Infografika: Trikovi za štednju novca

Infografika: Trikovi za štednju novca

13.10.2022.

Zrno po zrno, pogača. Štednja može biti laka, ali samo ukoliko znamo kako da štedimo. Mnogi upadnu u zamku govoreći sebi da imaju premalo novca da bi počeli da štede. Međutim, kada se napravi obračun, brzo shvatimo da svi minorni svakodnevni troškovi koji možda i nisu toliko hitni ili nužni - mogu da se nagomilaju. Kada bi vam neko rekao da umesto da izađete u kafić, možete da uštedite taj novac za letovanje – sigurno ne biste poverovali, zar ne? Takvih primera je bezbroj. Otkrijte jednostavne trikove za štednju novca i promenite svoje navike na bolje.

generali-easy-money-saving-serbia.gif

/INFOGRAPHIC/

TRIKOVI ZA ŠTEDNJU NOVCA

POVRĆE UMESTO MESA

Jedna od najskupljih stavki u potrošačkoj korpi je meso. Probajte da makar jednom ili dvaput sedmično izbacite meso iz ishrane kako biste uštedeli.

KUSUR

Ne zaboravite da uzmete kusur. Kako biste dodatno uštedeli, bolje je da plaćate karticom jer ćete tako izbeći da u prodavnici ostavite kusur u vidu najmanjih apoena, koji se često mogu nagomilati. Ako platite elektronski, bićete sigurni da kusura nema, a svaka para ostaće na vašem računu.

DOMAĆA KAFA

Računi za kafu najbrže izvuku novac iz novčanika. Zato od sada kuvajte kafu kod kuće, ponesite je u termosu i popijte u parku s prijateljima.

DOMAĆA HRANA

Da biste izbegli nepotrebne troškove koji se vrlo lako nagomilaju, planirajte šta ćete kuvati unapred. Tako kada odete u mesečnu nabavku tačno ćete znati šta vam treba u narednih nekoliko sedmica. Pratite spisak i ne odustajte!

PLATNENE KESE

Da biste izbegli plaćanje plastičnih kesa – kupite ili napravite platnene. Ovim ne samo da ćete uštedeti, nego ćete takođe zaštititi i životnu sredinu.

IZBEGAVAJTE BRENDOVE

Brendirane namirnice možda zvuče primamljivo, ali su često prilično skuplje od generičkih. Zato u supermarketu uvek birajte nebrendirane proizvode iz linije tog lanca. Često su istog, ako ne i boljeg kvaliteta.

IDITE PEŠKE

Mesečno se na gorivo ili gradski prevoz potroše velike količine novca. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju, na posao ili drugo odredište idite peške ili biciklom. Fizička aktivnost je dodatan plus.

IZBEGAVAJTE DRAGSTORE

Iako dragstor možda radi celu noć i lakše vam je da časkom skoknete po nešto što vam je hitno potrebno, često ćete platiti više. Umesto toga, kupujte na veliko u supermarketima.

KUĆNA OKUPLJANJA

Umesto izlazaka po restoranima ili kafićima, sa prijateljima se možete sastati i kod kuće ili na pikniku. Ne samo da ćete uštedeti, nego možete napraviti i vrhunsku zabavu u prirodi!

KORISTITE GOOGLE FLIGHTS

Ako planirate da idete na odmor, koristite aplikaciju Google Flights. Tako ćete dobiti odabir destinacija i datuma koji su najpovoljniji.

SMANJITE KREDITE

Kada plaćamo karticom, često smo nesvesni koliko brzo potrošimo novac. Kako biste izbegli preveliku potrošnju, razmotrite opciju ukidanja dozvoljenog minusa.

JEFTINIJA STRUJA

Još jedan dodatni način štednje jeste kuvanje ili pranje veša u vreme kada je struja jeftinija. Proverite kada se u vašem stanu uključuje i probajte da rasporedite obaveze.

***

I na kraju, probajte da izbegavate impulsivnu kupovinu. Ako ste zacrtali da uštedite za nov računar ili odmor, pridržavajte se tog cilja što više možete. Pravite spiskove za kupovinu i kupujte samo ono što vam je prekopotrebno. Na kraju ćete sigurno uživati u plodovima mukotrpnog rada!

 

 

Twitter copy: Ne biste verovali koliko se može uštedeti svakodnevno na sitnicama. Saznajte kako da uštedite za odmor.

Agent copy: Kada saberete koliko se dnevno novca bespotrebno potroši na sitnice, mogli biste da otplatite letovanje. Naučite da štedite uz ove jednostavne trikove.

Facebook copy: Svakodnevno kafenisanje i ručkovi u restoranu koštaju vas i više nego što mislite. Pogledajte koje troškove možete da otpišete i uštedite.

Meta-title: Infografika: Trikovi za štednju novca

Meta-description: Začudili biste se koliko može da se uštedi ukoliko samo blago izmenite određene navike. Otkrijte jednostavne trikove za štednju novca.

Alt tag: trikovi-za-stednju-novca

Infographic alt tag: trikovi-za-stednju-novca

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna