite meso biljnog porekla čija proizvodnja ima manji uticaj na planetu.

Platnene torbe i cegeri

Plastična ambalaža polako izlazi iz upotrebe, a da biste napravili još jedan iskorak ka zdravijoj planeti, možete da napravite sopstvenu. Upotrebite stare majice i sašijte platnene kesice za voće i povrće koje donosite iz prodavnice. Ne zaboravite da ih stalno nosite sa sobom! Ko zna kada će zatrebati.

Etički čaj i kafa

Mnogo je nas koji početak dana ne možemo da zamislimo bez šoljice čaja ili kafe. Da biste kuvanje učinili održivim, dobro proučite deklaracije na proizvodima. Ako je proizvodnja etička, osećaćete se mnogo bolje.

green2.jpg

Usluge i komunalije

 

Kompostiranje

Iako reciklaža nije naročito zastupljena u našoj zemlji, ostatke hrane ipak ne morate da bacate. Organske ostatke možete da iskoristite za kompost i da njim đubrite biljke.

Čista energija

Premda obnovljivi izvori energije još uvek nisu toliko dostupni na našim prostorima, ipak neki postoje. Recimo, na vikendici možete da instalirate solarne ploče i da vodu grejete tim putem ili da tako osvetljavate baštu ili dvorište.

green3.jpg

Nemojte prepuniti kuvalo za vodu

Ako kuvalo za vodu napunite do vrha, potrošićete mnogo više električne energije nego što vam je potrebno za jednu šoljicu čaja. Toliko da biste mogli da radite na laptopu čak pet sati! Zato – kuvajte samo onoliko koliko vam je potrebno.

Isključite klima-uređaj

Klima-uređaji i ventilatori troše gotovo petinu struje u zgradama, a predviđa se da će se taj broj utrostručiti do 2050. godine. Zato kuću ili stan možete da rashladite na drugi način – kao što su recimo šalukatre, roletne i tamnije zavese.

Putovanja

 

Deljenje prevoza

Kad god je moguće, umesto da se vozite sami, delite prevoz sa prijateljima i porodicom. Takođe postoje odlične aplikacije za deljenje prevoza.

Bicikl ili pešačenje

Za kraća putovanja možete da koristite bicikl ili da idete peške. Ne samo da je to dobro za planetu, nego ćete biti i fizički aktivni i zdraviji.

green4.jpg

Kopneni prevoz

Ako putujete na udaljene destinacije, uvek je bolje putovati kopnom. Vozovi imaju manje emisije od aviona za čak 90%.

Direktni letovi

Ako putujete na neki drugi kontinent, odnosno ako nemate opciju putovanja vozom, birajte direktne letove jer se tako emituje manje štetnih gasova.

Moda i proizvodi

 

Energetske oznake

Ako morate da zamenite belu tehniku ili neki drugi aparat za domaćinstvo, proverite energetske oznake. Proizvodi sa oznakom A+++ možda jesu skuplji, ali troše najmanje električne energije i isplate se na duži rok.

Pijaca

Ako kupujete u supermarketima, proverite da li su im proizvodi proizvedeni na etički način. S druge strane, na pijaci uvek možete da dođete u neposredan kontakt sa proizvođačima tako da se o svemu možete raspitati iz prve ruke.

Kupovina polovne odeće

Na sve strane niču prodavnice sa polovnom robom. Iako možda niste razmišljali o tome, ponovna upotreba odevnih predmeta kod nas je veoma uobičajena, naročito ako imate starijeg brata ili sestru. Ovo se gotovo nimalo ne razlikuje od toga. Plus podrazumeva smanjenje emisija štetnih gasova i farbe za tkaninu u životnu sredinu.

„Kada smanjite potrošnju mesa i korišćenje automobila, smanjite i količinu nove odeće. To je naredni pozitivan korak koji možete da napravite”, navodi Hant.

green5.jpg

Pranje veša na 30 stepeni

Kada god je moguće, odeću perite na 30 stepeni Celzijusa kako biste smanjili potrošnju električne energije za čak 57% po ciklusu pranja, a svakim nižim stepenom potrošnja se smanjuje za 6%.

„Važno je da i potrošači deluju, jer to šalje jasnu poruku kako kompanijama, tako i državnoj upravi da postoji potreba za načinom života koji je pogodan za životnu sredinu,” naglašava Hant. „To znači da moramo da se angažujemo više od samog korišćenja etičkih proizvoda i da podstaknemo i druge da u tome učestvuju. Društvene akcije donose promene koje svi moramo da vidimo, bilo da to znači da pišete lokalnoj samoupravi ili da pokrenete peticiju na nivou države.”

Predlažemo vam takođe da pročitate još nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da budete zeleni potrošač:

Uštedite struju u domaćinstvu uz pomoć pametne tehnologije

10 kreativnih načina da se reciklira plastika

Promenite ishranu na bolje - pomozite i sebi i planeti

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna