Shop
Kako urediti mali stan i uštedeti na prostoru

Kako urediti mali stan i uštedeti na prostoru

Pitate se kako urediti mali stan i uštedeti na prostoru? Iskoristite svaki milimetar prostora na pametan način uz naše savete za uređenje doma.

24.08.2020.

Život u manjem stanu ili kući ima svoje prednosti: troškovi režija su manji, ne morate da kupujete toliko nameštaja, manje ćete čistiti. Međutim, šta se dešava kada ste počeli da radite od kuće i shvatili da ipak i nemate dovoljno prostora za funkcionisanje? Treba li da promenite stan? Svakako da ne. Samo treba da razmislite o pametnijem uređenju prostora. Evo kako:

1. Nameštaj na izvlačenje

Ako neki deo nameštaja trenutno ne koristite, poput stolica, trpezarijskog stola ili kauča na izvlačenje, možete ih jednostavno odložiti u stranu i uživati u praznom prostoru.

2. Multifunkcionalnost

Zašto biste imali dva dela nameštaja ako možete imati jedan koji ima više funkcija? Tako recimo umesto noćnog stočića možete koristiti radni sto koji će obavljati obe funkcije, ili umesto komode i kreveta koristiti krevet koji sadrži fioke u koje možete odložiti stvari.

3. Zidne police za skladištenje

Kako biste dobili više prostora za odlaganje, umesto ukrasne komode na zidove možete postaviti viseće police i njih koristiti za skladištenje. Tako dobijate dosta prostora za manevrisanje drugim pokućstvom.

odlaganje odece

4. Stalak za odeću umesto glomaznog ormara

Ako je spavaća soba mala, možda u nju ne može da stane veliki ormar za odlaganje garderobe za dvoje. Da biste na najbolji način iskoristili prostor koji imate na raspolaganju, možete probati da uza zid postavite dva stalka za odeću. Posebno su korisni stalci sa policom pri dnu na koju možete da odložite i obuću. Kako biste izbegli da se prašina nagomilava na delikatnim stvarima, sobu možete redovno provetravati, a osetljivije stvari zaviti u kese za odlaganje.

5. Oslobodite sudoperu

Ako imate malu kuhinju i treba vam više radnog prostora, cediljku za sudove možete postaviti iznad sudopere i tako optimalno iskoristiti prostor.

6. Vakuumske vreće za garderobu

Još jedan odličan način za uštedu prostora u garderoberu jesu vakuumske vreće. U proleće, odnosno zimu, samo zamenite stvari koje vam neće trebati tokom predstojeće sezone. Izvucite vazduh iz vreća i odložite ih u fioke ispod kreveta ili na police na zidu.

7. Klizna vrata za fleksibilnije zidove

Klizna vrata su odlična za privremeno korišćenje prostora koji vam inače ne služi za tu namenu, poput kutka u stanu koji se lako može pretvoriti u gostinsku sobu uz odgovarajući nivo privatnosti.

cvetna dekoracija

8. Galerija za pravo uživanje

Ako je plafon u stanu dovoljno visok, šteta je ne iskoristiti ga na pravi način. Tako na primer, možete napraviti spavaću ili radnu sobu na galeriji, a ostatak iskoristiti za prostor dnevnog boravka.

9. Digitalizacija

Ako posedujete kompakt diskove, knjige ili novine koji zauzimaju puno prostora, možete taj nedostatak nadomestiti digitalnim medijima: putem tableta danas možete obavljati sve od slušanja muzike, čitanja knjiga i novina, pa čak i gledanja filmova i TV programa.

10. Prolećno čišćenje

Prolećno čišćenje ne morate obavljati samo u proleće. Pravilo glasi da ako godinu dana niste koristili neku stvar, to znači da vam verovatno i ne treba. Zato se redovno preispitujte šta vam je zaista potrebno a šta ne, a višak stvari možete donirati nekome kome je to zaista potrebno. Uostalom, minimalizam je životni stil, ali i način da se nekome drugom pomogne.

Prostor u kojem živimo treba prilagoditi našim potrebama i načinu života.

Ipak, ne zaboravite da je važno misliti i na sigurnost i bezbednost doma. Uz Generali osiguranje stana ili kuće obezbedićete sebi mir i bićete sigurni da ćete u slučaju nepredviđenih okolnosti imati oslonac i finansijsku podršku.

Pročitajte naše dodatne savete koji vam mogu pomoći da na pravilan način održavate kuću ili stan:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako da osvežite stari nameštaj

Kako da temeljno očistite kuću

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna