Shop
4 načina da zaštitite decu na internetu

4 načina da zaštitite decu na internetu

Ako ne znate kako da zaštitite decu dok su na internetu, pogledajte naše savete za razgovor i pomoć pri upravljanju onlajn aktivnostima.

17.10.2023.

Zaštita dece na internetu važna je tema za roditelje širom sveta pošto se sve više aktivnosti obavlja u digitalnom svetu, gde je čak 59% tinejdžera iskusilo neku formu digitalnog nasilja tzv. sajber-bulinga.

Kod nas, sudeći po Unicefovom istraživanju, ova brojka varira u zavisnosti od uzrasta. Petina učenika 4. razreda osnovne škole bila je izložena ovoj vrsti internet nasilja bar jednom, trećina učenika viših razreda osnovne škole takođe, dok su kod srednjoškolaca procenti još veći – gotovo dve trećine učenika. 

Brojke su zabrinjavajuće, a roditelji bi trebalo da nađu način da razgovaraju sa svojim detetom kako bi ga zaštitili od sajber-nasilja. Zato vam predstavljamo načine za pružanje podrške deci i razvoj zdravih odnosa u onlajn svetu.

Razgovor o aktivnostima dece na internetu

Onlajn bezbednost počinje obrazovanjem i razgovorom. Redovan razgovor sa detetom o tome šta radi na internetu jedan je od najboljih načina zaštite. Neka vam to postane svakodnevna rutina: pitajte dete koje su mu omiljene onlajn aktivnosti, kakav sadržaj prati na društvenim mrežama, koje online igrice igra i ko su njegovi online prijatelji kako biste na vreme otkrili i sprečili potencijalni sajber-buling.

Naučite dete šta sajber-bezbednost podrazumeva, kako da zaštiti lozinku, da ne deli podatke o ličnosti niti fotografije i da ne komunicira sa nepoznatim osobama. Takođe je važno naučiti dete kako da se i samo ponaša onlajn: da poštuje druge, bude učtivo.  

Naredni korak je da saslušate šta dete ima da vam kaže i da pokažete interesovanje. To će olakšati komunikaciju i otvoriti razgovor, tako da dete oseti slobodu da vam se poveri. Čak i ako pomene prijatelje koje ne poznajete, nemojte se ljutiti, već ga podsetite da ne treba da se sastaje s osobama koje ne poznaje.

4 važna načina zaštite dece na internetu

1. Onemogućite praćenje lokacije

Sajtovi i aplikacije danas koriste usluge praćenja lokacije kako bi prilagodili sadržaj i oglase koje vam prikazuju. To podrazumeva deljenje podataka o lokaciji uređaja, a samim tim i vašeg deteta. Tu opciju lako možete isključiti u podešavanjima dozvola na telefonu ili uređaju.

2. Uključite roditeljsku kontrolu na mobilnom telefonu

Roditeljske kontrole mogu se uključiti na određenim uređajima i u nekim aplikacijama i na sajtovima. Npr. Apple onemogućava pristup funkcijama kao što je iTunes, a pregledači kao što je Google Chrome pružaju mogućnost upravljanja sajtovima koje deca mogu da posete.

Protecthor je jedna od aplikacija koja omogućava kontrolu dečijih mobilnih uređaja od strane roditelja i ograničavanje vremena provedenog pred ekranom.

3. Utvrdite pravila korišćenja interneta zajedno

Uključite dete u postavljanje jednostavnih pravila jer će tako osetiti da i ono ima kontrolu. Pitajte ga koje sajtove želi da koristi, koliko misli da mu je vremena dovoljno svaki dan i koju vrstu sadržaja sme i ne sme da deli.

4. Koristite aplikacije za ograničenje vremena i nadzor aktivnosti na internetu

Postoji nekoliko popularnih aplikacija za kontrolu vremena provedenog pred ekranom telefona. Najpopularnije su Google Family Link, SecureTeen i Screen Time – ako ih koristite, sigurno nećete pogrešiti.

Zaštita dece na internetu ne sme da prestane 

Kada uspostavite pravila i alatke za kontrolu, zaštita dece na internetu tu ne prestaje. Dok deca odrastaju, menjaju svoje onlajn aktivnosti. To znači da ako u jednom periodu igraju onlajn igre, u drugom će početi da koriste društvene mreže koje su vam možda nepoznate (ili koje tek treba da budu napravljene), kao što su TikTok i BeReal.

Zato je važno da neprekidno razgovarate sa detetom i pratite platforme i mreže koje koristi. Tako ćete uvek biti u toku i moći ćete da im parirate, a izbeći ćete i otpor druge strane u slučaju nepoznavanja okolnosti i razgovor će uvek biti otvoren.

Naravno, u nekim periodima prirodno je da se deca okrenu drugim članovima porodice kao što su baka i deka ili drugi rođaci u koje imaju poverenja. Ako znate kom članu se poveravaju, pokažite mu sajt centra Pametno i bezbedno kako bi imao uvid u to šta je aktuelno na državnom nivou u pogledu zaštite dece na internetu.

I na kraju, znajte da je onlajn bezbednost dece veoma izazovan zadatak i da čak i ako dete bude izloženo sadržajima koji mu ne prijaju, kao što su negativni komentari ili maltretiranje, treba da zna da može da vam se obrati, a i vi treba da naučite kako da se postavite u toj situaciji. Saslušajte svoje dete, savetujte ga i redovno proveravajte kako se oseća.

Pročitajte i:

Kako da podstaknete decu da budu fizički aktivnija

Zabavni načini da naučite decu o bezbednosti u saobraćaju

Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna