Shop
7 pametnih uređaja koji će vam pomoći da uštedite struju

7 pametnih uređaja koji će vam pomoći da uštedite struju

Cene struje i energenata rastu širom sveta, a evo kako možete da se prilagodite u sopstvenom domu i počnete da štedite.

10.01.2023.

Tražite nove načine za smanjenje troškova u domaćinstvu? Niste jedini. Širom sveta više od dve trećine stanovništva oseća posledice promena u lancu snabdevanja. Osim toga, cene energenata se menjaju iz dana u dan, što se znatno odražava na budžet domaćinstva.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o kupovnoj moći u Republici Srbiji za 2022. godinu, u maju je prosečna potrošačka korpa iznosila 84.538 dinara, a nova minimalna korpa iznosila je 43.695 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu više za 11%, dok je prosečna neto zarada iznosila 74.168 dinara (porast od nominalno 13,3% u odnosu na isti period prethodne godine a 3,8% realno).

Troškovi stanovanja, vode, struje i gasa i drugih goriva iznosili su 19,4% prosečne korpe, odnosno 18,7% minimalne korpe. Cena struje po kilovat-času krajem 2021. godine iznosila je 8,11 EUR, dok su poskupljenja bila najavljena za septembar 2022. godine. Pa ipak, Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije koje se, osim u privredi, mogu primeniti i u svakom domaćinstvu. A uzevši u obzir svakodnevnu neophodnu potrošnju energenata i klimatske promene – veliko je pitanje da li postoji prostora za štednju.

Međutim, postoji jedan činilac koji može da pomogne – tehnologija. Na tržištu je sve više proizvoda koji računaju umesto vas i štede na računima za struju, od pametnih termostata, pa sve do solarnih punjača i pametne rasvete. Zato vam predstavljamo sedam pametnih uređaja koji vam neće napraviti rupu u kućnom budžetu.

Šta su pametni uređaji za domaćinstvo?

Upotreba povezane elektronske tehnologije u porastu je širom sveta, a pametni uređaji nisu izuzetak. Srbija svakako u tome ne zaostaje za razvijenim svetom, jer prema aktuelnim podacima vrednost tržišta pametnih kućnih uređaja kod nas vrtoglavo raste. Iako kupci možda ne koriste sve dostupne opcije, svakako su u upotrebi pametni klima-uređaji, bojleri, veš-mašine i slični uređaji koji se mogu umrežavati i kontrolisati putem aplikacije.

I što je najbolje od svega – takvi uređaji su poznati po tome što na pametan način štede potrošnju struje. Opcije su raznovrsne. Od LED sijalica, preko pametnog grejanja i hlađenja, prečistača vazduha i drugih stvarčica kojima možete da upravljate putem interneta i time redukujete potrošnju.

Najbolji pametni uređaji za uštedu energije u domaćinstvu

1. Pametno merno brojilo

Pametna merna brojila najavljena su još krajem prošle godine. Njihova suština je da se svakodnevno, u realnom vremenu, prati potrošnja struje na nivou Republike i time greške i neovlašćena potrošnja svedu na minimum.

Osim što omogućavaju daljinsko upravljanje potrošnjom, podrazumevaće i efikasniju potrošnju jer su stara brojila sklona greškama, a tu je i ljudski faktor – tako ćete znati tačnu potrošnju svakog meseca jer se podaci automatski šalju u centralu.

pametno brojilo za struju

Trenutna cena pametnih brojila iznosi oko 44.000 RSD i možete ga ugraditi na vreme kako biste bili spremni za zimu.

2. Pametan termostat

Regulisanje temperature jedan je od najlakših načina za smanjenje računa za grejanje (ili hlađenje tokom leta). Pametan termostat može da se prilagodi svakodnevnim potrebama vašeg domaćinstva promenom temperature kada su svi ukućani kod kuće i smanjenjem kada ste na poslu ili u školi.

Njim takođe možete upravljati putem aplikacije ili daljinskog upravljača da biste sprečili nepotrebnu potrošnju ili da biste ugrejali prostorije kad se vraćate kući. Aktuelne cene se kreću oko 15.000 RSD.

3. Pametno osvetljenje

Osvetljenje je možda najmanji potrošač, ali i tu uvek ima prostora za štednju. Kada dani postanu kraći, potrebno nam je više veštačke svetlosti, a ako u upotrebu ubacimo LED osvetljenje, računi se mogu postepeno smanjivati.

pametna rasveta

Pametna rasveta ima nekoliko činilaca, od LED sijalica koje koštaju oko 1.000 RSD, preko ugradnih pametnih prekidača i daljinskih upravljača koji mogu koštati i do 4.000 RSD, pa sve do rasvetnih kompleta koji koštaju i do 14.000 RSD za celu prostoriju.

4. Pametni prozori

Ako već duže vreme planirate da zamenite stolariju – sad je pravo vreme za to.

Ministarstvo rudarstva i energetike već drugu godinu zaredom daje subvencije za zamenu stare stolarije energetski efikasnijom, pa je potrebno da se raspitate u lokalnoj samoupravi o uslovima prijave na konkurs.

Naročito su važni pametni prozori i vrata koji se prilagođavaju promenama spoljne temperature jer sadrže pametno staklo, a čija cena može biti i do 50.000 RSD po m2.

5. Pametne utičnice

Jedan od najlakših i najdelotvornijih načina za korišćenje pametnih tehnologija jesu pametne utičnice koje se mogu uključiti u obične kako biste njima upravljali putem aplikacije. Tako ćete lakše moći da isključite uređaje koje trenutno ne koristite, poput televizora ili računarskih komponenata, a cene variraju od oko 1.000 RSD, pa sve do nekoliko hiljada, u zavisnosti od potreba.

pametne uticnice

6. Protočni bojler

Iako predstavljaju malo veću investiciju, protočni bojleri su svakako vredni jer dosta štede u odnosu na standardne. Pošto su zasnovani na tehnologiji trenutnog zagrevanja vode, smanjuju potrebu za paljenjem tokom cele noći ili dana kada je struja skuplja, što znači da su idealni za manja domaćinstva. Cene mogu varirati u zavisnosti od zapremine, od 13.000, pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara.

7. Solarni punjači za baterije

Svaki mali pomak koji napravimo velika je stavka na duže staze. Zato možete razmatrati i kupovinu solarnog punjača za mobilni telefon, bežične slušalice ili tablet, koji se obično koriste na kampovanju, ali zašto ih ne biste koristili svakodnevno ako koštaju oko 1.500 RSD?

Dodatni načini za uštedu struje

I na kraju, ako vam sve ovo nije dovoljno – možete otići i koji korak dalje:

  • Elektroprivreda Srbije nedavno je objavila savete za uštedu električne energije koji se mogu primeniti u svakom domaćinstvu.
  • Pri kupovini elektronskih uređaja koji su veliki potrošači, poput frižidera, televizora ili zamrzivača, naročito obratite pažnju na oznaku energetske efikasnosti kako biste predupredili bespotrebno rasipanje električne energije.
  • Ako želite da uređaji traju duže, izdašno koristite režime uštede električne energije, koji postoje na telefonima i laptopima.
  • Frižideri su obično podrazumevano postavljeni na najhladnije temperature, ali ih možete prilagoditi za nekoliko stepeni kako biste smanjili potrošnju a ipak održali svežinu namirnica.

Kako biste u potpunosti uživali i bili bezbrižni u vašem domu, savetujemo vam da pogledate i našu odličnu ponudu za osiguranje kuće i stana.

Pročitajte i:

Kako da štedite za penziju: penzijski fond, osiguranje i saveti za šednju

Infografika: Trikovi za štednju novca

Zašto treba da počnete da razmišljate o životnom osiguranju još u mladosti

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna