Shop
Razmišljate o iznajmljivanju podruma ili garaže

Razmišljate o iznajmljivanju podruma ili garaže

Iznajmljivanje privatnog skladišnog prostora može dopuniti vaš prihod. Međutim, pre nego nastavite, treba da uzmete nekoliko stvari u obzir. Pročitajte više u našem članku.

18.04.2023.

Izdavanje garaža i skladišnog prostora - tržište koje munjevito raste

Manjak prostora u velikim gradovima oduvek je bio problem koji je bukvalno eksplodirao nakon lokdauna i prelaska na rad od kuće, kada je bilo potrebno osloboditi deo prostora za rad. Đacima, diplomcima i porodicama sada treba dodatnog prostora za skladištenje stvari koje ne koriste svakodnevno. Otud i veća potreba za iznajmljivanjem skladišnih objekata.

Kao rezultat toga, usluga iznajmljivanja podruma je u procvatu, baš kao i garaža u centru Beograda, a vlasnicima nekretnina omogućava da dopune budžet. Ako razmišljate o iznajmljivanju skladišnog prostora, evo šta treba da znate pre nego što se upustite u to.

Svi su u plusu

Izdavanje skladišnog prostora poput garaže, podruma ili neiskorišćene prostorije u kući drugom privatnom licu privlačno je rešenje za obe strane.

izdavanje garaža i skladišnog prostora

Prednosti izdavanja garaže ili podruma

Kao vlasnik nekretnine dopunićete kućni budžet dajući vrednost zanemarenom ili neiskorišćenom prostoru. Iznajmljivači pak imaju koristi od pogodnosti i pristupačnosti obližnjeg skladišnog prostora. Jedna od prednosti iznajmljivanja podruma ili garaže je to što smanjuje rizik od neplaćene kirije i propadanja. Kirije za skladišne prostore su obično niže nego za stambene, što zakupcima olakšava da plate u potpunosti i na vreme. Pored toga, pošto se prostor koristi samo za skladištenje, manje je habanja u poređenju sa životnim prostorom.

Za pojedince koji traže pristupačna i zgodna rešenja za skladištenje iznajmljivanje od privatnih lica ima smisla. Ipak, u većim gradovima pronalaženje skladišnog prostora je pristupačnije – od opcija koje se lako mogu naći preko poznanika ili iznajmiti onlajn do dostupnosti skladišnog prostora kao što su Toro Box, Storage Box ili Mini Box.

Nedostaci izdavanja skladišnog prostora

Uz sve prednosti, iznajmljivanje prostora za skladištenje privatnim licima od privatnih lica ima i svoje nedostatke. Ako ste vlasnik, možda ćete morati da uradite neke popravke, renoviranje ili dograđivanje da biste iznajmili podrum ili garažu brzo i po povoljnoj ceni. Takođe, morate biti načisto s time da će vama nepoznato lice imati pristup delu vašeg zemljišta ili imanja.

Za one koji žele da skladište svoje stvari važno je da unapred provere stanje skladištenog prostora. Da li je ventilacija dobra? Ima li vlage ili je suvo? Da li je objekat dovoljno bezbedan? Ima li opasnosti od požara?

izdavanje skladisnog prostora podruma garaza

Neki prostori za skladištenje takođe mogu biti teško dostupni, kao što su podrumi sa niskim plafonima ili potkrovlja do kojih se može doći samo pomoću merdevina, što može biti problematično za osobe koje se otežano kreću.

Moguće je da pristup prostoru za skladištenje zahteva sastajanje s vlasnikom, što može biti  nezgodno ako treba da preuzmete ili odložite predmete u kratkom roku.

Sve što treba da znate o iznajmljivanju skladišta privatnim licima

Možete li iznajmiti podrum ili garažu za stambenu upotrebu?

Kraća verzija odgovora je „ne”. To je zato što podrumi i garaže jednostavno ne zadovoljavaju uslove da budu okarakterisani kao stambeni prostori. Iako to možete uraditi, a možemo videti da mnogi stanodavci tako nešto i urade, mi to nikako ne preporučujemo. U svakom slučaju, da imate podstanara, obavezni ste da mu obezbedite normalne uslove za život, a to podrumi i garaže ni u kom slučaju ne mogu da ponude. A ako ćete uraditi nadogradnje da biste mogli da ih izdajete kao stambene prostore, to onda više i nisu garaže ili šupe, zar ne?

Da li vam je potrebno osiguranje ako unajmljujete garažu?

Da, ako unajmljujete garažu, treba da imate osiguranje, kao i da unajmljujete sobu. Cilj je da se pokrijete za bilo kakvu štetu prouzrokovanu trećim licima tokom vašeg boravka u garaži. To možete učiniti jednostavno tako što ćete to navesti u ugovoru o osiguranju. Ako je sadržaj koji se čuva u garaži vredan, preporučuje se da ga osigurate i od oštećenja vodom, požara, krađe i propadanja.

Važno je napomenuti da osiguravajuća društva razlikuju garaže koje čine deo osiguranog stana i one koje su pomoćne zgrade, odnosno garaže koje predstavljaju odvojen objekat na istoj ili drugoj adresi. Takav je slučaj i sa polisom osiguranja Osiguranje kuće i stana Generali.

Vlasnik, s druge strane, ne mora da ugovara osiguranje garaže, iako se to preporučuje.

Da li se porez na imovinu primenjuje na garaže?

Da, porez na imovinu se primenjuje na sve nepokretnosti, bilo da je reč o kući ili pomoćnim nepokretnostima kao što je garaža, i treba da ga plati vlasnik imovine.

Da li zakupac može dati garažu u podzakup?

Kao i inače, generalno je podzakup uvek moguć uz pismenu dozvolu vlasnika, pod uslovom da cena podzakupa ne prelazi cenu zakupa. Pored toga, morate obavestiti stanodavca o iznosu zakupnine i sastaviti ugovor o podzakupu.

 Ukoliko vas zanima ova tema pročitajte i:

Kako da na vreme pripremite kuću za izdavanje tokom zime

7 pametnih uređaja koji će vam pomoći da uštedite struju

Saveti za pronalaženje kuće iz snova

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna