Shop
Generali uspešno plasirao petu zelenu obveznicu

Generali uspešno plasirao petu zelenu obveznicu

„Uspešno plasiranje pete zelene obveznice još jednom potvrđuje našu solidnu finansijsku poziciju i poverenje investitora u strateški plan „Lifetime Partner 24: Driving Growth.“

07.09.2023.

Trieste – Assicurazioni Generali S.p.A. je 5. septembra 2023. godine izdao nove obveznice Tier 2 denominovane u evrima sa rokom dospeća do septembra 2033. godine. Ove obveznice su izdate u „zelenom“ formatu u skladu sa Okvirom za održive obveznice.

Ova transakcija podržava Generalijevu posvećenost održivosti. Iznos koji odgovara neto prihodu od ovih obveznica će se koristiti za finansiranje/refinansiranje „Odobrenih zelenih projekata“.

Tokom procesa određivanja cena obveznica, prikupljena je 1.1 milijarda evra što je dvostruko više od onoga što je prikupljeno od strane 180 visoko diversifikovanih međunarodnih institucionalnih investitora, uključujući značajnu zastupljenost fondova sa održivim/SRI mandatima.

Izdavanje obveznica je izazvalo veliko interesovanje međunarodnih investitora, koji su činili preko 90% dodeljenih obveznica, potvrđujući jaku reputaciju koju Grupa uživa na međunarodnim tržištima. Oko 39% obveznica dodeljeno je francuskim investitorima, 14% Nemačkoj i Austriji, a slede Velika Britanija i Irska sa oko 13%.

Uslovi novih obveznica su sledeći:

Izdavač: Assicurazioni Generali S.p.A.

Očekivani rejting izdanja: “Baa2” prema Moody’s i “BBB” prema Fitch

Iznos: € 500,000,000

Datum izdanja: 05.09.2023.

Datum poravnanja: 12.09.2023.

Datum dospeća: 12.09.2033.

Kamata: 5.272%, plaća se retroaktivno

Početak isplate kamate: 12.09.2024.

Emisiona cena: 100%

ISIN: XS2678749990

Spread: 210 bps

Euro Mid-Swap (10 godina): 3.172%

Listing: Profesionalni segment Luksemburške berze na regulisanom tržištu i profesionalni segment Euronext Access Milanskog tržišta (Access Milan Proffesional)

HSBC vrši dužnost globalnog kordinatora; Crédit Agricole CIB, HSBC, Mediobanca, Morgan Stanley, UBS Europe SE i Unicredit Bank AG vrše dužnost zajedničkog vodećeg menadžera.

Finansijski direktor Generali grupe, Kristijano Borean, izjavio je: „Uspešno plasiranje pete zelene obveznice još jednom potvrđuje našu solidnu finansijsku poziciju i poverenje investitora u strateški plan „Lifetime Partner 24: Driving Growth“.Transakcija usklađena sa našim proaktivnim pristupom koji se tiče upravljanja roka dospeća, dodatno će produžiti prosečni vek Generalijevog duga i omogućiti mu da finansira zelene projekte, u skladu sa našom posvećenošću održivosti.”