Shop
Kako da na vreme pripremite kuću za izdavanje tokom zime

Kako da na vreme pripremite kuću za izdavanje tokom zime

Izolacija kuće ili vikendice višestruko se isplati. Em će vam biti toplije, em će računi za grejanje biti manji.

23.06.2022.

Pravo je vreme da počnete da razmišljate o popravkama u domaćinstvu. Suštinski, bilo koje doba godine pre snega ili lošijeg vremena dobro je za inspekcijski nadzor i popravke.

Pogotovo ako ne živite u kući nego je iznajmljujete, sigurno nemate vremena za svakodnevne obilaske svakog ćoška kuće ili dvorišta. A za to vreme može se nagomilati dosta posla. Od krova, preko vodovodnih instalacija, pa sve preko struje, kablova i grejanja – pred vama je vreme za izolovanje kuće i sitne popravke. Evo kako da napravite plan efikasnog obilaska i sređivanja.

Krenite od spolja ka unutra

Prva stvar na listi jeste spoljašnjost kuće. Da li su oluci prohodni? Da li cure i da li je potrebno očistiti ih i zakrpiti? Da li su ptice svile gnezda i da li imate štetočine? Da li je ceo krov pokriven crepom ili su potrebne popravke i zamena? U slučaju nevremena, može doći do prodiranja vode u kuću i nastanka značajne štete, tako da je bolje na vreme sve sanirati.

Da li su svi prolazi oko kuće prohodni i dobro osvetljeni? Ako nisu, neko se može povrediti. Zato uklonite  žbunje i busenje koje nije ukrasne prirode i postavite ambijentalno osvetljenje oko staza da biste olakšali prolaz i estetski upotpunili spoljašnji izgled kuće. Uz to, stanari će se osećati dodatno bezbednije.

ciscenje prilaza oko kuce

Grejanje i izolacija

Grejanje se mora ispitati pre svake grejne sezone. Ako vas stanari budu zvali usred noći ili praznika u slučaju da nema grejanja – bićete u velikom problemu. Zato svake godine proveravajte da li su bojler i kotao u dobrom stanju, zamenite vodu u radijatorima i proverite da li prozori dobro dihtuju.

Ako kuća nije dobro izolovana, računi za grejanje će stalno rasti. Zato proverite u lokalnoj samoupravi da li je aktuelan poziv za građane za subvencije za mere energetske efikasnosti. Ministarstvo rudarstva i energetike najavljuje ovakve subvencije blagovremeno, tako da redovno pratite informacije kako biste smanjili potrošnju energije.

uklanjanje vlage iz kuce pomocu aspiratora

Vlaga je još jedan važan problem tokom zime. Zato u kupatilu i kuhinji obavezno postavite dodatni aspirator koji će kroz ventilaciju izvlačiti višak vlage da stanari ne bi morali stalno da otvaraju prozore i dodatno hlade prostor.

Uputstva za stanare

Ako do sada niste imali običaj da stanare sa kojima ste ugovorili dugoročni najam  uputite u rad kućnih instalacija, pravo je vreme da se to promeni. Podstanari imaju jednaku odgovornost prema imovini koju koriste kao i vlasnici, tako da ako nekuda odu za praznike ili za vikend, ne smeju dozvoliti da se cevi zamrznu. Zato ih na vreme upoznajte sa svim detaljima održavanja kuće, gde su glavni ventili, kotlarnica, razvodna tabla i svi drugi važniji podaci. .

odrzavanje kuce u toku zime

I naravno, postavite tablu sa telefonima hitnih službi: 192 je za policiju, 193 za vatrogasce, 194 za hitnu pomoć, a brojeve telefona vodovoda, Elektrodistribucije, komunalne službe i drugih lokalnih uslužnih preduzeća možete pronaći na računima. To u hitnim slučajevima može biti od velike koristi!

Osiguranje domaćinstva

I na kraju, ukoliko ste vašu kuću ili stan izdali u dugoročni najam stanarima, da se kasnije ne biste kajali i plaćali prevelike troškove popravke, obavezno osigurajte domaćinstvo. Ukoliko rentirate nekretninu po principu zakupa ’’na dan’’, tu je pored redovnog održavanja, poželjno i ugovoriti kombinovano osiguranje malih i srednjih preduzeća.

--

Pročitajte i:

Pametne brave za vrata učiniće dom bezbednim

Pametni kućni uređaji koji se lako koriste

Brinete se zbog provale - osigurajte ličnu imovinu

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna