Shop
Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece

Kako da obezbedite finansijsku budućnost vaše dece

Ukoliko ste roditelj, verovatno ste razmišljali na koji način najbolje da obezbedite finansijsku budućnost svoje dece. Evo par saveta za prve korake u štednji.

29.05.2020.

Obezbeđivanje finansijske budućnosti porodice podrazumeva kako štednju vašeg novca, tako i učenje dece da i sama štede. Deca treba na vreme da nauče kako da upravljaju svojim finansijama jer će ih to pratiti celog života. Ipak, može se desiti da im u nekom trenutku zatreba roditeljska pomoć kako bi mogla da stanu na noge. Ako želite da naučite kako da štedite za budućnost svoje dece, u nastavku možete pronaći nekoliko korisnih saveta.

Počnite od prvog dana

Jedan od dobrih načina da finansijski obezbedite vaše dete jeste da sa štednjom krenete vrlo rano. Postoje mnoge mogućnosti za štednju od dana rođenja deteta. Tako redovno možete uplaćivati manje sume na štedni račun, a povećati iznos za rođendane ili praznike.

Novac umesto poklona

Zamenite tradicionalne skupe, ali i prolazne poklone koji će brzo zastareti, za nešto značajnije. Recimo, možete odvojiti novac za hobi, poput sviranja instrumenta ili za sportsku opremu. Isto to možete zamoliti i rodbinu da čini za rođendan. Time se deca uče štednji kako bi shvatila vrednost novca.

stednja za decu

Upravljanje džeparcem

Štednja za budućnost dece ne predstavlja samo stavljanje novca u slamaricu. Mnogo je korisnije da naučite dete kako da upravlja sopstvenim novcem. Čim dovoljno odraste, uvedite džeparac i pokažite kako se planira, pravi budžet i štedi za određene ciljeve.

Otvorite štedni račun

Kada dete dovoljno odraste, kasicu-prasicu možete zameniti pravim računom u banci. Ovo može predstavljati važan događaj i pomoći detetu da razvije osećaj odgovornosti prema novcu. Ako niste sigurni da li smete da dozvolite samostalno upravljanje novcem, možete proveriti da li u banci postoji opcija nadgledanja i ograničavanja potrošnje.

Naučite dete osnovama štednje

Finansijska pismenost se nažalost ne uči u školi, tako da je na roditeljima da nadomeste taj nedostatak u znanju. Zato objasnite detetu šta znače finansije, šta je kamata, kako funkcionišu kreditne kartice, šta su kupovina akcija i ulaganje u fondove, kao i značaj štednje za penziju. Ova lekcija će biti veoma značajna u adolescenciji, a dete  će odmalena naučiti da ceni novac.

stednja za deciju buducnost

Koristite aplikacije

Kod digitalne generacije sve je u aplikacijama. Zato detetu možete instalirati aplikacije poput "MyMoney" kako bi naučilo da se novac može vezati za kupovinu stvari. Tu je i "Spendi", aplikacija koja omogućava planiranje budžeta i kontrolu troškova. Sadrži i zanimljive vizualizacije tako da kada dete dobije novac, odmah može da vidi i kako se štednja povećava.

Otplatite dugove

Prekomerna zaduženost može dovesti celu porodicu u nezgodnu situaciju ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti. Zato  izbegavajte da trošite više nego što možete da zaradite. Otplatite sve dugove, poput kredita ili prekoračenja mesečnog limita na kartici.

Mislite i o nepredvidivim okolnostima

Nikada ne znamo šta nam donosi sutra, a životno osiguranje može vašoj porodici i deci doneti podršku u vidu finansijske sigurnosti u slučaju da se vama nešto desi. Takođe, dobar način za obezbeđivanje finansijske budućnosti dece je i osiguranje namenjeno štednji za decu. Tako im možete obezbedite stipedniju za školovanje, podršku za osamostaljivanje ili finansijsku sigurnost u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

Razgovarajte o novcu

Na kraju, upamtite i to da će deca najverovatnije preslikati vaše stavove o novcu. Nemojte tajiti kako stojite finansijski i kako trošite, štedite i investirate. Dok deca rastu, važno je da ih uključite u donošenje odluka, ali i da ih podstaknete da i sama štede za svoju budućnost. Tako ćete obezbediti da kada odrastu imaju zdrav odnos prema novcu i normalne navike u pogledu potrošnje i štednje.

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna