Shop
Rutina: spas za produktivnost prilikom rada od kuće

Rutina: spas za produktivnost prilikom rada od kuće

13.10.2022.

Poslednjih meseci, često se govori o produktivnosti na poslu. Svi zaposleni i poslodavci pričaju o tome. U svetu su čak rađena istraživanja čiji rezultati ukazuju na to da je zapravo bitno kako se radi, a ne koliko dugo. Čak se pokazalo da na produktivnost na poslu ne utiču samo obaveze u kancelariji, već i sve izvan nje: počevši od toga kada i kako ustajete, kako izgleda radni prostor i šta radite posle posla.

Usled COVID-19 pandemije, pred nama se nalazi novi izazov: kako ostati produktivan prilikom rada od kuće?

Postoji iznenađujuće mnogo metoda za podizanje produktivnosti. U nastavku teksta, objasnićemo kako se za minimalno uloženo vreme menja dnevni raspored obaveza da biste tokom ostatka dana našli vremena i za prijatelje, porodicu, ali i za vas same.

6.00

Stručnjaci kažu da je telu odrasle osobe neophodno između 7 i 9 sati kvalitetnog sna tokom noći. Da biste se ujutro osećali odmorno, možete preuzeti aplikaciju Sleep Cycle koja podešava alarm za buđenje u optimalno vreme. Za rano buđenje potrebno je i da odete ranije u krevet, ali i da prestanete da koristite TV, laptop, telefon i druge uređaje koji emituju plavu svetlost - bar dva sata pre odlaska na počinak.

6.30

Za dobar dan potreban je jak i zdrav doručak, a uvek je dobro i vežbati pre posla. Vežbanjem će kroz još uvek uspavano telo prostrujati krv, endorfin će ubrzati metabolizam, pa ćete moći da se lakše usredsredite na predstojeće izazove na poslu.

7.30

Započnite dan razbuđivanjem mozga. Možete slušati podkaste posvećene produktivnosti, poput Malih pobeda. Uvek je dobro izdvojiti malo vremena za vesti ili lagano čitanje onlajn kako biste imali dobru osnovu za početak rada.

8.00

Ukoliko radite od kuće, potrudite se da radno okruženje i radni sto budu optimalno spremni za rad, kao i vi. Očistite nered i sve nepotrebne stvari koje vam smetaju, zalijte cveće, provetrite prostoriju i pustite da sunce osvetli radni prostor.

9.00

Da biste se potpuno posvetili svim hitnim i važnim zadacima, potrebno je da napravite plan. Organizujte zadatke po hitnosti i razbijte ih na manje koji se mogu obaviti za pola sata. Uz to uračunajte i pauze od po 5 minuta. Postoje odlične aplikacije za upisivanje podsetnika, kao što su Trello, Todoist ili Microsoft To Do. Raspored ne bi trebalo pretrpati obavezama – uvek ostavite prostora i za moguće nepredviđene zadatke.

10.00

Ako ne želite da vam društvene mreže smetaju prilikom obavljanja poslovnih aktivnosti, ugasite obaveštenja ili instalirajte neku aplikaciju koja će ih blokirati tokom određenog vremena. Na poslu vam pažnju mogu odvlačiti čak i poslovne aplikacije, poput mejla ili programa Skype ili Slack. Zbog toga bi bilo dobro da utvrdite koji vam program za komunikaciju najviše odgovara umesto da gubite vreme na proveravanje notifikacija na više različitih koje u suštini imaju jednaku funkciju. Ovo naravno ne znači da morate da koristite samo jednu aplikaciju. Koristite mejl za zadatke koji nisu toliko hitni, a npr. Slack za one neodložne.

11.00

Kratka pauza od 20 - 30 minuta na svakih nekoliko sati, kao i pauza za ručak, mogu vas vratiti u život. Zdrav obrok za dobar nastavak dana daće vam dovoljno energije za šetnju ili kafu sa kolegama.

13.00

Nakon ručka, mnogima padne pritisak, te im je teško da se vrate u ritam. Zato možete u pomoć pozvati muziku. Slušanje klasične muzike (tzv. Mocartov efekat) može poboljšati moždanu aktivnost. Popodne započnite muzikom koja vas inspiriše na rad.

15.00

Pred kraj dana uradite procenu svega što ste uradili. Ako neke zadatke niste završili, prebacite ih za sutra. Dajte sebi vremena i razmislite o tome šta ste mogli uraditi bolje i kako sutra možete da poboljšate produktivnost.

16.00

U 16h, vreme je da ugasite svoj računar. Iako je teško povući granicu između privatnog i poslovnog života prilikom rada na daljinu, morate istrajati i sačuvati dobru ravnotežu. Zaboravite na obaveze i potrudite se da van radnog vremena ne proveravate poslovni mejl. Sada je vreme za opuštanje sa porodicom i prijateljima. Ukoliko se budete držali ove rutine, svaki novi radni dan ćete započeti sa visokim elanom!

 

Alt text: rutina-bolja-produktivnost

Meta title: Kako uz stvaranje rutine poboljšati produktivnost na poslu

Meta description: Osećate da ste upali u kolotečinu, a želite da poboljšate produktivnost na poslu? Naučite kako da zadatke obavljate rutinski.

Twitter: Nedostaje vam inspiracije za rad? Pogledajte kako da se brzo vratite dobroj rutini.

Facebook: Ne uspevate da se koncentrišete na poslu? Osećate se nemotivisano i umorno? Saznajte kako da poboljšate svoj nivo produktivnosti i optimalno organizujete svoje vreme.

Agent: Uz pravu rutinu, možete znatno povećati produktivnost na poslu. Evo kako to da postignete:

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna