Shop
Rak dojke: važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja

Rak dojke: važnost redovnih pregleda i ranog otkrivanja

U Srbiji trećina žena obolelih od raka dojke umre zbog kasne dijagnostike. Zato podižemo svest o značaju važnosti prevencije i podstičemo žene da se redovno pregledaju

17.10.2023.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovana je 4.561 novoobolele i 1.691 preminule žene od raka dojke zbog kasne dijagnostike i uznapredovalih oblika karcinoma dojke, koji su i najveći krivci za njihov prevremeni odlazak. Nažalost, iako u ovim brojkama ne zaostajemo za svetskim trendovima, statistika je poražavajuća.

Rak dojke izlečiv u 90% slučajeva

Ipak, pošto ne možemo da utičemo na broj obolelih žena, koji i na svetskom nivou skače, možemo da utičemo na broj preminulih od raka dojke, koji je izlečiv u preko 90% slučajeva kad se otkrije i leči na vreme. Stoga, uoči Svetskog dana borbe protiv raka dojke, koji se obeležava 19. oktobra, u roze mesecu, koji je ceo posvećen ovoj borbi, zajedno podižemo svest žena o značaju prevencije, važnosti ranog otkrivanja dijagnoze i podstreku da se žene redovno samopregledaju – da idu jednom godišnje na ultrazvučni pregled, na dve godine na mamografiju i, po pozivu, na skrining ukoliko su u grupi zdravih žena starosti od 45. pa do 69. godine, koje najviše pogađa ovaj karcinom.

Rak dojke je 3. najčešći uzrok smrti među ženama starijim od 45 godina, dijagnostikuje se kod svake 12. žene, dok su 70% novootkrivenih slučajeva promene veće od 2 cm. Zato vam navodimo najvažnije razloge zbog kojih je važno rano otkrivanje promena u dojkama.

Rano otkrivanje raka dojke ključno za izlečenje

Šanse za izlečenje raka dojke su najveće kada se bolest otkrije u ranom stadijumu, kada je tumor mali i još se nije proširio na druge organe. U procentima to je više od 90%. U poređenju sa ovom dobrom statistikom, šanse za izlečenje u uznapredovalom stadijumu bolesti su ‘’samo’’ oko 20%.

Neagresivno lečenje od karcinoma dojke

Kada se rano otkrije rak dojke, veće su šanse da će neće biti potrebe za agresivnim metodama lečenja kao što su hemoterapija i zračenje.

Bez komplikacija nakon ranog otkrivanja raka dojke

Još jedna od prednosti ranog otkrivanja raka dojke je što povećava mogućnost da se izbegnu komplikacije kancera poput metastaza i, u krajnjem ishodu, smrti što je svakako i najvažniji razlog važnosti ranog otkrivanja svakog karcinoma, pa i karcinoma dojke.

5 koraka za rano otkrivanje raka dojke

Osim konkretnih činjenica o važnosti rane detekcije karcinoma dojke, pripremili smo vam i mali vodič o prevenciji i najvažnijim činjenicama koje žena treba da zna kako bi bila svesna u kom je riziku da oboli, na kakve simptome da obrati pažnju, kako da se samopregleda i kad treba da ide na ultrazvuk, a kad na mamografiju.

Breastcancerawareness

 

Pogledajte i:

Četiri vrste osiguranja za aktivan život

Kako da izvučete maksimum iz omiljenog sporta i zbegnete povrede

Budućnost hrane možemo li zaista da živimo od zamena za hranu

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna