Shop
Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Vitamini i minerali za svakodnevni razvoj dece

Deca obično ne žele da jedu ono što je zdravo za njih – zato saznajte kako da unose dovoljno vitamina i minerala.

12.01.2022.

Deca izrazito brzo rastu, a za pravilan rast su im potrebni brojni vitamini i minerali. Iako roditeljima možda neće uvek biti jasno koji treba da budu prioritetni, naročito kod dece koja ne jedu puno, i za to postoji rešenje.

Vitamine je, naravno, najbolje uzimati kroz ishranu, ali to je mnogo lakše reći nego zaista primeniti u praksi. Dodaci ishrani su u tom slučaju prilično korisni, naročito ako deca ne vole da jedu neku vrstu hrane.

Međutim, treba biti oprezan pri unosu suplemenata ukoliko deca uzimaju lekove kako ne bi došlo do međusobne reakcije.

Takođe, posebnu pažnju treba obratiti na to da li su vitamini namenjeni za decu ili odrasle, pošto ovi drugi sadrže jače doze. Zato uvek proverite u referentnoj tablici koja je doza vitamina i minerala odgovarajuća za decu određenog uzrasta.

vitamini za imunitet

Najvažniji vitamini za decu

Kalcijum: Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala za pravilan razvoj zuba i rast kostiju kod dece. U zavisnosti od uzrasta, menja se i njegova preporučena dnevna količina. Može se unositi kroz ishranu putem ovčijeg mleka, sireva (čedar i feta), kao i sardina.

Vitamin D: Suštinski je važan za zaštitu od raznih bolesti tokom života, a uz kalcijum jača kosti i poboljšava imuni sistem. Može se uneti putem žitarica i mleka obogaćenim vitaminom D, kao i zelenog povrća, lososa i žumanaca. I, naravno, ne zaboravite da deca treba da dosta vremena provode napolju, jer se stvara i pri kontaktu sa sunčevim zracima.

vitamini i minerali

Vitamini B kompleksa: Za zdrav nervni sistem i dobro varenje važno je da deca imaju dovoljno energije. Ovi vitamini nalaze se u jajima, avokadu i agrumima, kao i u suplementima vitamina B kompleksa.

Gvožđe: Jaki mišići, brojna crvena krvna zrnca i visok nivo energije – sve to je važno za razvoj tinejdžera, a posebno devojčica. Gvožđa ima u crvenom mesu, zelenom povrću i pasulju.

Vitamin C: Poboljšava apsorpciju gvožđa, zarastanje tkiva i štiti od bolesti. Nalazi se u citrusnom voću, jagodama i brokoliju.

najbolji vitamini za decu

Da biste bili sigurni šta je detetu potrebno u svakoj fazi života, najbolje je prvo se obratiti pedijatru ili lekaru opšte prakse. Uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje imate pokriće i za članove porodice, što će vam biti veoma važno i ako dete treba da promeni način ishrane zbog sporta ili drugih fizičkih aktivnosti.

Pročitajte i:

Zdravija ishrana za decu

Pametna zdravstvena zaštita za svakoga

Kako da zaštitite zdravlje cele svoje porodice

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna