Shop
Kako da smanjite račun za struju isključivanjem energetskih vampira

Kako da smanjite račun za struju isključivanjem energetskih vampira

Vampirska energija je energija koju vaši uređaji koriste čak i kada su isključeni. Evo kako to možete minimalizovati.

13.03.2023.

Ako pokušavate da smanjite račun za struju, moglo bi vam biti zanimljivo da pogledate koliko „vampirske energije” trošite. Prosto rečeno, vampirska energija odnosi se na male količine električne energije koju električni uređaji nastavljaju da preuzimaju iz mreže čak i kada su isključeni. U nastavku ćemo detaljnije o tome šta je vampirska energija i kako ona utiče na vaš račun za struju i šta možete učiniti da je sprečite.

Šta je vampirska struja?

Vampirska energija ili vampirska struja je naziv za električnu energiju koju vaši uređaji vuku i kada ih ne koristite. Neki aparati kao što su frižider ili zamrzivač moraju biti uključeni 24 sata dnevno, neki pak ne moraju, ali imaju naviku da troše struju i kada ne rade. 

Jedan od najčešćih uzroka potrošnje vampirske energije jeste takozvani standby režim rada ili, recimo, kada isključite televizor preko daljinskog upravljača i ekran se zacrni, a crvena lampica svetli i dalje. Ideja za standby način rada je da uređaj može brzo da počne da radi kada vi to od njega očekujete, ali posledica te mogućnosti je da uređaj nastavlja da koristi malu količinu energije i onda kada ga vi ne koristite. 

Osim u režimu standby, svaki uređaj koji ostane uključen u zidnu utičnicu ili je njegov prekidač u položaju uključeno trošiće energiju. Često vredi pravilo da što je pametniji uređaj, to troši više vampirske energije. Na primer, uređaji i aparati koji su povezani na vašu vaj-faj mrežu i imaju indikatore koji svetle obično budu krivi za veliki deo potrošene vampirske energije. 

Zašto je vampirska energija problem?

Sa obzirom na to da u celom svetu cene energije nekontrolisano rastu, eliminisanje vampirske energije može biti lak način da značajno smanjite račun za struju. 

U Srbiji su računi za struju na jednom od najviših nivoa u najmanje zadnjih pola veka, a u januaru 2023. godine će struja biti obračunata po ceni koja je za 7,1% veća nego u prethodnom mesecu. Njeno dalje kretanje zavisiće o događajima u svetu i o kretanjima na svetskim tržištima energije i državnoj energetskoj politici, ali generalno se očekuje nastavak trenda rasta cena. Ipak, isključenja srećom još nisu počela, a državne mere podstičnu štednju električne energije. 

A ni to nije sve: prema naučnim istraživanjima smatra se da vampirska energija učestvuje do oko 1% globalnih emisija CO2 . A s obzirom da je to energija koja nije iskorišćena ni u koju svrhu, minimiziranje vampirske energije je jednostavan način da smanjite račune a istovremeno postanete ekološki osvešćeni građani.

Šta najviše troši struju u domaćinstvu

Konzole za igranje

Standby režim na konzolama za igranje troši mnogo energije zbog toga što konzole imaju mnogo pametnih funkcija. Ako možete, svaki put kada ne koristite konzolu, prebacite je sa režima standby u režim za štednju energije.

Televizori 

Pametni televizori imaju sisteme kojima je potrebno mnogo električne energije, poput vaj-faja, pa troše mnogo energije kada su u standby režimu rada. Štaviše, to što vas čekaju da ih uključite može vas koštati i nekoliko stotina dinara godišnje. Svakako isključite TV uređaj na prekidaču koji se nalazi na njemu, ako to ikako možete.

televizor potrosnja struje

Laptop računari

Laptop računari mogu biti veliki potrošač vampirske energije zato što je troše čim su uključeni, pa čak i kad su im baterije potpuno napunjene. Zato isključite punjač kada laptop ne koristite.

Kuhinjski aparati 

Mikrotalasne pećnice, kafe-aparati i ostali mali kućni uređaji ne troše mnogo energije sami za sebe, ali zajedno se to može nakupiti. Izvucite njihove utikače iz utičnica kad ih ne koristite.

 

5 načina za sprečavanje vampirske energije

1. Isključite uređaje, a njihove kablove za napajanje izvlačite iz utičnice

Verovatno je najlakši način za sprečavanje curenja energije to da uređaj isključite iz električne mreže. To ne bi trebalo da utiče na postavke uređaja.

kako ustedeti struju

2. Koristite režim za uštedu energije

Ako ne možete da isključite svoje uređaje iz struje, stavite ih u režim za uštedu energije. Za Xbox igračku konzolu to znači da će biti potrebno 45 sekundi da se pokrene umesto da se odmah probudi.

3. Zamenite stare uređaje novijim modelima

Stari uređaji često troše mnogo više energije od novijih modela, pa razmislite o tome da zamenite svoje najstarije gedžete novijim, energetski efikasnijim. Neki regioni, uključujući Veliku Britaniju, SAD i zemlje članice EU, imaju etikete za energetski efikasne uređaje na uređajima koje vam olakšavaju da razumete koji uređaji troše najviše i najmanje energije.

4. Investirajte u pametne utikače 

Nije uvek praktično isključiti sve uređaje iz struje, posebno ako ih koristite preko dana. U tom slučaju rešenje su pametni utikači koji se uključuju u obične zidne utičnice i povezuju na kućni bežični internet. Kontrolišu se daljinski preko aplikacije na vašem pametnom telefonu, što znači da se svaki uređaj priključen na pametni utikač može lako uključiti i isključiti preko pametnog telefona, što ga čini mnogo bržim i lakšim za automatizaciju i kontrolu više malih uređaja u vašem domu.

kako smanjiti potrosnju elektricne energije - koji uredjaji najvise trose struju

5. Koristite trake za napajanje 

Umesto da isključujete i isključujete svaki uređaj u kući jedan po jedan, trake za napajanje vam omogućavaju da uključite više uređaja u jednu utičnicu. Zahvaljujući tome, možete bez problema isključiti nekoliko uređaja odjednom kada nisu u upotrebi.

Kako biste bili potpuno bezbrižni, pogledajte naše osiguranje domaćinstva.

Imamo još neke savete koji vam mogu biti od koristi da smanjite svoj račun za struju:

7 pametnih uređaja koji će vam pomoći da uštedite struju

Kako da postanete zeleni potrošač

Saznajte šta je pravilo budžetiranja 50-30-20

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna