Shop
8 putnih trendova koji će promeniti vaš svet

8 putnih trendova koji će promeniti vaš svet

Svet se otvorio, a vi kao da ne znate kako se sada putuje. Evo kako da isplanirate odmor nakon pandemije.

12.06.2023.

Promene načina na koji živimo, radimo i putujemo odvijaju se velikom brzinom i zato smo vam sastavili listu najnovijih putnih trendova koji vam mogu poslužiti kao inspiracija za sledeći odmor. Čitajte dalje za sveobuhvatan pregled svakog trenda!

infografik putovanja odmor rad od kuce last minute google flights airbnb booking

Budite „van kancelarije“

Od pandemije nam je ostalo da bar deo radne nedelje možemo da radimo od kuće ili imamo fleksibilnije radno vreme. Pa uživajte u novootkrivenoj slobodi tako što ćete uzeti tzv. „workcation“ ili radni godišnji. Potrebni su vam samo laptop, mobilni i pouzdana internet konekcija na odabranoj lokaciji i imate čitav svet na dlanu.

„Last minute“ rezervacije  

Uslovi za putovanja su se tokom pandemije stalno menjali, što je izbacilo u prvi plan fleksibilnije i „last minute“ verzije odmora. Međutim, i dalje je važno da se, pre nego rezervišete let ili smeštaj, upoznate sa politikom otkazivanja kako biste znali da li možete da otkažete ili izmenite rezervaciju bez ikakvih naknada. 

„Ako planirate da za posebnu priliku putujete na daleku destinaciju, savet je da započnete planiranje ranije jer je potražnja naglo porasla ukidanjem sistema semafora za putovanja“, kaže Martin Samers, izvršni direktor AITO-a, globalne specijalizovane asocijacije za organizaciju putovanja. 

Mnoge avio-kompanije, uključujući Virgin Atlantic i British Airways, ažurirale su još u pandemiji svoje pravilnike kako bi omogućile izmene otkazivanja letova bez dodatnih troškova. Google tabela avio-kompanija koje i dalje imaju fleksibilnija pravila za cene karata koristan je izvor informacija za organizovanje putovanja. Ako je moguće, razmislite o rezervaciji u poslednjem trenutku, tzv. „last minute“, kako biste smanjili rizik od iznenadne promene planova.

Kampovanje i kamperovanje 

„Staycation“ je takođe doživeo globalni procvat s pandemijom, iako smo mi u našem delu sveta već odavno upoznati s njim. To je princip ograničavanja putovanja na svoju državu ili svoj kraj. Međutim, on je i kod nas izazvao određeni porast potražnje za hotelima, vikendicama i kampovima, zbog čega nekad obezbeđivanje odgovarajućeg smeštaja postaje pravi izazov. 

Ipak, bilo da putujete po lokalu ili idete u inostranstvo, kamp-prikolice i kamperi predstavljaju odličnu alternativu jer vam daju slobodu da istražujete destinaciju sopstvenim tempom, daleko od gužve. Aplikacija Park4night nudi odlične predloge lokacija. Za zabavu na putu razmislite o Spotifyu za muziku i Netflixu za opuštajuću noć.

Panoramski letovi

Za one koji žude za uzbuđenjem putovanja avionom, panoramski letovi su primamljiva alternativa. Oni omogućavaju razgledanje divnih predela iz vazduha, bilo u malom avionu, bilo u helikopteru ili balonu. Za ekstra luksuz možete se čak odlučiti i za dodatne pogodnosti kao što su šampanjac i gastro-specijaliteti. Ovakvi letovi mogu biti i odlični pokloni za osobe koje vam mnogo znače.

Omiljene destinacije u blizini

Bez obzira na rasprostranjenost vakcinacije, mnogi su i dalje neodlučni oko obilazaka novih destinacija. Stoga je uobičajen trend povratak na poznata odredišta na kratkim udaljenostima. Google Flights je odlična alatka za pretraživanje raznih destinacija i provajdera.

„Evropa je bila u fokusu putovanja za 80 odsto putnika 2021. godine, jer je većina delova sveta tek trebalo da se potpuno otvori“, kaže Samers i dodaje da je, međutim, oko 68 odsto putnika već poželelo da u 2022. putuje po ostatku sveta čim je to bilo moguće.

U beskrajnim prostranstvima

Pandemija nas je podstakla da se opet zaljubimo u beskrajna prostranstva prirode, jer je bilo lakše održavati socijalnu distancu na otvorenom. Kao rezultat toga beg u ruralne krajeve doživeo je veliku popularnost. Dakle, bez obzira da li se radi o selu, seoskom imanju ili glampovanju, beskrajna prostranstva mogu biti savršen izbor za vaš sledeći odmor. 

Održivo putovanje

Pandemija nam je skrenula pažnju i na štetan uticaj koji putovanja imaju na ljude i planetu. Srećom, postoji mnogo toga što možete učiniti da putujete odgovornije. Za one kojima je naročito stalo da putuju u skladu sa prirodom, znajte da i mi imamo domaće opcije i zelene hotele.

A ako se odlučite da idete van zemlje, postoje i servisi kao što je  FairTrip koji pomaže putnicima da pronađu i podele mesta koja imaju pozitivan društveni i ekonomski uticaj na lokalno područje, pa RefillMyBottle koji će vam pokazati gde možete napuniti svoju flašu čistom vodom za piće, a Ecobnb vam omogućava da tražite ekološki prihvatljive opcije smeštaja od kućica na drvetu do ekoloških hotela.

Putujte kao lokalci uz popularne aplikacije

„Putuj kao lokalac“ postaje sve popularniji trend jer ljudi tragaju za smeštajem koji nudi dovoljno prostora i slobode. Aplikacije Airbnb, HomeExchange i Booking.com su dobro mesto za početak pretrage.

Na kraju, obavezno pogledajte putno osiguranje, ukoliko ste se opredelili za inostrane destinacije. Uvek je dobro biti (o)siguran na putu.

Ukoliko se pripremaš za putovanje pročitaj i:

Kako da sprečite krađu ličnih stvari na putovanju

Putujete u Amsterdam - 5 besplatnih stvari koje morate videti

Šest moto skupova koje ne smete da propustite

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna