Shop
Kako biti produktivniji

Kako biti produktivniji

13.10.2022.

Zbog COVID-19 pandemije, mnoge kompanije prešle su na rad na daljinu. To znači i novu vrstu izazova: biti produktivan u kućnom okruženju, te održati granicu između privatnog i poslovnog života.

Probudili ste se jutros i nemate volju za radom. Pokušali ste sa meditacijom i promenom ishrane, ali vam se čini da to ne daje željene rezultate [link do prethodnog članka]. Zvuči poznato? Ukoliko ne uspevate u tome da pronađete inspiraciju za delotvornije obavljanje radnih obaveza u kućnoj kancelariji, ovaj tekst je baš za vas.

Bilo da vam nad glavom visi rok za dostavljanje važnog projekta ili da morate da upregnete svu svoju kreativnost radi stvaranja novog dizajn rešenja, važno je da znate kako da pobedite gubitak inspiracije. Zato vam predstavljamo neke od tehnika poput čuvenog Pomodora ili Kaizen metode, koje svakodnevno koriste profesionalci širom sveta kako bi poboljšali i povećali svoj nivo produktivnosti.

Osnovi tehnike Pomodoro

Tehnika Pomodoro seže još u osamdesete godine veka za nama kada je i osmišljena. Ova tehnika predstavlja najoprobaniji i najlakši način rada i koriste je milioni poslovnih ljudi i profesionalaca širom planete. A zašto je tako popularna? Upravo zbog jednostavnosti. Sastoji se iz podele vremena za obavljanje zadataka na nekoliko delova: planiranje, praćenje i zapisivanje, ali i svođenje distraktora pažnje na minimum.

Iz čega se jedan pomodoro sastoji?

Prvi korak je sastavljanje spiska obaveza. Najvažniji zadatak bi trebalo obaviti što pre. Uzmite štopericu/tajmer, namestite alarm da zvoni za 25 minuta i prionite na posao. Obeležite obavljeni pomodoro (paradajz) na papiru štikliranjem, napravite pauzu od 3 do 5 minuta i potom se vratite poslu. Ponavljajte ovo dok ne završite 4 ciklusa (tzv. pomodoro). Kad ovo obavite, slobodno napravite pauzu od 15 do 30 minuta i vratite se drugim zadacima. Ako vas neko u međuvremenu prekine, zapišite kada se to desilo i koliko je prekid trajao da biste se kasnije vratili poslu. Idealno bi bilo ako biste zanemarili sve prekide i posvetili se samo jednom zadatku dok se alarm ne oglasi.

Kao pomoć možete koristiti besplatni Pomodoro tajmer onlajn, zatim obični tajmera na telefonu ili čak kuhinjski tajmer. Ne zaboravite da se s vremena na vreme prošetate ili isteglite kako biste osvežili misli. U pauzama se osvežite čašom toplog ili hladnog napitka ili pojedite neko voće.

Lični pomodoro

Srž popularnosti ove tehnike leži najverovatnije u tome što se lako može prilagoditi. Mnogi stručnjaci savetuju promenu dužine trajanja zadatka, na primer od 30 do 45 minuta, koliko god da vam odgovara. Uz to, ciklus možete podeliti na tri ponavljanja, pa tek onda napraviti malo dužu pauzu. Umesto alarma na tajmeru možete uključiti i muziku koja će vas oraspoložiti i razbistriti vam misli.

Japanska filozofija Kaizen za poboljšanje produktivnosti

Dok je Pomodoro s jedne strane praktična tehnika, Kaizen je više filozofska. Značenje ove japanske reči označava „dobru promenu”, a podrazumeva promenu načina razmišljanja, organizovanja i planiranja, kao i nov pristup u obavljanju zadataka.

Šta tehnika Kaizen podrazumeva?

Ova tehnika je zasnovana na nekoliko osnovnih principa, poput standardizacije procesa i olakšanog ponavljanja. Pored toga, ona podrazumeva i procenu napretka na osnovu podataka, zatim upoređivanje rezultata sa ciljevima i inovaciju načina unapređenja rezultata.

Kako početi? Napravite spisak svih zadataka koje bi trebalo da obavite ove sedmice i pokušajte da utvrdite šta će vam oduzeti najviše vremena. Pokušajte da smislite način kako da ubrzate i olakšate obavljanje tih zadataka i, ako je moguće, automatizujte ih ili delegirajte. Ovo može da vam preraste u naviku, a vremenom ćete uspeti i da otkažete neproduktivne i bespotrebne sastanke koji oduzimaju previše vremena. Uz to, uvedite naviku redovne procene postignutih rezultata kako biste unapredili čitav proces.

Lična Kaizen filozofija

Pošto se ova tehnika više oslanja na filozofsku misao nego na stvarni način rada, podložna je mnogim promenama. Možete je prilagoditi u skladu sa svakodnevnim promenama koje se svima nesumnjivo dešavaju kako biste razbistrili misli i poboljšali produktivnost.

Ključ za uspeh (metoda GTD)

Poznata tehnika Dejvida Alena opisana u knjizi „Ključ za uspeh” (naslov originala: "Getting things done") predstavlja jedan od načina za uklanjanje stresa iz poslovnih aktivnosti. Ako se mučite sa koordinacijom velikog broja obaveza i aktivnosti, sastanaka i projekata, onda je ovo pravo rešenje za vas. GTD metoda se u suštini sastoji iz kategorizacije zadataka u radnje koje možete obaviti prema prioritetu, čime ćete smanjiti osećaj napora i nervoze.

Kako funkcioniše?

Metoda GTD počiva na pet osnovnih principa: zapisivanje (zapisujte sve, od zadataka do ideja koje vam trenutno sinu); razjašnjavanje (raščlanite zadatke na manje činioce koji se mogu lakše postići); organizovanje (dodelite kategorije zadacima, pregledajte prioritete i odredite rokove); razmišljanje (prođite kroz listu i odaberite zadatak koji bi trebalo najpre uraditi); obavljanje zadatka (izaberite radnju i bacite se na posao).

Poboljšana tehnika produktivnosti

Mnogi stručnjaci su pokušali da u skladu sa sopstvenim potrebama unaprede ovu tehniku. Na internetu postoje mnogi blogovi, vebinari i aplikacije, poput Toodledo, koji vam mogu pomoći da je prilagodite sopstvenim potrebama. Mi vam preporučujemo da za početak pročitate samu knjigu, a zatim osmislite kako ovu tehniku možete prilagoditi sebi.

 

Alt text: kako-biti-produktivniji

Meta title: Kako biti produktivniji

Meta description: Pitate se kako biti produktivniji? Od Pomodoro tehnike i Kaizen metode, postoji zaista mnogo načina na koje možete poboljšati svoju produktivnost.

Twitter: Čak i posle trideset godina, jedna poznata tehnika za unapređenje produktivnosti i dalje je aktuelna u firmama širom sveta.

Facebook: Ako ste čuli za tehniku Pomodoro za produktivnost, a niste sigurni šta podrazumeva – evo kako funkcioniše i kako da je primenite na poslu.

Agent: U potrazi ste za metodama za pospešivanje produktivnosti, a niste sigurni šta bi vam odgovaralo? Pogledajte neke od ovih načina za delotvorniji rad:

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna