Shop
Kako da osvežite stari nameštaj

Kako da osvežite stari nameštaj

Interesuje vas restauracija nameštaja, ali ne znate kako početi? Pročitajte ovaj tekst kako biste starom nameštaju udahnuli nov život uz minimalni trošak.

22.07.2020.

Bez obzira na to da li želite da uštedite novac ili tražite ekološki prihvatljiviju alternativu za uređenje doma, restauracija nameštaja je odličan izbor. Pitanje je samo - odakle i kako početi?

Pred nama je novi trend u restauraciji nameštaja pod nazivom „apciklaža" (engl.upcycling). Apciklaža je pravi način da starim komadima nameštaja podarite jedinstven i atraktivan izgled. Ovaj pojam je relativno novijeg datuma i odnosi se na ekološki prihvatljivo prerađivanje i renoviranje starih predmeta tako da im se podari novi i svež izgled. Bilo da se radi o samostalnom poduhvatu ili projektu sa prijateljima i porodicom, ovu kreativnu, zabavnu i uzbudljivu aktivnost možete čak da pretvorite u izvor zarade uz malo upornosti.

Ukoliko ste željni da restaurirate svoj nameštaj, predstavljamo vam najjednostavnije načine za transformaciju nameštaja, kreativne ideje za početak, kao i najbolje savete za apciklažu.

farbanje namestaja

Odaberite nameštaj

Ako ste potpuni početnik, izaberite neki manje zahtevan projekat. Ni ne pokušavajte da renovirate kuhinju ili napravite kauč od kade, već se opredelite za jednostavnije projekte poput farbanja ormara tako da mu date retro izgled, pretvaranja tegli u svetiljke pomoću lampica ili pravljenja interesantnog stočića od paleta.

Možete da koristite predmete koje već imate kod kuće ili da se zaputite na buvlju pijacu, neko stovarište ili pretražite oglase na internetu. Možete čak i da pitate prijatelje i porodicu da li imaju neki stari nameštaj koji im više nije potreban. Probajte i da razmišljate iz drugačije perspektive. Na primer, pretvorite stare merdevine u policu za knjige ili ukrasite zidno ogledalo nekim ekscentričnim ramom. Kada smislite na čemu ćete raditi, dobro očistite sve materijale i komade nameštaja i onda počnite da radite na idejama.

Odlučite se za prirodu projekta

Iako ste verovatno orni da uzmete nešto veliko kao svoj prvi projekat restauracije nameštaja, bolje je da započnete sa nečim lakšim. Ako nakon nekoliko jednostavnijih projekata osetite da ste spremni za nešto zahtevnije, možete da isprobate neke komplikovanije tehnike ili posebne alate. Evo primera:

  • Probajte da prefarbate stolicu, sto ili fiokar ili da napravite dekupaž koristeći stari dekorativni papir.
  • Ulepšajte nameštaj malim i interesantnim detaljima; na primer, postavite jastuk na sanduk i napravite klupu, zamenite drške na kredencu ili presvucite fotelju štofom sa neobičnom šarom.
  • Napravite nešto novo od neobičnih predmeta; na primer, napravite blok za noževe od starih knjiga u tvrdom povezu ili pretvorite sanduk za vino u raznobojnu kutiju za igračke sa točkićima.

Internet je bogat sajtovima na kojima možete da pronađete sjajne ideje za apciklažu. Predlažemo da pretražite Pinterest ili Instagram kako biste pronašli inspiraciju za projekte.

apciklaza

Priprema za apciklažu

Pre nego što počnete, pripremite radni prostor u kući ili dvorištu i prekrijte pod najlonom. Uzmite sve potrebne alate i materijale i kupite kvalitetne četke ako planirate da farbate. Skuplje četke bolje i ravnomernije premazuju površine. Ostalu opremu i materijale potražite u specijalizovanim prodavnicama, a možete malo i da pročešljate ostavu ili garažu. Ponekad već imate sve što vam je potrebno, samo je skriveno u nekoj zaboravljenoj kutiji. Imajte u vidu da bi trebalo da predvidite dovoljno vremena za sušenje farbe ili lepka kako ne biste uništili svoju kreaciju ili ostavili tragove farbe po celoj kući.

Nemojte da paničite ako pogrešite. Većinu grešaka možete vrlo lako da ispravite. S druge strane, možda vas greška navede na neki novi tok misli i potpuno preokrene prvobitnu zamisao u vezi sa projektom. Restauracija kroz apciklažu ipak treba da bude jedan zabavan i kreativan hobi, a ne izvor frustracija. Zato nemojte da se nervirate ako konačni rezultat nije savršen kao na Pinterestu. Poenta je da uživate u samom procesu.

Na kraju, nakon što ste uložili veliki trud da obezedite sebi udoban i topao prostor za život, ne zaboravite da uvek mislite i na sigurnost vašeg doma i osigurate ga na vreme.

Uz projekte koje možete uraditi sami, pročitajte i naše dodatne savete koji vam mogu pomoći da na pravilan način održavate kuću, ali i da uživate i kvalitetno provede vreme u njoj:

Izolacija vašeg doma – jednostavni saveti

Kako da sebi priredite spa tretman kod kuće

Kako da organizujete filmsko veče kod kuće

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna