Shop
Kako da podstaknete decu da budu fizički aktivnija

Kako da podstaknete decu da budu fizički aktivnija

Kako da podstaknemo decu da budu fizički aktivnija? Pogledajte naš video i saznajte kako da više šetaju, voze bicikl ili se pokreću kroz igru.

27.07.2023.

Bilo da pričamo o šetnji kroz šumu, vožnji bicikla u parku ili osnovnim pokretima pri dečjim igrama – fizička aktivnost je ključna za pravilan razvoj dece. Američko društvo za sport i obrazovanje preporučuje da deca i adolescenti uzrasta od 6 do 12 godina svakodnevno treba da provode najmanje sat vremena u praktikovanju nekog oblika fizičke aktivnosti. To ne samo da će im poboljšati fizičko blagostanje nego će i ublažiti simptome anksioznosti i depresije, ojačati mišiće i umanjiti rizik od razvoja ozbiljnih zdravstvenih stanja. Takođe može pomoći u održavanju zdravog ritma spavanja.

Pa ipak, u Srbiji je samo dve trećine dece aktivno (68,5%) u slobodno vreme, i vidan je trend opadanja tog procenta među decom školskog uzrasta u odnosu na period od pre deset godina.

Zajedničke fizičke aktivnosti dece i roditelja

Dakle, kako da inspirišemo decu da budu aktivnija? Postoje razni načini. Pogledajte video koji smo vam pripremili sa brojnim korisnim savetima, kao što su davanje sopstvenog primera, izlaska u prirodu i smanjivanje vremena provedenog ispred raznih ekrana. Prema podacima istraživanja dr Višnje Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada, što su roditelji aktivniji, veća je verovatnoća da će i njihova deca takođe biti fizički aktivna. Zato – pokret!

Pročitajte i:

Kako da izvučete maksimum iz omiljenog sporta i zbegnete povrede

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

Budućnost hrane možemo li zaista da živimo od zamena za hranu

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna