Shop
Kuda na odmor u Srbiji

Kuda na odmor u Srbiji

Pitate se gde na odmor u Srbiji? Pročitajte nekoliko naših predloga.

03.06.2020.

Širom sveta, veliki broj putnika ovogodišnji letnji odmor planira da provede u svojoj domovini. Dobra strana ovakve vrste odmora je što se tako može dosta uštedeti, ali i upoznati neoktrivena priroda i alternativne destinacije. Povrh svega, nećete morati da se bavite papirologijom i drugim problemima u tranzitu koje često mogu da zadese međunarodne putnike, poput nepoznavanja jezika, razmene valute ili gubljenja pasoša.

Evo nekoliko predloga za odmor u Srbiji, kao i saveta kako da ga provedete što lagodnije.

Skriveni dragulji Srbije

Da biste krenuli u istraživanje okoline, možete pretražiti popularne, ali i manje popularne destinacije u okolini ili u nekom delu države koji ste oduvek želeli da posetite. Planine, nacionalni parkovi, jezera, seoski turizam ili urbane destinacije koje pružaju mesta za kampovanje - u obzir dolazi sve što vas zanima.

Proverite koliki vam je budžet i da li možete da priuštite smeštaj i putne troškove, pa na taj način suzite pretragu. Ako naiđete na zanimljive dodatne aktivnosti koje biste želeli da probate, uračunajte i njih. Savet je da rezervišite smeštaj unapred kako biste dobili najbolju ponudu. 

krupajsko vrelo srbija putovanje.jpg

Besplatne aktivnosti

Smanjenje troškova smeštaja nije jedini način za uštedu. I kada isplanirate sve do najsitnijih detalja na odmoru, uvek postoji šansa da će doći do nepredviđenih troškova.

Zato možete probati da pronađete aktivnosti koje ne iziskuju mnogo novca. Proverite unapred na internetu da li se i kada u okolini organizuju besplatni koncerti na otvorenom, da li postoje besplatne pešačke ture ili da li je slobodan ulaz u lokalne muzeje. 

Planinarski savez Srbije organizuje obilazak svih regija te se i tamo možete raspitati o svemu što vas zanima. Organizujte piknik u prirodi, uživajte u šetnjama ili posetite nacionalni park.

Kuda otputovati?

Srbija je bogata priodnim lepotama, i sigurno ćete pronaći neku destinaciju u kojoj ćete uživati. Evo nekoliko naših predloga:

1) Krupajsko vrelo – Nalazi se u podnožju planine Beljanice, na 70km jugoistočno od Požarevca. Predstavlja jednu od najlepših prirodnih oaza jugoistočne Srbije. Predivan vodopad i jezero plavo-zelene boje ostaviće vas bez daha.
 
2) Zlatar – Poznatiji kao ‘vazdušna banja’ svojom turističkom ponudom i pristupačnim cenama iz godine u godinu privlači sve više posetilaca. Nalazi se na oko 2 kilometra od Nove Varoši i pruža obilje prirodnih lepota. Zlatarsko jezero, brojne pešačke i biciklističke staze, adrenalin park i kanjon Uvca su samo neke od njih. 
 
3) Palić – Naselje i jezero koje nose isto ime nalaze se na severu naše zemlje svega 8 kilometara od Subotice. Ukoliko ne žurite, možete do Subotice otići vozom što je dosta povoljnija varijanta.
 
4) Perućac – Raj za odmor na desnoj obali Drine, udaljen 13 kilometara od Bajine Bašte. Možete uživati u dugim šetnjama, svežem vazduhu, uređenom kupalištu kao i brojnim ugostiteljskim objektima. Sezona kupanja traje tokom jula i avgusta. Za ljubitelje ribolova je dozvoljeno pecanje u naznačenim zonama.
 
putovanje u srbiji golubacka tvrdjava
 
5) Srebrno jezero – Oaza za avanturiste kraj Velikog Gradišta. Nalazi se na 34 kilometra od Požarevca. Pored uživanja u plivanju, ronjenju, roštiljanju i ribolovu možete obići i brojne znamenitosti u blizini. Na samo kilometar se nalazi Ramska tvrđava iz 15. veka. U neposrednoj blizini se nalaze arheološa nalazišta Viminacijum, Lepenski Vir i Golubačka tvrđava. 
 
6) Fruška gora – Prvi nacionalni park u Srbiji, površine od oko 25.000 hektara, bogat brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Nekada davno je ona bila ostrvo u Panonskom moru. Ovo je idealno mesto za letnji odmor ukoliko želite mir i tišinu za sebe i vaše najbliže. Uživaćete u netaknutoj prirodi, prelepim pejzažima i srdačnim ugostiteljima.
 

Budite odgovorni 

Iako obilazite destinacije u sopstvenoj domovini, ponašajte se kao turista. Napravite spisak svih stvari koje želite da vidite i radite, pitajte za savete i uživajte u danu provedenom bez interneta i telefona. Opustite se i zaboravite na obaveze.

Ipak, s obzirom na trenutnu situaciju, preporuka je da budete oprezni. Ako se osećate loše, javite se doktoru i otkažite ili odložite putovanje. Gde god da putujete, držite rastojanje od drugih osoba (neka bude najmanje 1,5 m). S obzirom na to da higijenu ruku morate održavati na visokom nivou, kupite gelove za suvu dezinfekciju. Otpatke uvek pokupite za sobom, ne zagađujte prirodu.

Pre polaska na put, obavezno proverite ispravnost vozila, ali da biste bili sigurni da vam ništa neće pokvariti odmor, savet je da uplatite osiguranje pomoć na putu, koja važi u Srbiji i inostranstvu.

I naravno, nemojte zaboraviti da fotografišete sve doživljaje kako biste ostavili uspomene kojima se možete lako vratiti. Otkrijte nove specijalitete u lokalnim restoranima ili posetite svirku na otvorenom. Opustite se i uživajte u zasluženom odmoru. Svima nam je potreban.

Uz naše savete za putovanje više nikada nećete zaboraviti da ponesete važne stvari niti ćete morati da plaćate skrivene troškove:

Planine u regionu, pravi raj za one koji vole skijanje

Kako da ispanirate jesenji predah u poslednji čas

Budite bezbedni dok putujete sami

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna