Shop
Povremeni post kao princip ishrane: kada i kako ga primenjivati

Povremeni post kao princip ishrane: kada i kako ga primenjivati

Povremeno gladovanje ili post dobro je za ublažavanje zdravstvenih problema i viška kilograma. Evo kako da ga pravilno praktikujete.

07.05.2024.

Odavno znamo da povremeno gladovanje ili post pomaže čišćenju organizma od štetnih toksina. Ovakav princip unošenja hrane sistemu za varenje pruža priliku da se odmori, što može da uspori proces starenja tela. Dokazano je da povremeni post pomaže kod gubitka neželjenih kilograma.

Međutim, nije pitanje zašto primeniti povremeno gladovanje u ishrani, već kako to najbolje uraditi. Uskraćivanje namirnica telu može biti opasno ako se ne radi na ispravan način, te je veoma važno znati koja hrana vam može pomoći da ne prekinete post.

Šta je Intermittent fasting, odnosno povremeni post?

intermittent fasting dijeta gladovanje

Povremeno gladovanje ili post (engl. Intermittent fasting) predstavlja uskraćivanje hrane u određenim vremenskim periodima. U zavisnosti od režima, razlikuju se periodi u kojima unosite ili ne unosite hranu.

Naravno važno je naglasiti da je ovaj način ishrane dobrovoljan, za razliku od gladovanja, koje predstavlja nevoljno odsustvo hrane.

Neki ljudi i mimo svog znanja primenjuju ovaj način izmenjene ishrane kada se uzdržavaju od hrane 7-8 sati preko dana ili noću. Jedina razlika je u tome što ovaj princip ishrane obično zahteva duže periode bez unosa čvrste hrane.

Važna napomena! Bez obzira na to koji princip povremenog posta primenjujete, tečnosti ne smete izbegavati ni po koju cenu. Možete preskakati čvrstu hranu, ali voda i čajevi moraju da ostanu na meniju.

Saznajte kako da unapredite zdravlje i blagostanje pomoću ovog popularnog načina ishrane.

Čak i tokom noći period kada ne unosimo hranu ima određene pogodnosti za naše telo. A šta se onda dešava kada se taj period produži kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove prednosti? U nastavku su benefiti povremenog posta:  

  • Neka istraživanja su pokazala da može da pomogne u prevenciji koronarne bolesti i dijabetesa tip 2.
  • Pomaže pri gubitku masnoće.
  • Pomaže stvaranje zdravije mikrobiote u crevima. Važno je koristiti najbolje prirodne probiotike za zdravlje stomaka.
  • Delotvorano je u borbi protiv oksidativnog stresa.
  • Kod nekih osoba je dokazano da smanjuje krvni pritisak.
  • Pomaže pri ublažavanju upalnih procesa kod stanja kao što su multipla skleroza, Alchajmerova bolest i artritis. 

Sve što treba da znate o povremenom postu

Intermittent fasting dijeta sta je fasting zdrava ishrana gladovanje

Kako da primenjujete povremeni post? Sa ovakvim režimom ishrane nemojte počinjati bez prethodnog znanja o tome šta treba da radite i bez pravilno isplaniranog načina ishrane prilagođenog vašim potrebama. Ako vam je ovo sve novo, preporučujemo da detaljno iščitate ovaj vodič!

Vrste povremenog posta: pronađite pravi princip za vas

Postoji nekoliko načina na koji možete da primenjujete povremeni post, u zavisnosti od toga koliko traju intervali posta.

Princip 16/8

Ovaj popularan princip povremenog posta podrazumeva 16 sati bez hrane tokom dana i unos hrane tokom preostalih 8 sati. U praksi to znači da je najpraktičnije da rano večerate i odložite obroke za naredni dan.

Koristan savet! Neunošenje hrane tokom perioda od 16 sati najlakši je režim ishrane za početnike. Savršeno se rutinski uklapa u svakodnevne obaveze i ne predstavlja toliko radikalnu promenu u načinu funkcionisanja.

Princip 5:2

Ovaj princip povremenog posta podrazumeva unos hrane tokom 5 dana i preostala 2 dana posta.

Povremeni post s prekidima od 12 sati  

Ovaj režim podrazumeva post tokom 12 sati dnevno i unos hrane samo tokom druge polovine dana.

Post s prekidom unosa hrane

Post sa prekidima unosa hrane je najteži režim posta. Podrazumeva izbegavanje hrane u potpunosti tokom jednog ili dva dana sedmično. Recimo, poštovaoci ovog tipa ishrane samo doručkuju, a tokom ostatka dana unose samo tečnosti.

Ne zaboravite! Povremeni post je navika koja ni na koji način ne sme da ugrozi vaše zdravlje. Ova vrsta posta može dovesti do nesvestice, nadraženosti i migrena i sme se praktikovati samo uz nadzor stručnjaka.

U takvim slučajevima korisno je imati životno osiguranje Life Concept, koje podrazumeva opciju NutriFit sa ličnim vodičima kroz ishranu, sportske aktivnosti i zdrav životni stil u skladu sa genetskim predispozicijama. Zbog toga u osiguravajućoj kući GENERALI nudimo pokrivenost osiguranjem kako biste preuzeli kontrolu nad sopstvenim zdravljem i blagostanjem.

Zahvaljujući najboljim stručnjacima za preventivnu medicinu i nutricionistima u okviru osiguranja Life Concept koji su uključeni u ovaj vodič možete prilagoditi pristup svom zdravlju već danas.

Povremeni post (tabela)

Pregledajte ovu tabelu povremenog posta kako biste odabrali najbolji tip koji se uklapa u vaš životni stil i ciljeve:

 

Vrsta povremenog posta

 

Opis

 

Ograničenja u ishrani

 

Princip 12/12 

 

Ovaj režim je savršen za početnike.

 

Većini osoba unos hrane u periodu od 8 ujutro do 8 uveče pokazao se kao najbolje rešenje.

 

Princip 16/8 

 

Opcija posta tokom 16 časova preporučuje se osobama koje nemaju zdravstvenih problema.

 

Najbolje je obroke unositi u periodu od 8 ujutro do 4 po podne.

 

Princip 20/4 

 

Ova tzv. ratnička dijeta sastoji se iz unosa hrane u periodu od 4 sata i uzdržavanja tokom narednih 20 sati.

 

Najbolje je jesti od podne to 4 po podne.

 

Princip 5:2

 

Ovaj koncept podrazumeva post tokom 2 dana sedmično.

 

Vikendom se, primera radi, može najlakše ograničiti unos hrane.

Isplanirajte dan i pripremite se za post

Prvi korak u primeni režima povremenog posta jeste podeliti 24 časa dana na dva dela: jedan tokom kog se hrana ne unosi i drugi kada se energenti ponovo unose.

Ako prvi put ovo radite, preporučuje se da počnete sa periodom od 12 sati posta. To neće biti neizvodljivo i poboljšaće šanse da sve uradite kako treba. Najvažnije je da ne napravite radikalne promene u svakodnevnom režimu ishrane.

Takođe je važno prilagoditi cikluse posta svakodnevnom cirkadijalnom ritmu. To znači da treba pratiti prirodne ciklične promene u telu u pogledu obdanice i noći. Da biste to uradili, najveći deo posta iskoristite za period kada spavate, a ostatak za unos hrane.

Najčešći izazovi povremenog posta i kako ih prevazići

Prvi koraci nisu toliko laki. U nastavku su najčešći izazovi sa kojima se možete suočiti.

Osećaj gladi tokom prekida unosa hrane

Pružanje telu pauze od unosa kalorija može biti veoma pozitivno. Međutim, osobe koje nisu navikle na uskraćivanje mogu osetiti iritantnu glad prvih nekoliko dana.

To je naročito teško u početku kada telo traži hranu. Od trećeg dana nadalje metabolizam se usporava u odgovoru na nedostatak hrane i osećaj žudnje polako jenjava.

Upravljanje glađu tokom posta

Kako možete prekinuti post? Najčešća greška je da se prepustite žudnji za hranom. Glad vas može navesti da tražite hranu koju volite i teško vam je da joj se oduprete. Zato se morate mentalno pripremiti da se izborite sa tim osećajem!

Kome se ne preporučuje post (fasting)?

Osobama koje imaju nizak indeks telesne mase, dijabetes tip 1 ili probleme s jetrom ovakav princip ishrane se ne savetuje.

Koje namirnice tokom posta smete da unosite? 

Ovo je uobičajeno pitanje. Kao što smo već pomenuli, tokom perioda gladovanja nećete smeti da jedete čvrstu hranu, ali se unos određenih namirnica ne računa u prekid posta: 

  • Voda, naravno, uvek je dozvoljena i ne računa se da njome prekidate post; možete da pijete i gaziranu mineralnu vodu.
  • Voda sa limunom
  • Sve vrste čaja
  • Crna kafa
  • Neposoljena supa od povrća ili posna supa za gubitak težine. Ne smeju da sadrže krompir, a povrće treba da ima malu količinu ugljenih hidrata.
  • Infuzija
  • Kefir
  • Supa od kostiju
  • Kokosovo ulje. 

Praktični saveti za maksimalni učinak

zdrava ishrana gladovanje fasting post

Kako se primenjuje povremeni post? U nastavku su saveti kako da na najbolji način iskoristite delotvornost ovog režima ishrane.

Uloga fizičkih aktivnosti

Fizička aktivnost savršeno se uklapa u povremeni post kod osoba koje je praktikuju radi gubitka telesne mase. Zahvaljujući smanjenom unosu kalorija, smanjićete masnoće u telu, a kretanjem ćete povećati mišićnu masu.

Međutim, ni u ovom slučaju se ne sme preterivati tokom posta. Zato se preporučuju lagane vežbe poput joge ili pilatesa, koje pružaju idealnu ravnotežu bez ugrožavanja zdravlja.

Zdrava ishrana

Svakako, benefiti povremenog posta neće biti očigledni ako hrana koju unosite proizvodi nečistoće od kojih pokušavate da se iščistite. Zato je najbolje unositi hranu bogatu hranljivim materijama i belančevinama, vlaknima i zdravim mastima. Mahunarke, jaja, riba, orašasto voće i avokado odlični su za povremeni post.

Hidratacija je ključna

Izuzetno je važno da se hidrirate tokom posta. Obavezno unosite dovoljno vode ili se hidrirajte na neki drugi način koji ne podrazumeva prekid posta – biljnim čajevima, zelenim čajem, crnom kafom ili neslanom supom.

Slušajte telo i zatražite pomoć kad vam je potrebna

Ako ste početnik ili vam je potreban savet u vezi sa promenama na telu koje vas brinu tokom primene ovakvog načina ishrane, savetuje se da se obratite nutricionisti ili savetniku za ishranu. Tako ćete najbolje naučiti kako da postite a da zdravlje ne dovodite u rizik.

Kako odmeriti rezultate i prilagoditi pristup postu

Povremeno gladovanje ili post može se primenjivati u različite svrhe. Ako vam je cilj gubitak težine, najbolji način za odmeravanje uspešnosti jeste da se redovno merite i uporedite da li ste postigli željeni rezultat nakon određenog vremena.

Takođe redovno treba meriti i krvni pritisak. Proverite i da li ste osetili olakšanje tegoba kod artritisa ako imate i taj problem. Obavezno se obratite lekaru specijalizovanom za ovo stanje kako biste proverili ima li napretka.

Koje su dugoročne prednosti posta?

Brojni stručnjaci smatraju da je post način disciplinovanja uma, unapređenja strpljenja i smanjenja impulsivnosti. Proverite da li ste se u tom pogledu promenili nakon 5 meseci praktikovanja prekinutog posta i da li osećate da ste postali bolja osoba.

Još jedna od mogućih dugoročnih pogodnosti povremenog posta jeste smanjenje stresa. Osobe koje imaju problema sa anksioznošću tvrde da im je ovaj režim ishrane pomogao u smanjenju nivoa stresa.

Da li je povremeni post rizičan?

Rizici ovakvog režima ishrane svakako postoje. Trudnicama i dojiljama se povremeno gladovanje ili post nikako ne preporučuje. Osobe koje imaju problema sa ishranom kao što su anoreksija ili bulimija takođe treba da ga izbegavaju.

Bezbedno praktikovanje povremenog posta svodi se na način primene. Za razliku od drugih osiguravajućih kuća, GENERALI nudi preventivne zdravstvene programe prilagođene uzrastu, načinu života i zdravstvenom stanju u paketima zdravstvenog osiguranja! Zato je važno ne samo da se iscelite ako vam je to potrebno nego i da sprečite potencijalne probleme u budućnosti. Slobodno nam se obratite bez ikakve obaveze.

 

Nastavite sa istraživanjem! Posetite linkove ispod kako bi ste pročitali još korisnih tekstova.

7 zdravstvenih trendova koji menjaju svet

Kako se spremiti za prvi maraton

Najbolji prirodni probiotici

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna