Shop
Najbolje investicije za svakodnevne štediše

Najbolje investicije za svakodnevne štediše

Planirate da ulažete, ali vas brinu veliki rizici? Evo kako da počnete da investirate sa dobrim povratom uloženih sredstava.

06.11.2020.

Interesuju vas investicije? Kao što verovatno i sami znate, investicije predstavljaju siguran način za ulaganje u budućnost. Strateškim ulaganjem, vi i vaša porodica nećete morati da brinete o novcu ni u penziji. Ako sebe smatrate prosečnim štedišom, sigurno vas zanima šta podrazumeva dobra investicija.

Neke vrste investicija, kao što su akcije na berzi i ulaganje u inovaciona preduzeća u početnoj fazi (tzv. startape) smatraju se ozbiljnom investicijom. Međutim, u ovakvim situacijama se isto tako može i ozbiljno izgubiti velika količina novca. Drugim rečima, to su visokorizična ulaganja, osim ako već niste dovoljno materijalno obezbeđeni, te nisu najbolji primer sigurnog obezbeđivanja budućnosti. Ukratko, prosečni štediša treba da potraži sigurnije investicije.

Koliko su sigurne zavisi i od toga koliko dugo planirate da investirate. Kratkoročno gledano, vrednost umereno rizičnih investicija teško se može predvideti. Zato treba da potražite sigurnije ako mislite da će vam novac biti potreban kroz nekoliko meseci ili godina. Uz kratkoročnu nesigurnost, vrednost investicija umerenog rizika dugoročno gledano se povećava. Time ćete ostvariti znatno veći profit nego u primeru tipičnih niskorizičnih investicija. Stoga, ako vam je prihvatljivo da novac čuvate dve do tri decenije, ove investicije su relativno sigurne uz visok stepen povrata novca.

Sada kada smo to razjasnili, pokušaćemo da vam pomognemo u potrazi za najboljim investicijama za svakodnevne štediše.

Investiranje

Štedni račun

Najsigurniji vid investiranja pruža možda najoskudniji povrat novca. Pa ipak, štedni računi imaju svoju vrednost. Recimo, ako planirate da formirate crni fond za slučaj da ogrebete auto ili ako ispustite telefon u supu – štedni račun je pravo rešenje. Imaćete trenutno rešenje za pristup novcu, bez plaćanja posebnih naknada. Iako je povrat nizak, ipak postoji, a to se ne može reći i za slamaricu gde kamata ne postoji.

Druga vrsta štednog računa jesu obveznice s fiksnom kamatnom stopom. Kamatna stopa je kod njih viša ako ne povučete novac tokom fiksnog vremenskog perioda. Tako da, ukoliko ste spremni da novac zaključate na recimo pet godina, razmotrite i ovu opciju.

Državne i korporativne obveznice

Slično funkcionišu i obveznice s fiksnom kamatnom stopom, s tim što u ovom slučaju državni organ ili privredno društvo izdaju priznanicu. Rizičnije su, ali ako izdavalac ne ispuni obaveze – izgubićete svoj novac. Međutim, kamatna stopa kod njih je viša.

Državne obveznice su generalno bezbednije uz niži povrat investicije nego kod korporativnih, pošto je manja verovatnoća da državno telo ne ispunjava obaveze. Pa ipak, tako nešto se desilo u Argentini 2005. godine. Nezavisne kreditne agencije označavaju organizacije koje izdaju obveznice prema stepenu verovatnoće neispunjavanja obaveza, tako da pre samog investiranja dobro izvagajte potencijalne rizike i dobiti.

Najbolje investicije

Dobrovoljni penzijski fondovi

Dobrovoljni penzijski fond je institucija u koju članovi fonda uplaćuju penzijske doprinose radi štednje. Uplatom relativno malih iznosa doprinosa tokom dužeg vremenskog perioda članovi obezbeđuju dodatnu penziju koja ne zavisi od radnog staža i koja je sigurna.

Najvažnije karakteristike ovog vida štednje su dobrovoljnost  i fleksibilnost uplata – sami možete da odaberete visinu i dinamiku iznosa koju uplaćujete. Pored uplata sebi, sredstva možete da uplaćujete i za drugo fizičko lice (nekog člana vaše porodice ili nekog drugog), ali i poslodavac može uplaćivati za svoje zaposlene. Član fonda možete biti bez obzira na godine, radni status i državljanstvo.

Prednosti ulaganja u dobrovoljni penzijski fond su mnogobrojne:

  • Pruža vam sigurnost u trećem dobu kada preuzmete sredstva
  • Iznos i dinamiku uplata određujete sami
  • Visina iznosa koju uplaćujete možete menjati
  • Privatna penzija ne zavisi od radnog staža
  • Poreske olakšice za poslodavce i zaposlene

Investicioni fondovi

Kao sa timskim sportovima, investicioni fondovi pružaju priliku da ostvarite dobit udružujući se sa drugim investitorima. Prednosti su brojne:

  • Imate stručnog investicionog menadžera koji poseduje znanja i veštine za svođenje rizika na minimum, a povrata novca na maksimum;
  • Ekonomija obima, kao što su niži troškovi prenosa;
  • Niži rizik uz različite vrste investicija.

Ova vrsta fondova idealna je za dugoročne investicije: iako su kratkoročno gledano relativno nestalni, dugoročno se njihova vrednost povećava. Imajući to u vidu, možda su malo teži za upravljanje.

Različiti fondovi ulažu u različita sredstva, od akcija i indeksa do obveznica, pa čak i zlata. Neki su na određeno vreme, a drugi otvorenog tipa. S druge strane, neki su rizičniji od drugih.

Ako ste početnik, ne upuštajte se u njih bez stručne pomoći. Angažujte nezavisnog finansijskog savetnika koji vam može pomoći da donesete odluku koji je fond pravi za vas.

Investiranje u nekretnine

Nekretnine

Ulaganje u nekretnine prilično je logična stvar. Na kraju krajeva, svi moramo negde da stanujemo, a inflacija ume da zaobiđe pad vrednosti nekretnina. Prodaja stanova koji se kupuju u izgradnji po prilično nižoj ceni je svakako isplativa investicija. Takođe, izdavanje stanova, pogotovo u većim gradovima, predstavlja gotovo siguran dodatni prihod. Kupovinom stana u ove svrhe bićete u prilici i da zaradite pored same vrednosti imovine.

Međutim, ova opcija nije za svakoga. Ako obavljate posao koji podrazumeva česta putovanja ili ako nemate vremena za održavanje, možda vam se ipak neće isplatiti. Ukratko – dobro razmislite o svom načinu života i kako bi kupovina nekretnine na to uticala.

Drugi načini za smanjenje rizika

Imati više opcija znači da ne ulažete samo u jednu stvar. Tako smanjujete rizik, a povećavate mogućnost prihodovanja. Niskorizično ne znači da nema rizika, tako da je najbolje napraviti uži izbor investicija sa različitim uslovima i nivoima rizika. Tako ćete biti sigurni čak i kada se ispostavi da neki fond ne vrati željenu investiciju, imate i plan B, C i D.

Na kraju, obavezno se obratite nezavisnom finansijskom savetniku. On će sigurno znati mnogo više o investicijama nego što će prosečna osoba ikada imati priliku da sazna. Uostalom, njegov posao je da pronađe najbolje vrste investicija kojima ćete lakše ispuniti finansijske ciljeve.

Životno osiguranje

Biti spreman za budućnost znači razmišljati i o životnom osiguranju. Ulaganjem u ovu vrstu osiguranja obezbeđujete sebi kapital za bezbrižnu starost, ulažete u sigurnost članova najuže porodice i pružate im finansijsku podršku. Uz životno osiguranje, možete biti bezbrižni i uživati u sadašnjosti.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna