Shop
Kako uštedeti novac u 5 koraka

Kako uštedeti novac u 5 koraka

Pitate se kako uštedeti novac u predstojećem periodu? Pratite ovih pet koraka koji će vas dovesti do željenog cilja.

20.05.2020.

Videli ste reklamu za telefon najnovije generacije? Želite da odvojite nešto vremena i novca da uredite kuću? Stigli su vam kuponi za rasprodaju u omiljenoj prodavnici odeće? Pored ovolikih iskušenja, nije lako odupreti se i reći ne još jednoj stavci u kućnom budžetu.

Bilo da planirate da krenete na fakultet, da uštedite za venčanje ili samo želite da bolje kontrolišete sopstvene finansije, pomoć sigurno nije naodmet. Ako se pitate kako uštedeti novac, pročitajte naše savete i počnite da pametnije upravljate svojim budžetom.

1. Napravite pregled troškova

Ukoliko ne znate koliko novca trošite svakodnevno, nećete znati ni čime raspolažete na kraju meseca. Zato u narednom periodu (od prvog do poslednjeg dana u mesecu) obratite pažnju na svaki račun – ali i na svaku stavku koja može da promakne. Bilo da su to računi za režije, gorivo, namirnice, napitke, odlazak kod frizera – stavite sve na gomilu i saberite.

budget.jpg

2. Definišite prioritete

Možda nekad nije lako odlučiti koje su stavke bitne, a koje imaju status nižeg prioriteta. Probajte da troškove svrstate u neku od sledeće tri kategorije:

  • Potrebe: to su stvari koje su neophodne za život, poput stanarine, računa za komunalije, hranu, kredit i sl.
  • Želje: stvari koje unapređuju život, ali nisu od suštinske važnosti
  • Uživanje: stvari u kojima uživate, ali ih lako možete odbaciti

Uvek budite potpuno iskreni: zapitajte se da li vam nešto zaista treba (stvarna potreba) ili je to samo pusta želja. Navedite neophodne namirnice, a ne račune za ekskluzivne restorane.

3. Štedite za budućnost

Ako otplaćujete kredit ili imate neko drugo dugovanje, razlučite šta zaista možete da pokrijete svakog meseca. Što više, to bolje. Ukoliko niste u dugovima, onda na početku meseca (ili u momentu kada dobijete platu) unapred odvojite određenu sumu novca. Proverite u banci da li možete da aktivirate trajni nalog. To je odličan način kontrole troškova. Takođe, možete pogledati na našem sajtu sekciju "Štednja" i saznati koje pogodnosti nude paketi štednog osiguranja Generali Osiguranja Srbija.

budget1.jpg

4. Planirajte unapred

Kada dobijete platu, uporedite potrebe, želje i stavku uživanja sa dostupnom svotom novca. Ako ta suma ne pokriva sve tri kategorije, prvo odbacite uživanja. Ako morate, zbog dugovanja ili predugačke liste, oduzmite i želje. Tako ćete na najbezbolniji način uspeti da se iskobeljate iz finansijskih problema.

5. Pojednostavite stvari

Možda ovo deluje kao kompleksna radnja, ali zapravo nije. Naročito ako u pomoć pozovete i tehnologiju. Probajte da koristite aplikacije kao što su Mint, Goodbudget i PocketGuard koje će vam pomoći da jednostavno pratite potrošnju.

Srećno sa štednjom!

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna