Shop
Šest moto skupova koje ne smete da propustite

Šest moto skupova koje ne smete da propustite

Mnogi zanimljivi skupovi dolaze sa početkom motociklističke sezone. Pročitajte više o nekim od najpopularnijih motociklističkih događaja u Evropi.

08.02.2023.

Moto-skupovi okupljaju ljude svih uzrasta, iz čitavog sveta, kroz zajedničku ljubav prema benzinskim isparenjima i slobodi motocikala. Vožnja, druženje sa starim prijateljima i upoznavanje novih, divljenje najsavremenijim, starinskim i neobičnim motociklima, večernje zabave uz muziku uživo – samo su neki od razloga da sednete na svoj motor i posetite neku od zanimljivih motociklističkih konvencija.

U Srbiji je završetak glavnih motociklističkih događaja krajem septembra, iako se organizuju i tzv. zimske zabavepočevši od decembra. Sezona regionalnih moto-konvencija kod nas startuje krajem aprila otvaranjem vožnje u nekoliko gradova i centralnom manifestacijom koja kreće iz jednog grada (u 2022. domaćin je bio grad Smederevo), a u organizaciji zvanične Moto asocijacije Srbije.

 Moto-skup Motočašće, Srbija

Najposećeniji domaći moto-skup u godini za nama je „Motočašće“, koje se održava u Loznici. Na njemu učestvuje nekoliko hiljada motociklista iz Srbije, regiona i Evrope koji pokazuju svoje sposobnosti i akrobacije na motorima. Skup organizuje lokalni moto-klub „Black Dragons“, a pored tradicionalnog defilea bajkera gradskim ulicama, posetioci uživaju u dobroj muzici na koncertu rok bendova, koji se priređuje za kraj. 

Wheels and Waves, Francuska

Festival Wheels and Waves se održava u Bijaricu, divnom baskijskom gradu na obali Atlantika, i okuplja entuzijaste motocikala, surfovanja i skejtborda. Ovaj dugi vikend na francuskoj obali nudi vožnju Pirinejima, divljenje kreativnim prilagođenim motociklima, kostimografsku trku, surfovanje na savršenim talasima, skejt sesije na mestu održavanja i večernje koncerte. Brojne ličnosti iz sveta jedinstveno modifikovanih motora i surfovanja dolaze na festival svake godine, udružujući se da bi pokazali svoje najnovije kreacije i uživali u opuštenoj atmosferi. Cene ulaznica kreću se od 60 EUR, ako se kupuju unapred, do 90 EUR, na ulazu.

moto skup

Elefantentreffen, Nemačka 

„Elefantentreffen“ ili „Okupljanje slonova“ smatra se najstarijom motociklističkom konvencijom u Evropi. Održava se u Bavarskoj – blizu granice sa Češkom Republikom – krajem januara ili početkom februara, kada je tlo uglavnom prekriveno snegom. Sa konceptom „povratka u budućnost“, festival podstiče učesnike da na konvenciju dođu isključivo svojim motociklom i da spavaju u šatorima. Ovo stvara jedinstvenu atmosferu, iako hladnije vreme privlači samo najžešće i avanturistički raspoložene vozače. Naziv festivala potiče od prvobitne preferencije za vlasnike motocikala sa bočnom prikolicom Zündapp KS 601, nazvanom „zeleni slon“.

 

Moto-skup Evropske nedelje motocikala, Austrija 

Evropska nedelja motocikala održava se svakog septembra na jezeru Faker u Austriji. Prvi događaj bio je 1998. godine, kada je legendarni Harli Dejvidson proslavljao svoju godišnjicu. Od tada je konvencija postepeno prerasla u najveće evropsko okupljanje ljubitelja benzinskih isparenja, entuzijasta prilagođenih motora „chopper“ stila i ljubitelja roka, privlačeći oko 100.000 posetilaca svake godine. Fokusi festivala su Harli Vilidž, gde se nalazi zvanični predstavnik „Harli Dejvidsona“ i tradicionalna parada oko jezera, koju može da činiti i do 25.000 motocikala. 

moto skupovi

Mirna Peč, Slovenija 

Jedna od najvećih moto-konvencija u Sloveniji održava se u Mirnoj Peči svake godine na početku moto-sezone. Oko 10.000 vozača prisustvuje tradicionalnom saboru ispred crkve, gde se osveštavaju motocikli. Posle blagoslova sledi banket i zabava. Osim druženja, manifestacija služi i za edukaciju vozača i šire javnosti o početku sezone vožnje i opasnostima u saobraćaju u vezi sa motociklima.

Vožnja istaknutih džentlmena, širom sveta 

Inspirisan likom Dona Drejpera iz čuvene TV emisije „Med Men“, takozvana vožnja istaknutog džentlmena nije tipična konvencija. Ovaj događaj se održava širom sveta godinama unazad  i okuplja dovoljno istaknutih ljubitelja automobila. Naglasak je stavljen na klasičan i vintidž stil, pri čemu se od gospode očekuje da nose negovane brkove i kosu, elegantno odelo ili prsluk i kravatu ili leptir-mašnu. Za vozače motocikla „cafe racer“, motocikla  „bobber“ sa uklonjenim delovima, klasičnog motocikla ili vespe koji vole da se doteraju, dođite da se provozate! Ovogodišnji događaj će takođe imati za  cilj da se podigne svest o nekoj od važnih tema na polju zdravlja. 

moto skupovi 2023 kalendar

Odvezite se na neki od najpoznatijih i najposećenijih moto-skupova, ali pre svega mislite na svoju, kao i na bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Uvek je dobro da na putu imate i osiguranje od nezgode. Srećan put i uživajte u novim avanturama.

---

Pročitajte i:

Zabavni načini da naučite decu o bezbednosti u saobraćaju

Top 10 saveta za bezbedno poslovno putovanje

Šta uraditi ako auto krene da proklizava: Saznajte kako da vozite bezbedno po kiši

 

 

Prijavi se i budi uvek u toku sa najnovijim ponudama i korisnim informacijama

Polja označena * su obavezna