Shop
Video: Koji su znaci

Video: Koji su znaci "burnout" sindroma sagorevanja na poslu i kako ga izbeći

Šta je burnout sindrom i kako da do njega ne dođe, pročitajte u novom tekstu

18.04.2023.

Mnogi od nas svakodnevno pokušavaju da usklade više zadataka na poslu dok nam je pažnja podeljena na mejlove, sastanke i druge obaveze, pa ne čudi što je izgaranje zaposlenih u porastu. Otežano buđenje, razdražljivost i nedostatak energije glavni su "burnout" simptomi, ali srž problema je u tome što mi mislimo da to tako mora da bude!

Izgaranje ili sindrom pregorevanja najčešće se događa kad zahtevi na poslu prevazilaze primanja, priznanja i vreme potrebno za odmor, kada radnik više nema nikakve ambicije, a ujedno pati od osećaja niže vrednosti. Da je problem prisutan, najčešće se otkrije onda kada osoba ne uspeva da se opusti ni na godišnjem odmoru.

Zvuči ozbiljno? Pa i jeste ozbiljno naročito zbog toga što gotovo 66% Srba pati od ovog problema! A ako sumnjate da ste i vi jedan od njih, jednostavni testovi će vam pomoći da bolje sagledate svoju trenutnu situaciju.

Kako sprečiti sagorevanje na poslu?

Srećom, postoje načini kako možemo da sprečimo "burnout" sindrom sagorevanja na radnom mestu ili da ublažimo njegove efekte, pa i da započnemo oporavak. Radi se o jednostavnim i lakim promenama u životnim navikama – od uvođenja fizičke aktivnosti ili razgovora s kolegama i saradnicima, pa do obraćanja nadređenima u cilju preciznog definisanja zadataka na radnom mestu. Pogledajte o čemu je reč.

Pročitajte i :

Kako da zaposleni postanu ambasadori vašeg brenda

Kako biti produktivniji

Rutina: spas za produktivnost prilikom rada od kuće

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna