Shop
Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

Kako zaštititi kuću ili stan od atmosferskih padavina i poplave

Loše vremenske prilike sve su češća pojava, naročito u proleće i leto. Zato je važno zaštititi kuću od opasnosti od poplave.

08.06.2021.

Klimatske promene sve češće dovode do vremenskih nepogoda, naročito tokom proleća i leta. Zato je važno postarati se da kuća ili stan u kojem živite budu zaštićeni od poplave.

Pre nego što počnete da menjate stolariju, proverite u kakvom je stanju. Važno je znati koje su ključne tačke koje mogu da propuste usled velike količine padavina. U slučaju da niste vešt majstor, možete se obratiti  profesionalcu.

Ukoliko se utvrdi da ste u rizičnoj zoni ili plavnom području, morate napraviti spisak odbrambenih mehanizama. Evo odakle da počnete.

1. Proverite slabe tačke

Gde sve voda može da prodre u kuću ili stan? Da li odgore – preko krova – ili od dole – kroz podrum ili otvore u prizemlju? Čim uočite nedostatke, kao što su pukotine, odmah ih popravite.

2. Ugradite vodonepropusne prozore i vrata

Kada uklonite rizik od curenja, sledeće na šta treba da obratie pažnju su prozori i vrata. Stolarija nikad ne može biti stoprocentno vodootporna, samo vodonepropusna. Na ovaj način se smanjuje mogućnost prodiranja kišnice u velikoj meri.

Zato razmislite o zameni prozora i vrata aluminijumskom stolarijom, kako biste povećali energetsku efikasnost i smanjili mogućnost pordiranja vode u kuću ili stan.

In-line-2.jpg

3. Odvodi u dvorištu ili bašti

Ukoliko imate dvorište ili baštu, kišnicu možete preusmeriti od temelja ka kanalizaciji. Travnate površine naročito mogu biti natopljene. Najbolje rešenje za odvodnjavanje je da dvorište ili bašta imaju blagi nagib, kako se voda ne bi zadržavala.

4. Pripremite se na vreme

Ako živite u plavnom području u kom je opasnost od poplave stalna tokom cele godine, uvek imajte dovoljne zalihe vreća s peskom.

In-line-1.jpg

5. Ugradite jednosmerne ventile

Da biste sprečili prodiranje vode kroz cevi, ugradite jednosmerne ventile za odvod koji sprečavaju sa se voda vrati nazad u cevi.

6. Tepihe zamenite pločicama

Ako voda ipak prodre u kuću, pod će prvi stradati. Zato parket i laminat možete zameniti pločicama. Lakše se čiste i šteta će biti znatno manja.

In-line-3.jpg

7. Podignite utičnice, prekidače i sklopke

Voda i struja nikako ne idu zajedno. Ako se nivo plavne vode podigne, postoji opasnost od kvara kablova i instalacija. Zato bi trebalo da ih izmestite na veću visinu. Elektroinstalacije su bezbednije ako se nalaze na bar 1,5 metar od poda.

8. Koristite kvalitetne hidroizolacione materijale

Ukoliko vodena stihija dođe do zidova, sigurno ćete morati ponovo da ih malterišete. Izaberite kvalitetne hidoizolacione i vodootporne materijale, jer oni sprečavaju prodiranje vode. 

9. Obratite se stručnjaku

Ako niste vični popravkama i ne razlikujete francuski ključ od klešta, možete se obratiti stručnom licu koje će vam dati prave savete i garantovati da su elektro, vodo i gasne instalacije potpuno sigurne.

Pored svega, budite bezbrižni i osigurajte svoj životni prostor na vreme.

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna