Shop
Kako promeniti posao u zrelim godinama

Kako promeniti posao u zrelim godinama

Ako planirate da promenite posao, ne dozvolite da vas činjenica da ste u zrelim godinama u tome spreči. Preispitajte se šta već znate i umete da radite.

14.10.2020.

Prošla su vremena kada bi ljudi karijeru započinjali u jednoj firmi, a završili je odlaskom u penziju na istom radnom mestu. U današnje doba, toliko toga se promeni kroz samo nekoliko godina zahvaljujući ubrzanom napretku tehnologije i brzom životnom ritmu.

Male su šanse da ćemo posao koji obavljamo u dvadesetim godinama i dalje obavljati i u svojim četrdesetim. Ako biste da promenite zanimanje u zrelim godinama, ali vas je strah promena i nepoznate teritorije - saznajte kako da savladate tu neizvesnost i prihvatite izazov.

Veštine koje posedujete

Svaki posao predstavlja skup malih zadataka koje treba obavljati. Dobra stvar u poznijim godinama jeste što ste većinu tih zadataka već verovatno savladali. Bez obzira na branšu u kojoj trenutno radite, većina tih veština se ne može izbrisati.

Zato je prvi korak da se osvestite i preispitate šta je to što tačno znate da radite i kako svojim iskustvom možete da doprinesete nekom novom timu. Iskustvo i staž vam svakako mogu biti prednost, naročito u pogledu vođenja tima i prezentacionih veština.

Poznavanje određene oblasti samo vam može pomoći da postanete recimo stručni konsultant i pomažete drugim firmama u rešavanju problema koje ste već savladali.

Iskustvo je najbitnije u pronalaženju novog posla

Naučite ono što mislite da ne znate dovoljno

Srećom, živimo u takvom vremenu u kojem se mnogo toga može naučiti putem interneta: od kurseva programiranja pa sve do fakultetske diplome iz potpuno nove oblasti. Ako ste se preispitali i otkrili koje vam veštine i znanja nedostaju kako biste upotpunili priču za promenu karijere, sledeći korak je jednostavan. Odvojte vreme (i novac) da se doškolujete.

Učenje svakako ne mora da bude formalno. Recimo, ako želite da saznate više o računarstvu, možete pratiti stručne blogove ili sajtove koji se bave inovacijama.

Savetnik za zapošljavanje

Još jedna korisna stvar može biti savetnik za zapošljavanje. Savetnik vam može pomoći da se bolje kotirate na tržištu rada i pomogne vam da pronađete posao koji odgovara veštinama koje posedujete.

agencija za zapošljavanje

Budite svesni svojih mana

Ako želite da promenite branšu, to može podrazumevati i preseljenje ili nižu platu. Budite spremni da preuzmete rizik jer se može isplatiti na kraju. Napravite plan budžeta i nove organizacije života i budite iskreni sa sobom prilikom procene oko toga da li bi vam promena odgovarala.

Možda će vam ipak odgovarati da putujete malo duže na posao nego da tražite novu kuću. Razmotrite sve mogućnosti i nedostatke i odlučite se za najbolju opciju.

Sagledajte svoje mane

Napravite nalog na LinkedIn mreži

Iako često zanemarena, društvena mreža LinkedIn obiluje mogućnostima. Mnogi regruteri putem nje traže potencijalne kandidate za posao. Zato sredite biografiju, ukucajte prave ključne reči i povezujte se sa stručnjacima ne samo iz svoje branše, nego i iz drugih oblasti. Nikad ne znate ko vam može pomoći da dođete do novog zaposlenja.

I na kraju, ne plašite se promene. Cilj vam je da napredujete i kada to shvatite – neće biti prepreka.

Na našem sajtu u sekciji Karijera možete da pogledate na koji način možete postati deo našeg tima i zašto je dobro biti deo njega. 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna